През юни 2016 г., ден след победата на референдума за

...
През юни 2016 г., ден след победата на референдума за
Коментари Харесай

Мини Тръмп начело на Великобритания? Не, благодаря!

През юни 2016 година, ден след успеха на референдума за Брекзит, която бе спечелил, Борис Джонсън се скри, прекарвайки уикенда в игра на крикет. Изненадан от непредвидения триумф, зарязан от приятеля си Майкъл Гоув, той се отхвърли от предизвикването да се домогне до Даунинг стрийт и да управлява излизането на Англия от Европейския съюз, за което по този начин енергично се беше борил. Три години по-късно, до момента в който разводът с Европейски Съюз се трансформира в призрачен сън за Обединеното кралство, Борис Джонсън още веднъж е на първа позиция, с цел да наследи Тереза Мей, на която не стопира да подлива вода. Това разяснява в публицистичната си публикация водещият френски ежедневник Le Monde.

Част от биографията на Борис Джонсън наподобява на тази на елементарен националистически водач, каквито Европа, само че и Съединените щати, създават в обилие. Кореспондент на Telegraph в Брюксел през 90-те години, той значително е съдействал за превръщането на еврофобията в известна идея в Обединеното кралство и ужасно оръжие за Консервативната партия, до момента проевропейска. Това че той най-сетне поема отговорността за Брекзит през днешния ден, може да произтича от избрана логичност.

Но Борис Джонсън няма нищо общо с логиката или убежденията. Той даже теоретизира неналичието на правила, като се хвали с това, че е подготвил две отворени писма преди да влезе в акцията през 2016 година, едното проевропейско, а другото в интерес на Брекзит. Оттогава описът на неговите измами, неточности и неуспехи продължава да нараства. Лъжи за сладко репатриране на " парите, дадени на Европа ", обещанието, че Англия ще получи " масло и долари " от договорката за Брекзит, сравняване на Европейски Съюз с Третия райх и Франсоа Оланд с " капо ". Назначен за началник на външното министерство от Тереза Мей, която искаше по този метод да го отдалечи, той се пробва да унижи европейските водачи и се подиграва на страната си с аматьорството, лековатостта си и неналичието на знания за проблемите.

Шовинистична изразителност

Именно този човек твърди през днешния ден, че ще поеме кормилото на изпадналия в неволя параход Англия. Конкурирайки се с популизма на крайната десница на Найджъл Фараж, който процъфтява върху гнева от безизходицата с Брекзит, Борис Джонсън се кълне, че с него страната ще излезе от Европейски Съюз до 31 октомври, даже без съглашение с Брюксел. Икономическата злополука, която ще последва от възможен Брекзит " без договорка ", не го плаши. Неговата шовинистична изразителност дава обещание на британците блестящо и " световно " бъдеще, откакто бъдат освободени от европейските окови.

Демагогията му стига до такава степен да заплашва да не заплати 39 милиарда евро, които Обединеното кралство е поело ангажимент да изплати на двадесет и седемте членки на Европейски Съюз в сегашния дълголетен бюджет. Решение с непредвидими последствия, защото би засегнало интернационалния престиж на страна, която твърди, че е първенец по господство на закона. За Европейски Съюз присъединението на Джонсън към властта в Лондон би било еднакво на инсталирането на мини Тръмп оттатък Ламанша, предопределен да го саботира. Обединеното кралство към този момент няма да се задоволява единствено да култивира своето европейско неразположение или даже да попречва развиването на Европейски Съюз. То ще се трансформира във враждебно кралство, основаващо се на обществена, фискална и екологична дерегулация.

Трябва да спрем да гледаме на Джонсън единствено като на шут. Влизането му на Даунинг Стрийт 10 ще бъде злополучие за страната му и за Европа.
Le Monde. превод за news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР