През януари Китай ще въведе първия по рода си в

...
През януари Китай ще въведе първия по рода си в
Коментари Харесай

Китай въвежда първото в света законодателство срещу дийпфейк технологията

През януари Китай ще вкара първия по рода си в международен мащаб правилник против така наречен дийпфейк технология, с което ще ускори контрола върху интернет наличието, оповестява CNBC.

Определението дийпфейк (deepfake) се отнася до синтетично генерирани или изменени изображения и видеоклипове, които са направени благодарение на изкуствен интелект (AI).

Технологията може да се употребява за смяна на съществуващо видео наличие посредством вграждането на разположение на даден политик, да вземем за пример, и даже за основаване на изцяло подправени аудио- и видеоклипове, които наподобяват изцяло реалистично.

Пекин разгласи своите правила, регулиращи " технологиите за бездънен синтез ", по-рано тази година и ги завърши през декември. Те ще влязат в действие на 10 януари.

Ето и някои от новите разпореждания:

- Потребителите би трябвало да дадат единодушието си, в случай че изображението им ще се употребява в технологии за бездънен синтез.

- Услугите за бездънен синтез не могат да употребяват технологията за разпространение на подправени вести.

- Услугите за бездънен синтез би трябвало да удостоверяват същинската идентичност на потребителите.

- Синтетичното наличие би трябвало да има маркери, които да осведомят потребителите, че изображението или видеоклипът са били изменени благодарение на технологията.

- Съдържание, което опонира на съществуващите закони, е неразрешено, както и такова, което заплашва националната сигурност, поврежда националния имидж или заплашва стопанската система.

От края на 2020 година насам Китай се стреми да обуздае властта, която софтуерните колоси в страната набраха през последните години, и вкара съществени регулации в редица области - от антитръстови правила до такива за отбрана на данните.

Също по този начин обаче Пекин се стреми да държи под око всички нововъзникващи технологии. По-рано тази година, да вземем за пример, страната беше първата в света, която вкара предписание, регулиращо метода, по който софтуерните организации могат да употребяват логаритми за рекомендации

Затова и анализаторите настояват, че новото законодателство преследва и още една цел - по-строга онлайн цензура.

" Китайските управляващи явно желаят да се оправят с опцията антирежимните детайли в страната да употребяват дийпфейк клипове на висши водачи, в това число Си Дзинпин, с цел да популяризират подправени техни изказвания ", разяснява Пол Триоло, началник на софтуерната политика в консултантската компания Albright Stonebridge, пред CNBC.

" Но разпоредбите също по този начин илюстрират, че китайските управляващи се пробват да се оправят с тежките проблеми, свързани с онлайн наличието, по метод, по който малко други страни го вършат. Те се стремят да изпреварят момента, в който наличието, генерирано от изкуствен интелект, ще стартира всеобщо да се популяризира онлайн. "

Триоло добавя, че регулациите за AI, които Пекин е въвел през последните години, " имат за цел да поддържат напъните за контролиране на наличието и цензурата една крачка пред нововъзникващите технологии, които биха могли да се употребяват за заобикаляне на цялостната система за надзор ".

" Интересното е, че Китай се прицелва в една от сериозните закани за нашето общество в актуалната ера - ерозията на доверието в това, което виждаме и чуваме, и все по-трудното обособяване на истината от лъжата ", разяснява на собствен ред Кендра Шейфър, основан в Пекин сътрудник в консултантската компания Trivium China, и прибавя: „ Китай е в положение да вкара тези правила, защото към този момент разполага със системи за надзор на предаването на наличие в онлайн пространството, както и с регулаторни органи, които ползват тези правила. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР