Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна нота

...
Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна нота
Коментари Харесай

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски посланик, с цел да му връчи протестна нота против от страна на Пекин против филипински кораби край противоречива плитчина в Южнокитайско море, оповестява " Ройтерс ".

Филипинското външно министерство уточни, че заместник-ръководителят на задачата е бил свикан да изслуша 20-ия митинг на Манила против Китай за тази година - един от общо 153-те при актуалната администрация - против държанието на бреговата защита и риболовните кораби, за които Филипините настояват, че са милиция.

" Филипините стачкуваха против издевателството, блокирането, рисковите маневри, потреблението на водни оръдия и други нападателни дейности на бреговата защита на Китай и китайската морска милиция ", прецизираха от ведомството и приканиха плавателните съдове да изоставен водите неотложно.
 Китай отново употребява водни оръдия против кораби на Филипините
Китай отново употребява водни оръдия против кораби на Филипините

Пореден спор към противоречива плитчина в Южнокитайско море

Манила упрекна Пекин в повишение на напрежението в Южнокитайско море, откакто китайската брегова защита употребява водни оръдия и повреди два от филипинските кораби край плитчината Скарбъро - първокласно място за лов на риба, употребявано от няколко страни, и наоколо до основните морски пътища. Плитчината попада в изключителната икономическа зона на Филипините , само че Китай демонстрира териториални искания по отношение на нея.

Напрежението в региона ескалира напоследък, защото Филипините подхващат по-настоятелен метод в противоречивите зони, като в същото време укрепват съюзите си със Съединените щати и Япония.

Вчера китайското посолство в Манила съобщи, че атолът постоянно е бил територия на Китай и прикани Филипините да прекратят нарушаванията и провокациите и да не " провокират решимостта на Китай да пази своя суверенитет ".

Китай има териториални искания по отношение на съвсем , където годишно се прави търговия за над 3 трилиона $. Неговите териториални искания се припокриват с тези на Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.През 2016 година Постоянният трибунал съобщи, че експанзивният иск на Китай няма правно съображение, решение, което Пекин отхвърли.
 Филипините отстраняват китайска преграда в Южнокитайско море, Китай без отговор
Филипините отстраняват китайска преграда в Южнокитайско море, Китай без отговор

Китайската брегова защита е била премерена в отговора си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР