Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса допълнително финансиране в размер

...
Президентът Джо Байдън поиска от Конгреса допълнително финансиране в размер
Коментари Харесай

Байдън предлага $33 млрд. подкрепа за Украйна и нови пълномощия за конфискуване на активи на руски олигарси

Президентът Джо Байдън изиска от Конгреса в допълнение финансиране в размер на 33 милиарда $ в поддръжка на Украйна през идващите няколко месеца, в които бруталната съветска военна инвазия навлиза в нова фаза. Байдън също така желае от Конгреса нови компетенции за изземане и продажба на благосъстоятелност, обвързвана с близки до съветския президент Владимир Путин олигарси.

Законодателните оферти плануват да се употребяват иззетите от съветски олигарси активи за компенсиране на вредите, породени на Украйна от съветската инвазия.

Изземането на тези активи разрешава те да бъдат трансферирани към Киев, за компенсиране на вредите (причинени на Украйна) от съветската експанзия, се споделя в изказване на Белия дом.

Какво съдържа пакетът от 33 милиарда $

Пакетът от 33 милиарда $ включва 20.4 милиарда $ за помощ на Украйна в региона на защитата и сигурността ; 6 милиарда $ за Инициативата за подкрепяне на сигурността в Украйна и 4 милиарда $ за Програмата на Държавния департамент за задгранично военно финансиране, съобщи в четвъртък пред кореспонденти върховен представител на Белия дом.

Част от военната помощ в размер на 20 милиарда $ може да бъде употребена за попълване на запасите от муниции и съоръжение на други страни , позволявайки им " пълноценно да се пазят ".

Инициативата на Байдън е в подтекста на напъните му да сплоти света за поддръжка на Украйна.

Предложеният пакет включва искане за 8.5 милиарда $ икономическа помощ на украинското държавно управление , за " да може то да реагира на непосредствени рецесии и да продължи да дава съществени услуги на украинския народ ", съобщи представителят на администрацията.

В осведомителния бюлетин на Белия дом се споделя, че финансирането също по този начин ще спомага за противопоставяне на съветските пропагандни тези и поддръжка на самостоятелните медии .

Предвидено е финансиране от 3 милиарда $ за спомагателна филантропична помощ и продоволствена сигурност, в това число " зърно и други артикули " за нуждаещите се.

Част от финансирането ще отиде за професионално образование, оказване на грижи за хора с психологични проблеми и запаси за учебни региони в Съединени американски щати, с цел да са готови за приемането на украински бежанци в Съединени американски щати, както и за други страни, приемащи такива бежанци.

Планът също по този начин включва целево финансиране за справяне с " икономическите диспропорции " в Съединени американски щати и по целия свят, провокирани от " експанзията на Путин ". Това ще разреши да се усили производството на зърнени култури в Съединени американски щати, да вземем за пример соя, както и производството на сериозно значими минерали и други материали.

Миналата седмица президентът Байдън сподели, че Съединени американски щати ще изпратят спомагателна военна помощ за Украйна в размер на 800 млн. $, до момента в който съветските войски са в атака за завладяване на нови територии в източната част на страната. Байдън съобщи тогава, че съветската инвазия е навлязла в сериозна фаза и западната военна помощ е още по-решаваща.

Ако бъде утвърден препоръчаният преди седмица пакет, това ще значи,че Съединени американски щати са дали на Украйна помощ от близо 3.4 милиарда $ от началото на войната, почнала на 24 февруари.

Конфискуваните активи на съветски олигарси да отиват за Украйна

Байдън изпраща до Конгреса и законодателно предложение, позволяващо по-нататъшен напън върху съветските олигарси поради войната на Русия в Украйна, в това число потребление на парите от конфискуваните им активи за финансиране на украинската защита, заяви Белият дом.

Законодателната самодейност планува " да се основат нови пълномощия за конфискуване на имущество, обвързвано с съветската клептокрация, позволяващи на държавното управление да употребява получените доходи за поддръжка на Украйна и в допълнение усилване на съответните правоохранителни принадлежности ".

Законодателните оферти на американския президент ще са ориентирани към облекчение на процеса на изземане на активи на съветски олигарси и ще създадат наказуемо притежаването на приходи, получени от " корупционни покупко-продажби с съветското държавно управление ", означи Белият дом.

Предложенията на Байдън ще разрешат запора на благосъстоятелност, употребена от съветски олигарси за заобикаляне на глобите, което до момента американските закони не позволяваха, и са ориентирани към разширение на опциите за работа с задграничните сътрудници на Съединени американски щати за изземане на активи, свързани с корупция.

Законодателните оферти ще разрешат да се конфискува благосъстоятелност, която съветските олигарси могат да употребяват за заобикаляне на глобите. В момента американският закон разрешава на управляващите да конфискуват единствено доходи, получени вследствие на нарушавания на глобите.

Освен това заобикалянето на глобите ще се третира като " рекет ". От 5 на 10 години ще бъде продължен давностният период за гонене на пране на пари, учредено на закононарушение в чужбина. Съединени американски щати ще могат да работят със съдружници и сътрудници за възобновяване на активи, свързани с корупция в чужбина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР