Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик очаква намаляването

...
Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик очаква намаляването
Коментари Харесай

Финансист от Фед очаква намаляване на лихвите едва през третото тримесечие

Президентът на Федералния запас на Атланта Рафаел Бостик чака намаляването на лихвите да стартира едвам през третото тримесечие на тази година.

Бостик, който е член с право на глас на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар, увери, че задачата отсега нататък е да се калибрира политиката по този начин, че да не бъде толкоз рестриктивна и да задушава за растежа, като в същото време работи като преграда против трайно нарасналите цени.

Според него, сюжетът на " златния път " за преодоляване на инфлацията, като в същото време се предизвикват постоянен напредък и претовареност, е все по-близо, в сравнение с са очаквали доста финансисти от Фед.

" Тъй като съм подвластен от данните, включих в прогнозата си непредвидения прогрес във връзка с инфлацията и икономическата интензивност и реалокирах плануваното от мен време за започване на нормализиране на лихвения % по федералните фондове от четвъртото тримесечие на тази година на третото ", изясни Бостик пред бизнес водачи в Атланта, представен от CNBC.

Служителите на Фед и участниците на пазара към момента имат разнообразни упования за облекчение на политиката.

Текущото ценообразуване на пазара на фючърси върху федералните фондове сочи, че първото понижение ще се случи още през март, съгласно индикатора FedWatch на CME Group.

Заложената възможност за понижение с четвърт процентен пункт е към 57%. Ценообразуването сочи още, че тази година ще има общо шест понижения, или по едно на всяко съвещание на FOMC.

Бостик не е твърдо решен да се опълчи на понижаване на лихвите по-рано от третото тримесечие, което допуска, че това ще стане най-рано през юли.

" Ако продължим да следим струпване на низходящи изненади в данните, допустимо е да се усещам задоволително удобно, с цел да се застъпя за нормализиране по-рано от третото тримесечие ", съобщи той и добави: " Но доказателствата би трябвало да са безапелационни. "

Редица фактори биха могли да трансформират прогнозите, като да вземем за пример геополитическите спорове, продължаващата бюджетна борба във Вашингтон и идните президентски избори - това са единствено някои от изброените от Бостик. Базирайки се на това, той предлага повече нерешителност.

" В такава непредсказуема среда би било безразсъдно да се фиксира безапелационен метод към паричната политика. Ето за какво считам, че би трябвало да позволим на събитията да продължат да се развиват, преди да стартираме процеса на нормализиране. "

Някои от данните, които Бостик ще следи, включват общия стопански напредък, индикаторите за инфлацията, като ценовия показател на разноските за персонално ползване на Министерството на търговията и данните за повишаването и закриването на работни места.

Министерството на труда заяви, че първичните молби за помощи при безработица са достигнали най-ниското си ниво от септември 2022 година, което е знак, че пазарът на труда остава сгънат, добавя CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР