Президентът Еманюел Макрон ще направи първото си обръщение към Франция

...
Президентът Еманюел Макрон ще направи първото си обръщение към Франция
Коментари Харесай

Макрон ще произнесе ключова реч

Президентът Еманюел Макрон ще направи първото си послание към Франция след подписването на противоречивата пенсионна промяна, като предизвестява, че политическата и обществената рецесия, провокирана от измененията, още не е завършила.

Макрон подписа закона рано в събота, единствено няколко часа откакто Конституционният съд удостовери смяната за увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години, което провокира обвинявания, че е прокарал закона измежду нощ.

След три месеца на митинги и стачки левицата и профсъюзите се заканиха да не се предават и предизвестиха за всеобщи митинги на 1 май - Деня на труда.

Проучванията на публичното мнение непрекъснато демонстрират, че болшинството от французите не престават да са срещу промяната, която държавното управление прокара в Народното събрание, употребявайки противоречив механизъм, допускащ приемането ѝ без гласоподаване .

Междувременно рейтингът на персоналната известност на Макрон спадна , като някои анализатори допускат, че той е дал преднина на крайнодясната лидерка Марин льо Пен по дългия път към изборите през 2027 година

Пресата необятно го назова " Пирова победа " по името на гръцкия цар, който победил римляните, само че в процеса на успеха по-голямата част от армията му била унищожена.

Очаква се Макрон да направи послание към нацията към 18:00 ч. по Гринуич, оповестиха източници от президентството, в тирада, която съгласно държавния представител Оливие Веран ще бъде в духа на " умиротворяването " .
 Макрон подписа противоречивата пенсионна промяна
Макрон подписа противоречивата пенсионна промяна

Реформата е от значително значение за попречване на колапса на пенсионната система

Но водачът на авторитетния синдикат CGT Софи Бине съобщи в изявление за районни вестници в неделя, че Макрон е " на път да се трансформира в президент на хаоса ".

" Той отваря пътя на партията " Национален общ брой " на Льо Пен, която в едно изследване на публичното мнение беше показана като победител, в случай че президентските избори през 2022 година се проведат още веднъж в сегашния миг, сподели тя.

" Еманюел Макрон надалеч не е завършил с нуждата да се оправя със обществената и политическата рецесия, която продължава рисково да разпалва ", се споделя в публицистична публикация на вестник " Монд ".

В него се отбелязва, че Льо Пен е единственият френски политик, чиято известност е повишена сензитивно от рецесията, до момента в който доверието в демократичните институции на страната е спаднало.

" Цената на пенсионната промяна наподобява непостижима ", се споделя в публикацията.
 Еманюел Макрон отбрани непопулярната си пенсионна промяна
Еманюел Макрон отбрани непопулярната си пенсионна промяна

Тя влиза в действие до края на годината

Кризата идва и в миг на все по-големи провокации на интернационалната сцена за Макрон, който се сблъска с обвинявания в другарство с Китай по време на визитата си в Пекин предходната седмица.

45-годишният Макрон пристигна на власт през 2017 година, обещавайки промени във Франция и нова политика. Но съперниците му го упрекват във все по-отстъпчиво и антидемократично държание.

" Еманюел Макрон към този момент няма престиж... тъй че внезапно той става жесток и властнически ", съобщи в неделя пред френската телевизия депутатът от твърдата левица Клементин Отен.

Льо Пен съобщи, че Макрон има три благоприятни условия да постави завършек на рецесията, " която самичък сътвори " - референдум за измененията, парламентарни избори или оставка.

Но министър-председателят Елизабет Борн даде обещание в събота, че държавното управление ще продължи с още промени, откакто пенсионната промяна е призната .

" Решени сме да ускорим " темпото на промените, съобщи тя пред националния съвет на партията на Макрон.
 Макрон отбрани
Макрон отбрани " справедливата и виновна " пенсионна промяна

Френският водач се надява митингите да преминат без ексцесии и принуждение

Бине и други синдикални шефове приканиха за " национална и историческа вълна " от хора по улиците, които да се опълчват на промените на 1 май.

Като въведения към митингите на 1 май железопътните профсъюзи приканват за ден на " железопътен яд " на 20 април .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР