Президентът на Българския футболен съюз ( БФС) Борислав Михайлов обяви,

...
Президентът на Българския футболен съюз ( БФС) Борислав Михайлов обяви,
Коментари Харесай

След 18 години начело на БФС Борислав Михайлов подаде оставка, но какво следва

Президентът на Българския футболен съюз ( БФС) Борислав Михайлов разгласи, че подава оставка след дълго чакано съвещание на Изпълнителния комитет в понеделник. Това се случва две седмици по време на мача на националния тим на страната против Унгария и провокираха безпорядък в центъра на столицата. Сблъсъкът стана също по този начин нарицателно за безпредметно полицейско принуждение, както и следващият епизод, в който.

На процедура това е втората оставка на Михайлов по време на 18 годишното му ръководство като началник на българския футбол - интервал, през който в избрани епизоди най-популярният спорт у нас доближи непознати до момента падения и мъжкия националния тим не съумя да направи нито едно класиране на огромен конгрес. Съвсем неотдавна цялостното положение на българския футбол беше потвърдено, като младежката групировка на страната до 19 години загуби от Андора, което е безусловно втората победа на дребната страна на това равнище от 2007 година Предходната оставка на Михайлов, през 2019 година, беше предизвикана от расистки скандал по време на мач на националния тим с Англия. В следствие той отдръпна оставката си на съвещанието, с цел да извърши мандата си, като зад решението му прозираше и напън да се върне поради кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС.

За да се избере нов президент, би трябвало да се провежда конгрес - в понеделник беше упоменато, че дата още няма и такава ще бъде закрепена при започване на декември. Не е ясно за какво се бави цялата процедура, макар че още преди няколко седмици беше ясно, че настоящето управление на българския футбол, част от което са също Емил Костадинов и Йордан Лечков, няма по какъв начин да продължи да е на власт. И че би трябвало да има нов конгрес и да се избере нов президент допустимо най-бързо.
Реклама

Съвсем предстоящо Михайлов беше сбит с мненията си след съвещанието: " Подавам оставка, няма да давам отговор на въпроси. Нито един клуб не ми желае оставката, а мен ме избират клубовете. Само през медиите се желаят оставки. " Той косвено съобщи на медии, че са били употребявани, с цел да бъде провокирана оставката му и че сходна не е стояла на дневен ред от позиция на футболните сдружения в страната. Подобно изказване е меко казано подвеждащо, защото редица дребни клубове в страната се оповестиха против управлението на БФС в настоящия му тип ( а други такива с позиция против него бяха с отнети лицензи), а и от двата най-големи клуба в страната - " Левски " и " ЦСКА " също пристигнаха сходни апели посредством притежатели или управници. Вярно е също по този начин, че най-успешният български клуб в последните години " Лудогорец " безгласно даваше поддръжката си за Михайлов, Костадинов и Лечков, като за една от аргументите може да се смята въздействието на един от двамата притежатели на разградския тим върху изпълкома на футболния съюз.

Вероятно конгрес ще бъде извършен февруари или март, докато ще е ясно и кои ще са претендентите за шефския стол на българския футбол. До момента е ясно, че Димитър Бербатов ще бъде един от тях, а в последните дни сходни планове обявиха други футболни деятели като Христо Крушарски и Валентин Михов. Временно постът ще се заема от Михаил Касабов. Много е допустимо Михайлов да излъчи и свои претендент, който нищо чудно да има реалистични шансове да завоюва вота на клубовете в страната. До момента никой от евентуалните президенти не съумява да изкомуникира тактика за развиването на българския футболен артикул и да уточни действителните проблеми. Кутията с триумфи дрънчи на кухо

Михайлов реши да показа и част от триумфите по времето на неговото ръководство: " Българският футболен съюз е една от първите изцяло цифровизирани федерации в света, за което получихме отлична оценка както от ФИФА, по този начин и от УЕФА. Изградихме система за развиване на гении на обособена методика, подобрихме надпреварите под шапката на БФС. Инвестирахме време, старания и запаси за развиване на всеобщия футбол и да може българското състезание да бъде оптимално атрактивно, което е видно през последните сезони. "
Реклама
Данните опонират напълно с представянето на локалната лига,, а самото показване на младежките футболни гарнитури потвърждава липса на каквато и да е системност и използване на философия на работа, защото българските клубове не вършат изобщо мощни изходящи прехвърляния на локални играчи, a за последните 18 години един единствен юношески тим се е класирал за огромен юношески конгрес. За мъжкия народен отбор резултатите също са показателни.
Свързани публикации Аутопсия на българския клубен футбол 11 ноември 2023, 09:18 Сделката за " Левски " умря. Как ще живее клубът 5 март 2023, 07:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР