Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изтъкна, на срещата с членовете

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изтъкна, на срещата с членовете
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: “Имаме големи надежди за мирния прогрес”

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев посочи, на срещата с членовете на държавното управление, че интернационалните организации осъзнават новите действителности в района след войната с Армения през 2020 година, вследствие на която бяха освободени окупираните територии на Азербайджан. Контактите сред Азербайджан и Европейския съюз се ускориха след войната. Европейският съюз одобри действителностите на пост-конфликтния интервал. Този месец, по самодейност на ръководителя на Европейския съвет, господин Шарл Мишел, се организираха тристранни срещи. В заключителното официално съобщение на срещата липсва изразът „ спор “, което е напълно естествено. Естествено е, защото този спор не съществува, той беше позволен. Азербайджан внесе предложение от пет точки за нормализиране на връзките сред Армения и Азербайджан, което бе приветствано от арменската страна. По този метод бива приета териториалната целокупност на Азербайджан и Армения се отхвърля от териториалните си искания към Азербайджан. Това е извънредно позитивен резултат, както и основно изискване за нормализирането на двустранните връзки. Беше реализирано единодушие за основаването на работни групи по границата, а също и за правене на спокойно съглашение. Наскоро външните министри на Азербайджан и Армения организираха телефонен диалог, което е казус за миналите 30 години. Работните групи за демаркирането на границата би трябвало да бъдат образувани до края на април, а тези за правенето на спокойно съглашение би трябвало да стартират своята работа напълно скоро. „ Имаме доста огромни очаквания във връзка с този развой и бихме желали този въпрос да стартира да се взема решение, без да се губи повече време”, съобщи президентът Алиев.

Развитието на Армения ще зависи от самата нея и от отношението ѝ към прилежащите на нея страни, защото тя не може да се развива пълноценно без да възстановява връзките си с Азербайджан и Турция. Вече стана ясно, че 30-годишната окупационна политика ѝ коства прекомерно скъпо. Арменците пропиляха своя късмет да се трансфорат в същински самостоятелна страна. И в този момент този късмет им се дава още веднъж. Страната или ще поеме път на развиване или ще ще се озове в още по-несигурна обстановка.

Що се отнася до Азербайджан, както към този момент съобщи президентът Алиев: „ Нашата цел е да бъдат реализирани съответни резултати от работата и имаме доста ясна визия за бъдещото развиване на района. Това са главните проблеми, касаещи постконфликтния интервал, и в случай че те бъдат позволени, в района ще има мир, в целия Южен Кавказ ще бъде умерено, рискът от война ще бъде доста понижен и ние ще можем да живеем в сигурност. Ще можем да градим и да творим, което е отличителна характерност на азербайджанския народ”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР