През вековете чак до XX век, Европа изглеждаше център на

...
През вековете чак до XX век, Европа изглеждаше център на
Коментари Харесай

Патрик Бюканън: Залезът на Европа

През вековете чак до XX век, Европа изглеждаше център на международната история. След това пристигна Великата революция на Запада, нашата Тридесетгодишна война (1914-1945), в която всички огромни европейски сили се сблъскаха в най-големите борби в историята - Англия, Франция, Германия, Италия, Русия, а с тях съвсем всички останали.

В последна сметка: всички най-велики нации в Европа се обезкръвиха до гибел. Всички европейски империи паднаха. Всички колониални нации се освободиха в огромна степен и започнаха огромното преселение в метрополията. А Европа се раздели на Запад, отпред със Съединени американски щати, и руски блок, доминиран от Москва.

Въпреки това, даже през четирите десетилетия на Студената война, Европа се смяташе за главен трофей. По времето, когато Студената война завърши с триумфа на Свободния свят, Европейският съюз, моделиран по сходство на американския, нарастваше и набираше мощ и съвсем всички новоосвободени страни в Европа се причислиха към алианса на НАТО.

Днес обаче усещането е, че ролята на Европа в международната история отминава, че въртенето на Америка към Китай и Индо-Тихоокеанския район е по едно и също време историческо и непрекъснато и че на Европа принадлежи предишното, а бъдещето на Азия.

В последна сметка Азия е дом на най-многолюдните страни в света (Китай и Индия), шест от деветте нуклеарни сили, съвсем всички огромни мюсюлмански страни (Индонезия, Индия, Пакистан, Бангладеш, Турция и Иран), както и най-големите стопански системи в света след американските (Китай и Япония).

А какво да кажем за Европа?

През 2016 година Англия гласоподава за овакантяване на Европейски Съюз. А това лято британците се причислиха към австралийците и Съединени американски щати в пакта AUKUS, който за създаване на дузина дизелови подводници и замяната им с нуклеарни, издигнати от Англия и Америка. Париж счита това за „ изменничество “ и „ забиване на нож в гърба “ от съдружниците, които военачалник Шарл дьо Гол пренебрежително назовава „ англосаксонци “. AUKUS обаче е недвусмислено ясно заявление за това къде австралийците виждат своето бъдеще: не с Франция, а със Съединени американски щати.

Това беше най-тежката засегнатост за нашите френски съдружници от страна на Съединени американски щати, откогато президентът Дуайт Д. Айзенхауер подреди на британците и французите да изоставен Суец. Но тогава, през 1956 година, Айк можа най-малко да каже, че не е бил предизвестен за британско-френското настъпление в Египет и че нашите сътрудници по НАТО са работили без негово познание или единодушие.

В знак на митинг против унижението на Франция от договорката за подводници, президентът Еманюел Макрон отзова посланика си от Съединени американски щати - което не се е случвало откогато Франция призна американските колонии и се притече на помощ по време на нашата война за самостоятелност.

Споразумението за подводниците докара до анулация на грандиозно събитие във френското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия, за отбелязване на 240-годишнината от борбата при Чесапийк.

В тази решителна британско-френска морска борба в устието на Чесапийк през 1781 година френският флот победи, осигурявайки прикритие за армията на военачалник Джордж Вашингтон, до момента в който тя обкръжава, обстрелва и в последна сметка постанова капитулацията на войската на лорд военачалник Корнуолис в Йорктаун.

И в случай че британците напуснаха Европейски Съюз, а французите се отдалечават от съдружниците си в НАТО, то в Германия бяха извършени избори, на които Християндемократическият съюз на Конрад Аденауер, Хелмут Кол и Ангела Меркел се сви до една четвърт от гласовете за първи път в историята.

След месеци договаряния Германия може да бъде ръководена от социалдемократически водач в коалиция със Зелените. Но даже такова държавно управление не е реалност, който ще бъде допустимо да се сътвори за Коледа. Нито един от евентуалните канцлери - нито от Християндемократическия съюз, нито от Социалдемократическата партия - няма статута на Меркел, която управлява Германия през последното десетилетие и половина, като в същото време бе в действителност водач на Европа.

И най-после, помислете за актуалното положение на НАТО, в миналото процъфтяваща като най-успешния съюз в историята и сполучливо сдържащ руското настъпление в Европа през Студената война.

През 2001 година, базирайки се на член V, по силата на който нападението против един се счита за нахлуване против целия съюз, НАТО поддържа американците в Афганистан, с цел да се оправи с причинителите на атентатите от 11 септември. През август тази година, 20 години по-късно, всички наши съдружници в НАТО напуснаха, когато афганистанската войска се разпадна и престана да съществува, а афганистанският режим рухна. По този метод нашите съдружници от НАТО споделят срама от американското оттегляне и провалянето.
 Нов рекорден скок на цената на газа в Европа Нов рекорден скок на цената на газа в Европа
Цената на природния газ в Европа през днешния ден доближи историческата си стойност от 1 000 $ за 1 000 куб. метра, сочат данните на борсата...

Не единствено, че центърът на политическата гравитация се измества от Европа към Азия, наподобява, че европейското единение също остава в предишното.

Ако Англия напусна Европейски Съюз, то Шотландия се замисли да се отдели от Англия. Каталуния желае самостоятелност от Испания. Сардиния - от Италия. Полша и Унгария са в несъгласие с Европейски Съюз във връзка с вътрешнополитическите промени, които наподобява опонират на настояванията на бюрократите в Брюксел.

Що се отнася до южните членове на Европейски Съюз и НАТО, Испания, Италия и Гърция, те са обезпокоени не толкоз от натиска на Русия, колкото от продължаващата инвазия от Африка и Близкия изток през Средиземноморието.

…………………..

Коментарът е от уеб страницата на Пат Бюканън, прочут американски закостенял политик, коментатор и създател. Бил е консултант на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР