През V век в земите на Западната Римска империя нахлуват

...
През V век в земите на Западната Римска империя нахлуват
Коментари Харесай

Кои са франките?

През V век в земите на Западната Римска империя нахлуват безчовечен немски племена и се настаняват по тези места. Това са франките. В историческата просвета те са известни като огромен родов съюз, основан от по-древни немски племена.

Делят се на два ясно разграничени клона: салически франки, които населяват долното течение на река Рейн, и рейнски франки от горното течение на реката.

Първите сведения за франките датират от ІІІ век. Тогава в историческите летописи се загатват двата съюза на немските племена. В началото на идващия век едната група, на салическите франки, се уголемява териториално. В края на века Хлодвиг става крал на салическите франки. Той произлиза от рода Меровинги и се отличава с качества на отличен боен пълководец и стратег. Хлодвиг завзема цялата област Галия и съумява да в профил останалите локални владетели. За своя столица той афишира Париж. С това се поставя началото на Франкската страна.

Хлодвиг приема християнството и по този начин печели мощен съдружник - Римската черква. Първият крал на франките устройва страната, като вкарва трудове Салически закон. Всички древногермански традиции и правила на живот са записани с римски букви.

Следващите владетели на франките водят кралството към напредък и уголемение на териториите. Самата династия Меровинги обаче запада, защото локалните шефове, наречени майордоми, печелят от ден на ден права и въздействие и в последна сметка ръководят кралската територия.

 Карл Велики и напредък на франките

Последните крале от ръководещата династия са известни като мързеливите крале, защото на процедура са изгубили изцяло властта. В края на VІІ век друга династия - на Каролингите, сплотява под своя власт цялото Франкско кралство.

В началото на идващото столетие майордомът Карл Мартел сплотява цялата аристократична каста към себе си. Това е неотложно, защото арабите се пробват да навлязат надълбоко в Европа. Мартел ги разгромява край град Поатие с помощта на нововъведението си - тежко въоръжената кавалерия. Това военно формирование става значима част от армията Конните рицари се обособяват като съсловие от аристократи, съставляващо гръбнака на военната мощ на Запада за епохи напред.

Безспорен връх в историята на страната на франките е ръководството на Карл Велики, при който страната на франките става комшия на средновековната българска страна на хан Крум. След като побеждава племената на саксите и завзема Саксония, Карл уголемява страната до река Елба, с което я трансформира в голяма империя.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР