Превратът в Нигер: Лакмус за демокрация в Западна Африка

...
Президентът Бола Тинубу, който е начело на регионалната суперсила Нигерия,
Коментари Харесай

Президентът Бола Тинубу, който е начело на регионалната суперсила Нигерия, разглежда преврата през границата в Нигер като лакмус за демокрация в Западна Африка.

След като пое председателството на регионалния блок Ecowas само преди три седмици, той беше изправен пред голямо външнополитическо предизвикателство, когато военните завзеха властта в съседен Нигер - стратегически съюзник в борбата срещу войнстващите ислямисти, които сеят хаос в голяма част от Западна Африка. се издигна до президентството на Нигерия през май, заявявайки, че Ecowas трябва да укрепи своите регионални сили, за да предотврати по-нататъшни преврати и да се бори с екстремистите.

И така, когато президентът на Нигер Мохамед Базум свален от президентската си охрана миналата седмица, той отговори светкавично, като свика среща на високо равнище на западноафриканските лидери в президентската си вила в неделя.

Регионалният блок даде ултиматум на Хунтата на Нигер - върне властта на избрания президент в рамките на една седмица или Ecowas ще предприеме "всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред".

"Такива мерки може да включват използване на сила" и военните началници трябваше да се срещнат "незабавно", се добавя в изявлението им.

Въпреки че собствената победа на г-н Тинубу на миналогодишните президентски избори се оспорва в съдилища от опозиционни кандидати, които твърдят, че резултатът е бил нагласен, той се представя като демократ, участвал в кампанията срещу военното управление в Нигерия през 80-те години.

"Мисля, че той гледа на този [преврат] като на посегателство срещу неговите демократични качества, особено в момент, когато той заема председателския пост в Ecowas", каза Воле Ojewale, нигерийски анализатор от Института за изследвания на сигурността (ISS).

По-важното е, че превратът има пряко отношение към Нигерия. Двете страни споделят граница, която се простира на повече от 1500 км (930 мили) и имат силни културни и търговски връзки, които датират от предколониалната епоха, когато част от двете са били част от халифата Сокото.

Тяхната сигурност също е преплетена. Войнстващата ислямистка групировка Боко Харам е извършила атаки и в двете страни, като срещу тях се бие военна сила, съставена от войници от Нигерия, Нигер, Чад и Камерун. „Стратегическите и технически партньори“ на силите включват Обединеното кралство, САЩ и Франция, като последните две имат военни бази в Нигер.

Въпреки че през 2022 г. Нигер представлява около 4% от световния добив на уран, той е седмият по големина производител на уран в света и има най-висококачествената уранова руда в Африка .

Нито Ecowas, нито неговите западни партньори биха искали радиоактивният материал - използван както в цивилни, така и във военни среди - да попадне в грешните ръце в регион, където войнстващи ислямисти са активни и Русия и наемническата група Вагнер разширяват влиянието си.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР