Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи да се разшири съществуващата

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи да се разшири съществуващата
Коментари Харесай

В Израел: Макрон предложи коалицията срещу ИД да се бори с Хамас

Президентът на Франция Еманюел Макрон предложи да се разшири съществуващата коалиция, която се бори с ИД, с цел да се бори и с палестинската формация Хамас.

" Ето за какво Франция е подготвена интернационалната коалиция против ДАЕШ, в която участваме за нашата интервенция в Ирак и Сирия, да се бори и против Хамас ", съобщи той по време на брифинг с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, заяви CNBC.

Държавният глава се базира на 86-членната Глобална коалиция за победа над ДАЕШ, основана през септември 2014 година за очистване на ИД и нейната финансова и военна инфраструктура.

" Хамас " е терористична формация, чиято съществена цел е унищожаването на израелската страна ", съобщи Макрон.

Prime Minister Benjamin Netanyahu is currently holding a private meeting with French President Emmanuel Macron at the Prime Minister's Office in Jerusalem.

The leaders will also hold an expanded meeting with delegations from both sides. pic.twitter.com/X9hs27ouf3
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 24, 2023
" Предлагам на нашите интернационалните сътрудници да изградим районна и интернационална коалиция, която да се бори против терористичната формация, която заплашва всички нас. "

Макрон повтори, че борбата против Хамас би трябвало да се води " без благосклонност, само че не и без правила ", като прикани да няма жертви измежду цивилното население и да се съблюдават интернационалните закони, регулиращи воденето на война.

30 френски жители са починали при терористичните офанзиви на Хамас на 7 октомври, а други 9 към момента са в неопределеност или са държани като заложници от палестинската войнствена формация, заяви Макрон в обществените мрежи по време на визитата си в Израел.

Nous sommes liés à Israël par le deuil.

Trente de nos compatriotes ont été assassinés le 7 octobre. Neuf autres sont encore portés disparus ou retenus en otage.

À Tel-Aviv, auprès de leurs familles, j'ai exprimé la solidarité de la Nation. pic.twitter.com/d62qT7e8US
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 24, 2023
" Свързани сме с Израел посредством скръбта. В Тел Авив, дружно с техните фамилии, показах солидарността на нацията ", написа още френският водач. Той дойде в Израел през днешния ден, като преди да беседва с Нетаняху, организира среща и с израелския президент Исаак Херцог.

Израел не желае война с Хизбула, само че Ливан " ще заплати цената ", в случай че двете страни се окажат в подобен спор, съобщи от своя страна Херцог.

" Следим доста деликатно обстановката с Ливан. Мисля, че Хизбула си играе с огъня... И желая ясно да заявя, че не търсим борба на северната ни граница с никого, съсредоточени сме върху унищожаването на инфраструктурата на Хамас и връщането на нашите жители вкъщи, само че в случай че Хизбула ще ни въвлече във война, би трябвало да е ясно, че Ливан ще заплати цената. ", безапелационен беше той на брифинга пред медиите с Макрон.

В предишното и Хамас, и Хизбула са се употребили от поддръжката на Иран, който похвали офанзивата на Хамас при започване на октомври, само че отхвърли да е забъркан, отбелязва CNBC.

" Не може Ливан да бъде върховен член на интернационалната общественост, жителите му да носят ливански паспорт, само че когато става въпрос за нахлуване против Израел, да не носят отговорност ", добави Херцог.

Израелските сили за защита оповестиха, че са провели огромна интервенция, при която са поразили над 400 цели на Хамас през последните 24 часа, съгласно обновено известие в обществените медии.

Според информацията, задачите са включвали въоръжени лица на Хамас, които са организирали ракетен обстрел, оперативна тунелна шахта, позволяваща навлизане в Израел през морето, командни центрове и хранилища с въоръжение.

Междувременно Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанциняма да може да прави интервенции за оказване на помощ без доставки на гориво за Ивицата Газа, съобщи шефът Томас Уайт.

" Необходимо е в Газа да постъпва гориво, в противоположен случай интервенциите за оказване на помощ, доставки на чиста питейна вода, работещи лечебни заведения - ще приключат в сряда вечер ", съобщи Уайт в изявление за " Ал Джазира ".

" В момента предоставяме гориво, с цел да работят инсталациите за обезсоляване на питейна вода. То поддържа работата на отделенията за интензивно лекуване в лечебните заведения, дава ни опция да разпределяме помощта.

Реалността е такава, че даже в случай че в Газа влезе ескорт, в случай че нямаме гориво за камионите, няма да можем да го вземем ", добави той, като означи, че от уикенда насам през границата на Ивицата Газа не е минало никакво гориво, макар че през граничния пункт Рафа от Египет минават доставки на филантропична помощ.

В понеделник организацията на Организация на обединените нации, която обезпечава заслон и разпределя помощи за палестинците в обсадената Ивица Газа, заяви, че 35 нейни чиновници са били убити от началото на спора сред Израел и Хамас.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР