Президентът на България Румен Радев ще приеме колегата си от

...
Президентът на България Румен Радев ще приеме колегата си от
Коментари Харесай

Румен Радев ще приеме президента на Косово

Президентът на България Румен Радев ще одобри сътрудника си от Косово Вьоса Османи-Садриу. Тя ще бъде на публично посещаване в страната ни по покана на президента.

Вьоса Османи-Садриу е втората жена президент на Косово, след Атифете Яхяга. Избрана е публично от Народното събрание на 4 април предходната година. На 38 години все още на избирането си, тя става най-младият президент на страната и един от най-младите в света. 

Днес президентът на Косово ще бъде посрещната с публична гала на пл. " Св. Александър Невски ". Президентът Османи-Садриу ще отдаде респект пред Паметника на Незнайния боец. 

На " Дондуков " 2 ще се състоят срещата " на четири очи " сред държавните глави и пленарните диалози сред делегациите.  Президентите Радев и Османи-Садриу ще обсъдят тематики от двустранния и районния дневен ред, европейската вероятност на Косово, опциите за усилване на съдействието в стопанската система, вложенията,  енергетиката, превоза, туризма, образованието, науката и културата.

На гала в Гербовата зала в наличието на държавните глави ще бъде връчен почетен орден на президента на Косово на български военнослужещи, взели участие в задачата на Международните сили за сигурност в Косово (КФОР). Отличието ще получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов. След награждаването президентите Радев и Османи-Садриу ще създадат взаимни изказвания за медиите.  

В рамките на визитата си у нас президентът на Косово ще бъде удостоена с почетен знак на Софийския университет " Св. Климент Охридски " с огърлица. Вьоса Османи-Садриу ще има срещи с ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. 

България призна Косово с решение на Министерски съвет от 20 март 2008 година Откритото през 2002 година Бюро за взаимозависимост в Прищина бе издигнато в сан посолство с решение на Министерския съвет от 10 юли 2009 година

През последните години се вижда усилване на политическия разговор сред двете страни. В качеството си на президент на Косово, Хашим Тачи е идвал два пъти у нас - на 1 юни 2016 година за присъединяване в срещата в София на държавните и държавни ръководители на страните от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа. Тачи има среща с президента Росен Плевнелиев, на която са разисквани опциите за увеличение на икономическия продан и задълбочаването на бизнес контактите сред двете страни. Второто му посещаване е на 7 декември 2017 година в София за присъединяване във форума в поддръжка на районната интеграция на Западните Балкани. Президентът Тачи се среща с президента Румен Радев, с който разискват въпроса за усилване на комерсиалния продан и увеличение на броя на косовските студенти в българските университети. Президентът Радев слага и въпроса за формалното признание на българското малцинство в Косово.

Хашим Тачи е идвал и два пъти в България в качеството си на министър-председател на Косово - на 18 и 19 юни 2012 година, което е и първа аудиенция на министър председател на Косово у нас, и на 15 май 2013 г. 

У нас е била и президентът Атифете Яхяга. Тя идва в София за поклонението на първия демократично определен президент Желю Желев на 1 февруари 2015 година Яхяга се среща с президента Росен Плевнелиев, с който разискват процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и усилването на двустранното търговско-икономическо съдействие. 

Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, който посещава Косово след признание от България на независимостта на страната. Той е на публично посещаване в Прищина на 21 и 22  април 2015 година С президента Атифете Яхяга разискват съдействието сред двете страни в стопанската система, вложенията, фармацевтиката, енергетиката, селското стопанство, производството на храни, туризма, инфраструктурата. Президентът Плевнелиев се среща и с ръководителя на Народното събрание Кадри Весели, както и посещава Щаба на Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КФОР) в базата " Филм сити ", където има среща с командващия генерал-майор Паоло Филиуоло и с българските военни там.

Стокообменът сред България и Косово през 2021 година е 114, 4 млн. евро. Износът от България за  Косово е 92 млн. евро. Вносът е в размер на 21, 5 млн. евро. 

Българска общественост в Косово

Българите в Косово са историческа общественост в страната. Съставена е от няколко субетнически групи - горани, жупци, торлаци. По публични оценки българите в регионите на Гора и Жупа са 15 000 души. Според оценки на българите там импровизирано техният сбор е доста по-голям. Хора с български генезис живеят в общините Краковища (Драгаш), Щръбце и Призрен. Компактна българска общественост има в община Раховец. В община Краковища (Драгаш) има 19 напълно български села.

През май 2018 година към 500 души, които исторически се самоопределят като българи, живеещи в Косово, внасят петиция в Народното събрание на страната, в която упорстват за публично признание на българската общественост и включването ѝ в Закона за малцинствата. На 14 юни т. година Комисията по външни работи в Европейския парламент приема Годишния отчет за напредъка на Косово за 2021 година В утвърждения текст е гласувана корекция, препоръчана от българските представители в делегациите на Европейската национална партия и Европейските консерватори и реформисти в Европарламента, в която се показва, че Конституцията на Косово е доста прогресивна във връзка с правата на малцинствата и че в това отношение петицията на близо 500 души, която е записана в Народното събрание на Косово през май 2018 година, към момента не е прегледана и предлага тези права да бъдат предпазени в законовата рамка и да бъдат обезпечени на процедура.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР