Марко Бошняк, словенският съдия в Европейския съд по правата на

...
Марко Бошняк, словенският съдия в Европейския съд по правата на
Коментари Харесай

ЕСПЧ с нов председател

Марко Бошняк, словенският арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), беше определен за ръководител на съда, заяви институцията.

Той ще поеме поста от досегашната председателка Шифра O'Лиъри на 2 юли тази година, се показва в прессъобщение на съда.

„ По време на мандата си ще се опитам да направя всичко по силите си, с цел да подсигурявам, че съдът ще продължи да консолидира позицията си на ефикасен бранител на правата на индивида в Европа “, сподели Бошняк, представен от осведомителния уебсайт „ Словения таймс “.

Той бе определен от сътрудниците си съдии на 13 май. Бошняк ще бъде първият ръководител на Европейския съд по правата на индивида от така наречен нови демокрации в Централна и Източна Европа или от страна, включила към Съвета на Европа след 1963 година Той е и първият словенец, оглавяващ интернационален съд.

Бошняк акцентира, че това е най-високият пост в европейската система за отбрана на човешките права, който е претрупан с огромна отговорност.

„ Този избор е доказателство, че в Европа няма дребни и огромни и че даже тези от по-малките страни с релативно лимитирана икономическа и политическа мощност могат да окажат доста въздействие върху хода на нещата в Европа “, добави той.

Бошняк е арбитър в Съда по правата на индивида от 2016 година Той беше определен за ръководител на първото поделение на съда през 2021 година и стана един от двамата заместник-председатели на съда през 2022 година, написа Българска телеграфна агенция.

Съдиите в Европейския съд по правата на индивида се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от лист, в който всяка страна номинира трима претенденти. Те са с мандат от девет години без опция за възобновяване. Мандатът на Бошняк изтича през май следващата година. 

Европейски съд по правата на човека

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР