През юни на текущата година в Чехия банките са отпуснали

...
През юни на текущата година в Чехия банките са отпуснали
Коментари Харесай

Лихвите растат, но интересът към ипотеките също

През юни на настоящата година в Чехия банките са отпуснали ипотечни заеми на обща стойност 1.73 милиарда EUR. Кандидатурите за разпределяне на заем за покупка на дом през същия месец са били 14 069 броя, което е с 1085 повече по отношение на месец май.

Средният лихвен % по този тип заем в Чехия през юни е 2.13%. За съпоставяне през януари 2021 година той беше 1.94% по данни на Fincentrum Hypoindex. Независимо, че банките покачват лихвените проценти, купувачите не престават да желаят заеми.

Юни 2021 година се оказа третият най-силен месец във връзка с отпущането на ипотечни заеми откогато Fincentrum Hypoindex води статистика. На първо място е март 2021 година, когато са подписани 14 401 договорни ипотеки на обща стойност 1.74 милиарда EUR, а на второ място – ноември 2016 година, когато ипотечни заеми са взели 14 386 души.

Средната сума на жилищния заем през месец май регистрира лек спад и възлиза на 122 966 EUR. За последните 12 месеца този индикатор се е нараснал приблизително с 15 560 EUR.

Анализатори предвиждат, че броят и сумата на отпуснатите ипотечни заеми ще продължава да пораства. Основната причина за това е, че цените на парцелите ще продължат да се покачват. Една от аргументите за това е строителният бранш. В резултат на пандемията цените на строителните материали безусловно „ излетяха “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР