Президентът на Международния олимпийски комитет отново защити предложението да се

...
Президентът на Международния олимпийски комитет отново защити предложението да се
Коментари Харесай

Не може да има пълна изолация на руските спортисти, обяви Томас Бах

Президентът на Международния олимпийски комитет още веднъж отбрани предлагането да се откри метод спортисти от Русия и Беларус да вземат участие на олимпийските игри в Париж през 2024. На политически конгрес в Есен той изнесе тирада на тематика " Олимпийските игри в полето на напрежение сред спорт и политика " и изясни, че МОК не може да е рефер в политически разногласия.

Бах беше посрещнат от митинг на към 200 души, които се бяха събрали пред постройката на Есенската филхармония. Протестиращите пред постройката държаха фотоси на бомбардирани спортни уреди в Украйна, както и транспаранти с апели за цялостна възбрана за спортисти от Русия и Беларус.

" Ако политиката взема решение кой взе участие в съревнование, тогава спортът и спортистите стават политически инструмент. Невъзможно е спортът да съобщи сплотяващите си сили. Трябва да сме политически неутрални, само че не аполитични. Знаем, че политиката ръководи света. Знаем добре, че нашите решения имат политическо отражение и би трябвало да включим това в мисленето си. Но не би трябвало да вършим грешката да се издигаме до рефери на политически разногласия, тъй като ще бъдем смачкани от тези политически сили ", сподели Бах.

 Простестиращи демонстрираха фотоси на бомбардирани спортни обекти в Украйна
© Reuters

Простестиращи демонстрираха фотоси на бомбардирани спортни обекти в Украйна

МОК вкара наказания против Русия и Беларус след началото на войната в Украйна, само че през януари заяви, че ще се търси метод спортистите от двете страни да вземат участие в олимпийските квалификации на.

Група от прикани МОК да даде обяснение какво тъкмо засяга по индиферентност на съветските и беларуските спортисти и намекнаха, че може да бойкотират игрите в Париж. Украйна непосредствено съобщи, че ще олимпиадата при присъединяване на Русия и Беларус.

" Украйна желае, и това е пряк откъс, " цялостна изолираност на всички руснаци ". Ние сме в алтернатива. Ние съчувстваме, страдаме и разбираме украинците и спортистите от страната. От друга страна, като световна организация ние имаме отговорност към човешките права и олимпийската харта. И двете не разрешават такава цялостна изолираност на хора поради паспорт ", добави Бах.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР