Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуса заяви, че страната

...
Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуса заяви, че страната
Коментари Харесай

Президентът на Португалия подкани страната да се извини за ролята си в търговията с роби

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуса съобщи, че страната му би трябвало да поеме отговорност и да се извини за ролята си в трансатлантическата търговия с плебеи, осведоми Ал-джазира. Това е първият път, когато португалски водач предлага национално опрощение.

От 15-ти до 19-ти век 6 милиона африканци са били отвлечени и принудително превозени през Атлантическия океан от португалски кораби и продадени в иго, най-вече за работа в плантации в Бразилия.

Ребело де Соуса уточни, че страната би трябвало да отиде оттатък елементарното опрощение, макар че не даде никакви детайлности . Извинението от време на време е най-лесното нещо: извиняваш се, обръщаш тил и работата е свършена. Португалия би трябвало да поеме отговорност за предишното си, с цел да построи по-добро бъдеще, добави той.

Ребело де Соуса направи изявлението си, откакто, който беше в Португалия на първото си посещаване в Европа от встъпването си в служба, направи послание към португалския парламент. Бразилия получава самостоятелност от Португалия през 1822 година

Признаването на употребата на милиони поробени хора в продължение на повече от 300 години е стъпка към прекосяване към общество с по-малко неравноправие, уточни португалският държавен глава.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида сподели на Португалия през 2021 година, че би трябвало да направи повече, с цел да се изправи пред колониалното си минало и ролята си в трансатлантическата търговия с плебеи като метод за битка със актуалния расизъм и дискриминация в страната. Важно е да се хвърли светлина върху исторически репресивните структури на колониализма, вкоренените расистки пристрастия и техните днешни разклонения, уточни комисар Дуня Миятович.
 Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с плебеи
Марк Рюте се извини за ролята на страната му в робството и търговията с плебеи

Нидерландия основава специфичен фонд по въпроса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР