Издаването на българските лични документи е на прага на фундаментална

...
Издаването на българските лични документи е на прага на фундаментална
Коментари Харесай

Обявиха експресен срок за новите лични карти

Издаването на българските персонални документи е на прага на фундаментална смяна. След години закъснение Министерство на вътрешните работи най-накрая има подготвеност да вкара новите процедури, които се дават обещание още от 2017 година

Това обаче радикално ще промени целия развой, а от досегашните практики ще бъде непокътната единствено една част, съобщи Телеграф.

Най-ярката оригиналност сигурно ще е при издаването на персонална карта по експресна поръчка.

Тази алтернатива съществува и сега и е с най-висока цена поради бързината – документът се получава в границите на 8 часа.

В бъдеще експресната услуга ще бъде непокътната, само че за жителите ще е надалеч по-трудно да си вземат готовия документ. Причината – Министерство на вътрешните работи ще централизира процеса по основаване на пластиките единствено в София.

Това значи, че без значение от коя точка на страната е подадено заявката, персоналната карта ще може да се получи единствено в столицата. При елементарната услуга (30 дни за издаване) няма да има промени, само че готовите документи ще би трябвало да се транспотират от София из цялата страна.

Иначе казано, експресно ще е единствено правенето на документа. Получаването му обаче ще зависи от бързината, с която заявителят ще може да се добере до София. Т.е. всеки, който желае нова карта в оптимално къси периоди, ще би трябвало да подаде документи, да вземем за пример, във Варна и по-късно незабавно да пътува. Другият вид е да направи пълномощие на приближен човек, който да вземе картата и да му я изпрати. Но до идването на новия документ до заявителя евентуално ще измине още едно денонощие. Така след смяната експресната услуга хем ще я има, хем – не напълно.

Поръчката

За новата система за персонални документи българската страна ще заплати над 385 млн. лева Търгът бе извоюван от немския консорциум " Мюлбауер Ай Ди Сървисиз " още през 2020 г. Самата поръчка е оповестена през 2018 година след като година по-рано тогавашните ръководещи вземат решение за въвеждането на така наречен " персонализация " на персоналните документи.

Решението за избор на реализатор обаче бе обжалвано. Процедурата се проточи и контракт бе подписан чак при започване на 2023 година Междувременно обаче светът претърпя коронавирус рецесия, висока инфлация, нараснали цени и така нататък Ето за какво при започване на предишния юли изпълнителят и тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев подписват в допълнение съглашение за индексация на цените с към 80 млн. лева

Заради този анекс прокуратурата образува дело за занемареност. За него се разбра при започване на тази година. Поводът е отчет на финансовата ревизия.

Анексът е подписан след писмо на изпълнителя, в което са " показани доводи, възприети от възложителя, за променена фактическа и икономическа конюнктура, както и непредвидено дългия период сред подаване на офертата за осъществяване на публичната поръчка и сключване на контракта за нейното осъществяване ", обявиха от Министерство на вътрешните работи пред Mediapool.

От там допълниха, че по време на забавянето някои " механически и програмни средства " са излезли от произвеждане, прекъсната е или следва преустановяване на поддръжката им, а има и потребност от спомагателни " строително-монтажни работи ".

Сградата и машините

Според публичната поръчка изпълнителят би трябвало да построи нова постройка, както и да достави оборудването за отпечатване на новите персонални документи. Формално те се водят " потомство 2019 година " и по време на оповестяване на търга са изглеждали като идно изобретение. В действителността обаче издаването им евентуално ще стартира през 2024 година

Към момента са доставени машините, обявиха от Министерство на вътрешните работи. Строителството на новата административна постройка обаче не е почнало. То е на стадий координиране. В процеса на работа се оказало, че би трябвало да се местят електропроводи и канализация. За тях се изготвят планове.

Личните документи

" Новите " персонални документи " потомство 2019 ", чието издаване ще започва тази година, би трябвало да съдържат чип в себе си с биометричните данни на жителите – фотография и пръстови отпечатъци. Идеята на този притежател бе посредством него жителите да могат да се разпознават електронно пред институциите, което пък е основно за вероятно създаване на е-управление.

Миналата година от Министерство на вътрешните работи обещаваха и основаване на мобилно приложение, посредством което ще може да се прави електронна идентификация. Няма информация до каква степен е стигнал този план.

Централизацията на издаване значи изцяло унищожаване на сегашните процедури. В момента персоналната карта се изготвя в регионалната дирекция, в която е подадено заявката. Получава се отново там. От съображения за повече сигурност обаче в бъдеще процесът ще бъде съсредоточен напълно в София.

Заради новите правила се постановат и промени в нормативните документи. На уеб страницата на Министерство на вътрешните работи към този момент е качено за публично разискване разпореждане, с което ще се промени правилникът за издаване на персонални документи. Именно с него се ликвидира опцията експресната персонална карта да се получава в звеното, в което е подадено заявката.

" Получаването на персоналния документ в София е планувано с оглед опазване на опцията за издаване в границите на до 8 работни часа. В противоположен случай времето за издаване с експресната услуга щеше да се усили ", обявиха от Министерство на вътрешните работи пред Mediapool.

От силовото ведомство акцентират още, че се резервира " бързата поръчка ", т.е. издаването в за три работни дни. Запазва се, естествено, и елементарната услуга, която е най-масовата. При нея обаче има друга смяна.

Цените

Таксите за издаване на персонална карта ще се покачат. Услугата към този момент ще коства 21 лева вместо досегашните 13 лева за малолетните. От 18 лева на 30 лева пък ще скочи таксата за персоналните карти на хора сред 18 и 70 годишна възраст. Това са базисните такси. Те се удвояват и утрояват, когато поръчката е за бързо или експресно издаване на документ. Поскъпването още веднъж е обвързвано с въвеждането на новата система.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР