Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие оставката на правителството след

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прие оставката на правителството след
Коментари Харесай

Правителството на Казахстан подаде оставка след протести за цените на горивата

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев одобри оставката на държавното управление след три дни на митинги в цялата страна. По данни на Ройтерс над 200 души са задържани, а 95 служители на реда са били ранени в безредиците.

Протестите против държавното управление на Казахстан избухнаха на 2 януари поради ненадейно нарастване в цената на пропан-бутана, който е най-използваното гориво в страната. Стигна се и до конфликти сред стачкуващите и полицията. В най-големия казахстански град Алмати силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да разпилян протестиращите.
 Протестиращи в Алмати, 4 януари 2022
Късно в сряда президентът на страната разгласи изключително състояние в няколко области, което влиза в действие на 5 януари и ще продължи до 19 януари. Няколко часа по-късно държавното управление подаде оставка, която беше призната от президента Токаев.

Властите оповестиха, че ще понижат цената на пропан-бутана до 50 тенге (0.11 долара) за литър, а Токаев заяви в свое изказване, че се работи за "взаимно задоволително решение на казуса в полза на стабилността на нашата страна ".
 Жители на град Актау стачкуват покрай кметството, 5 януари 2022.
По време на митингите бяха задържани и публицисти от казахстанската работа на Радио Свободна Европа. Дархан Умирбеков и Касим Аманжол бяха арестувани в столицата Нур Султан, до момента в който отразяваха митингите.

Протестите са редки в централноазиатската република, която разгласи самостоятелност през 1991 година При последните огромни демонстрации през 2011 година 14 служащи починаха при опит на полицията да потуши митинг с претенции за по-високи заплати и по-добри условия на работи. Това се случи в град Жанаозен, който е един от центровете и на сегашните митинги.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР