Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че страната му

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви днес, че страната му
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан нарече събитията в страната опит за преврат

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев съобщи през днешния ден, че страната му е претърпяла опит за прелом, съгласуван от, както се изрази, " обединен център ", съобщи Ройтерс.

В речта си на онлайн срещата на ръководения от Русия боен съюз Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС) Токаев съобщи, че редът в Казахстан е възобновен, само че продължава преследването на " терористите ". " Под прикритието на спонтанни митинги избухна вълна от безредици (...) Стана ясно, че главната цел беше да бъде подкопан конституционният ред и да бъде завзета властта. Става въпрос за опит за прелом ", сподели той.

Демонстрациите против повишение на цената на горивото започнаха доскоро повече от седмица, само че след това прераснаха в митинг въобще против държавното управление на Токаев и индивида, от който той пое президентския пост - 81-годишният Нурсултан Назарбаев.

Правителствени здания бяха щурмувани или запалени в няколко града, откакто в началото мирните протестни прояви по отношение на увеличението на цените на горивата прераснаха в конфликти сред стачкуващи и силите на реда.

" Основният удар беше ориентиран против (град) Алмати. Падането на този град би разчистило пътя за завладяване на гъсто обитаемата южна част на страната, а по-късно и на цялата страна ", сподели през днешния ден Токаев. " След това те имаха намерение да завладяват столицата ", добави той.

По думите на казахстанския водач скоро ще завърши огромната интервенция за " противопоставяне на тероризма ", както и задачата на ОДКС, в която вземат участие 2030 военни и 250 единици военна техника. Токаев отбрани решението си да предложения в страната ръководените от Русия войски и сподели, че подозренията за легитимността на задачата се дължат на неналичието на информация. Той даде обещание, че Казахстан скоро ще даде доказателства на интернационалната общественост какво се е случило.

Казахстанските сили за сигурност до момента са задържали 7939 души по отношение на безредиците предходната седмица, съобщи Ройтерс, като се базира на казахстанското вътрешно министерство.

Казахстанският съвет за национална сигурност съобщи през днешния ден, че обстановката в някогашната руска република е нормализирана и че терористичните огнища са били обезвредени.

Казахстанските управляващи още не са дали доказателства за изказванието си за присъединяване на терористи или на задгранични сили в размириците в страната, написа английският в. " Гардиън ", съгласно който известията, че част от насилието може да се дължи на конфликти вътре в казахстанския хайлайф, са " по-достоверно изглеждащи ".

Някои източници показаха, че наскоро имаше спорове сред казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и фигури, близки до предшественика му Нурсултан Назарбаев. Последният носи почетната купа на водач на страната и столицата Нурсултан беше преименувана на негово име през 2019 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР