Президентът на Борислав Михайлов използва фейсбук страницата си, за да

...
Президентът на Борислав Михайлов използва фейсбук страницата си, за да
Коментари Харесай

Михайлов: Първенството ни е на средно европейско ниво

Президентът на Борислав Михайлов употребява фейсбук страницата си, с цел да отговори на въпросите на почитател. Той разяснява, че българското състезание не е едва, а е на средноевропейско равнище.
„ Използвам изборния ден, с цел да отговоря и на Денислав Аксиев, който ми зададе смислени въпроси преди няколко дни тук, в страницата ми във Facebook. Те са по тематики, които са доста подобаващи за коментар в ден, като днешния.
Ще отговоря на въпросите в реда, в който ми бяха заложени.
❓ Денислав ме пита за какво темпото на турнирните мачове в България е толкоз ниско и по какъв начин може да се промени.
⚽ Аз не бих споделил, че в българското състезание се играе муден или слаб футбол – в противен случай. Първенството ни е забавно, конкурентно и много атрактивно. Повечето клубове в Първа лига оферират много високо професионално равнище за нашите стандарти. Мерилото за силата на едно състезание постоянно са били европейските клубни шампионати. За втора поредна година България има два тима в груповата фаза на европейските клубни шампионати, което е отличен резултат. А в ранглистата на УЕФА България е преди страни като Румъния, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Финландия, Ейре и други и директно след Гърция, Турция, Дания, Норвегия и Швеция. Затова самоуверено може да кажа, че шампионата ни е на приблизително европейско равнище. Това приказва както за качеството на футбола, по този начин и за бързината, техническите и физическите качества на футболистите ни.
❓ Вторият въпрос е каква тактика бих подхванал за образованието на треньори, които да са конвертируеми даже на европейския пазар.
⚽ Обучението и развиването на треньорски фрагменти на всички равнища във футбола ни е измежду целите в работата на Българския футболен съюз. Неслучайно преди няколко години интегрирахме методологията на Аякс в нашата електронна система, която сега е налична и изцяло безвъзмездна за над 400 български треньори. Отделно към този момент взехме решение да финансираме сериозна част от образованието на треньори категория „ C “, т. е. тези експерти, които ще вземат участие интензивно в основаването на фрагменти в детско-юношеския и всеобщия футбол, или основата на футболната пирамида. Работата в Треньорската школата също се реорганизира и следва да бъдат интегрирани още повече стратегии за подготовка на футболни експерти.
❓ Третият въпрос е за какво всички мачове на националните гарнитури се играят в София, откакто очевидно ползата в столицата е невисок.
⚽ За да бъда съответен и обстоен, ще отговоря с обстоятелства. Представителният мъжки тим играе в София, на националния стадион, защото това е естественият му дом, въпреки че БФС евентуално е единствената национална футболна федерация в международен мащаб, която би трябвало да заплаща наем, с цел да се играят мачове на националния тим в личната му страна. Дълги години младежкият тим домакинстваше отвън София – в Стара Загора, в Благоевград, в Разград и така нататък Сега семейства на стадион „ Славия “, където има отлични условия, само че това не изключва да се намерения в бъдеще да изнесе дуелите си още веднъж отвън столицата. Всички останали гарнитури – юношеските и девическите обединения, както и женският народен тим, домакинстват най-вече отвън София. Сега да вземем за пример България U19 е хазаин на четиристранния квалификационен шампионат за Евро 2022 в Албена.
❓ Четвъртият въпрос е каква тактика бихме подхванали за подновяването на огромна част от инфраструктурата в българския футбол.
⚽ Ние неведнъж сме проявявали самодейност в тази посока и сме водили диалози на всички равнища – освен за построяването на нов народен стадион, само че и за възобновяване на футболната инфраструктурата в огромните и дребните градове. В някои случаи сме имали триумф, в други – не толкоз, само че няма да се откажем да призоваваме държавната и локалната власт да влага в спортни обекти. Касае се за здравето на нацията и за бъдещето на децата. БФС съумя да реализира сигурно най-мащабния план в това отношение – евентуално от 1990 година насам. Националната футболна база „ Бояна “ е реалност с помощта на дългогодишната работа и старания на всички в структурата на федерацията и аз се гордея с постигнатото.
❓ Последният, пети въпрос е дали считам, че е нужна промяна в детско-юношеските школи и в случай че – да, каква.
⚽ Това също е стратегически въпрос за развиването на българския футбол. Той директно е обвързван с подготовката на качествени треньорски фрагменти – млади и амбициозни експерти, които са в час с модерните трендове, освен това освен в огромните градове и тимове, а най-много по места – в областите и зоните. Вече загатнах и съответната стъпка, която ние ще предприемем във връзка с лицензите от категория „ C “. Разбира се, това няма да е единственото. Разработваме и стратегия за стимулиране на клубове, които предпочитано развиват лични фрагменти и ги приготвят за професионалния футбол.
Тук още веднъж бих желал да заявя – БФС няма по какъв начин независимо да реформира, да финансира или да устоя детско-юношеския футбол. Това е измежду главните задачи на самите футболни клубове, които са директно заинтригувани да създават качествени футболисти – било то, с цел да подвигат равнището на личните си тимове, или пък да осъществят облага от продажбата им.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР