Президентът на Русия Владимир Путин Владимир Путин - руски политик.

...
Президентът на Русия Владимир Путин Владимир Путин - руски политик.
Коментари Харесай

Владимир Путин ще разговаря с лидери от Китай и Индия на първата си среща на високо равнище след метежа на Вагнер

Президентът на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През ще взе участие тази седмица в първата си многостранна среща на високо ниво, откогато страната му беше разтърсена от въоръжен бунт. Срещата е на една от дребното интернационалните групи, в които неговата страна към момента се радва на поддръжка, разяснява АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10987
Лидерите ще се съберат виртуално на следващия ден за среща на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) – група за сигурност, учредена от Русия и Китай, с цел да се опълчват на западните съюзи от Източна Азия до Индийския океан.

Тази година хазаин на събитието е Индия, която членува в организацията от 2017 година. Това е следващата опция за премиера Нарендра Моди да показва растящото международно въздействие на страната си.

" Групата до момента се фокусираше върху задълбочаване на съдействието в сферите на сигурността и стопанската система, битката с тероризма и трафика на дрога, както и оправянето с климатичните промени и ситуацията в Афганистан, откакто талибаните превзеха страната през 2021 година. Когато министрите на външните работи се срещнаха в Индия предишния месец, войната на Русия в Украйна съвсем не фигурираше в техните обществени изявления, само че последствията за продоволствената сигурност и сигурността на горивата в разрастващите се страни не престават да основават опасения за групата ", споделиха анализатори.

Форумът е по-голям от когато и да било за Москва, която желае да покаже, че Западът не е съумял да я изолира. В групата вземат участие четирите централноазиатски страни Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Узбекистан, които са от район, където съветското въздействие е огромно. Сред другите участници са Пакистан, който членува от 2017 година и Иран, който се чака да се причисли на следващия ден. Беларус също е напът да стане член на организацията.

" Тази среща на ШОС в действителност е една от дребното благоприятни условия за Путин да показва мощ и надеждност на международно ниво ", споделя шефът на Института за Южна Азия на Центъра " Уилсън " Майкъл Кугелман.

Нито една от страните членки на организацията не осъди Русия в резолюциите на Организация на обединените нации, а те избраха да гласоподават " въздържал се ". Китай изпрати делегат, който да посредничи сред Русия и Украйна, и Индия неколкократно е призовавала за спокойно позволение на спора.

Лично за Путин срещата на върха съставлява опция да покаже, че управлява обстановката след траялото малко въстание на шефа на наемниците от " Вагнер ".

" Путин ще желае да успокои сътрудниците си, че към момента изцяло управлява властта и да не остави подозрения, че провокациите за неговото ръководство са били смазани ", споделя Танви Мадан, старши теоретичен помощник в института " Брукингс ".

През май Индия разгласи, че срещата на върха ще бъде извършена онлайн вместо лице в лице, както предходната година в Самарканд, Узбекистан, където Путин театралничи за фотоси и вечеря дружно с други водачи. Поне за Делхи не би изглеждало идеално да одобри Путин и китайския водач Си Цзинпин единствено две седмици откакто Моди беше почетен с помпозно посрещане от президента на Съединени американски щати Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в по време на своята държавна аудиенция в страната.

" След цялата величественост, на която Моди се радваше от страна на американските водачи по време на наскорошното си посещаване, би било прекомерно рано за Индия да посреща китайски и съветски водачи ", сподели Кугелман.

Отношенията на Индия с Москва останаха мощни през войната. Тя се снабди с рекордни количества съветски недопечен нефт и разчита на Москва за 60% от отбранителната си техника. В същото време Съединени американски щати и техните съдружници нападателно ухажват Индия, защото считат, че тя би могла да бъде контраст на растящите упоритости на Китай.

Приоритет на форума за Индия ще бъде балансирането на нейните връзки със Запада и Изтока, в миг, когато страната ще бъде хазаин и на Групата на 20-те водещи стопански системи този септември. Форумът също по този начин ще бъде платформа за Делхи, с цел да се ангажира по-задълбочено с Централна Азия.

" Индия доста уважава този вид външна политика, в която подписва покупко-продажби с всички по едно и също време ", сподели Дерек Гросман, анализатор за Индо-тихоокеанския район в корпорацията " Ранд ".

Според наблюдаващи по време на срещата на върха Делхи ще се стреми да отбрани личните си ползи. Той евентуално ще подчертае нуждата за битка против това, което назовава " трансграничен тероризъм " – рецензия, ориентирана против Пакистан, който Индия упреква, че въоръжава и образова въстаници, борещи се за самостоятелност или интеграция в Пакистан на следения от Индия Кашмир. Исламабад отхвърля това обвиняване.

Възможно е Делхи също по този начин да подчертае нуждата да бъдат зачитани териториалната целокупност и суверенитетът – обвиняване, което постоянно насочва против другия си противник, Китай. Между Индия и Китай от три години има мощно напрежение поради опълчване, в което вземат участие хиляди бойци, ситуирани по продължение на противоречивата им граница в източния район Ладак.

Анализатори споделиха, че Китай, който се стреми да се трансформира в международна мощ, става преобладаващ състезател на конгреси като ШОС, в които през последните години пораства ползата към пълноправно участие от страна на страни като Мианма, Турция и Афганистан.

" Ограничаващ фактор на ШОС е, че Китай и Русия се пробват да я трансфорат в антизападна група и това не съответствува с самостоятелната външна политика на Индия ", споделя Мадан.

ШОС обаче би могла да се окаже предизвикателство и за Вашингтон и неговите съдружници в дълготраен проект. " За страните, които изпитват стеснение от Запада и неговата външна политика, ШОС е мечтана опция, най-много поради ролята на Русия и Китай. Мисля, че това акцентира какъв брой значима и предизвикваща паники може да бъде тази група за редица западни столици, изключително в случай че продължи да се уголемява ", сподели Кугелман.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР