Президентът на Косово Хашим Тачи отправи ново предизвикателство към Белград,

...
Президентът на Косово Хашим Тачи отправи ново предизвикателство към Белград,
Коментари Харесай

Хашим Тачи пак предизвиква Белград

Президентът на Косово Хашим Тачи насочи ново предизвикателство към Белград, като съобщи, че ще работи за присъединение за обитаемата най-вече с албанци Прешевска котловина в Южна Сърбия към територията на най-младата страна на Балканите.

Това написа Тачи в своя профил във „ Facebook ”, където разгласява фотография от срещата си с някогашните водачи на Армията за избавление на Прешево, Медведжа и Буяновац. Трите общини се намират в югозападната част на Сърбия и са обитаеми най-вече с етнически албанци.

Под фотографията Тачи написа следното: „ Всеки един албанец, който живее в долината на Прешево мечтае за обединяването с Косово ”. „ Обещавам да работя с нестихваща политическа воля за превръщането на тази фантазия в действителност ", написа още Хашим Тачи.

Изявлението на косовският президент в обществената мрежа бе направено на емблематичната за сърбите дата на Видовден, на който през 1389 година се е състояла борбата на Косово поле сред османския султан Мурад I и обединените християнски сили под водачеството на сръбският княз Лазар.

През 1989 година на Косово поле Слободан Милошевич произнесе тирада по случай 600 години от борбата, с която мнозина считат, че се е засилило вътрешното напрежение в Югославия.

През 1992 година федеративната република се разпадна с поредност от кръвопролитни спорове и войни, последната от която докара до обособяването на Косово като самостоятелна страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР