През третото тримесечие на 2021 г. наблюдаваме най-слабия за годината

...
През третото тримесечие на 2021 г. наблюдаваме най-слабия за годината
Коментари Харесай

Болят ли го Китайския дракон зъбите или проблемите на китайската икономика са преодолени?

През третото тримесечие на 2021 година следим най-слабия за годината ритъм на напредък на китайската стопанска система - едвам 4,9%. Обясненията за този спад са толкоз доста, че загатват за систематична рецесия, без значение от обстоятелството, че като цяло анализаторите демонстрират огромен оптимизъм във връзка с бъдещето на китайската стопанска система.

Според Държавната статистическа работа на Китай, Брутният вътрешен продукт на страната през юли-септември е повишен с 4,9%. На пръв взор цифрата е много впечатляваща сама по себе си до момента в който не се съпостави с предходните тримесечия. Оказва се, че през второто тримесечие на тази година размерът на Брутният вътрешен продукт се е повишил със 7,9% на годишна база, а през първото - с 18,3%. Отделно от това, растежът за третото тримесечие е под пазарните упования с 5,1%.
 В Китай вкараха купони за гориво по бензиностанциите В Китай вкараха купони за гориво по бензиностанциите
Бензиностанциите в доста елементи на Китай започнаха да лимитират количеството дизел, което може да се зарежда на фона на рецесията и нама...

Като цяло слабите данни бяха предстоящи заради редица проблеми, с които Китай се сблъска през последните месеци. И те са в огромен брой браншове: при недвижимите парцели, в енергетиката, в областта на потребителското доверие.

На първо място, секторът на недвижимите парцели пострада съществено поради непрекъснато налаганите ограничавания върху строителните компании, целящи да смекчат финансовите опасности. Кумулативните продажби на 100-те най-хубави строители на недвижими парцели в Китай през септември паднаха с 36% на годишна база. Ситуацията се утежни още повече поради станалите необятно известни проблеми с ликвидността на един от най-големите вложители в страната China Evergrande. С лимитираните парични приходи към бранша е малко евентуално фирмите да могат да вършат нови вложения.

Кризата в енергетиката бе не по-малко мъчителна: заради спиранията в електрозахранването доста китайски предприятия бяха принудени да спрат работа през втората половина на септември. В резултат на това, съгласно анализатори, интервюирани от Bloomberg, темпът на напредък на промишленото произвеждане в Китай за тримесечието ще бъде на равнището от първото тримесечие на 2020 година (3,9%), когато стопанската система понасяше ударите от експлоадирането на пандемията от COVID-19.

И най-после, суровите ограничения, които ползва Китай даже при единични случаи на инфектирани с ковид, при които следва цялостна изолираност на цели градове, се отразява отрицателно на бизнеса.

Единственият позитивен миг за стопанската система е растежът на износа: продажбите на китайски артикули в развитите страни са към момента сполучливи, поради намалелите доставки от други страни от района, като Виетнам, които не съумяват толкоз дейно да се борят с ковид. Продажбите са сполучливи и тъй като сега доста купувачи се пробват да попълнят складовете си преди коледния сезон, с цел да избегнат проблеми в световните вериги за доставки. Както и заради обстоятелството, че крайните консуматори се пробват да „ излъгват “ инфлацията като сега бързат да купуват артикули преди цените на всичко да са скочили фрапантно.
 Трети град в Китай под ключ, жителите предизвестени да си стоят у дома Трети град в Китай под ключ, жителите предизвестени да си стоят у дома
В четвъртък Китай сложи трети град под ключ, с цел да се оправи с казуса с COVID-19, като към шест милиона души към този момент са получили зап...

Дали обаче ситуацията е толкоз сериозно?

Въпреки всички изброени проблеми, мнозина специалисти са на мнение, че усложненията на Поднебесната империя са мощно пресилени. Независимо от видимо не изключително удобната обстановка в страната, Китай бързо усилва износа си, който единствено за последния месец е повишен с 28,1% на годишна база. По-рано, през август, той е бил 25,6%. Търговията с главния идеологически и стопански съперник на Китай - Съединени американски щати, също дава обещание да доближи рекордни равнища.

Същевременно и остатъкът в комерсиалния баланс на Китай пораства със сума, надхвърляща упованията на мнозина анализатори. Тоест, макар регистрираното закъснение на темповете на напредък, китайската стопанска система продължава да показва стабилността и динамичността, присъщи на една здрава икономическа система.

Разбира се, преустановяването на вноса на въглища от Австралия оказва своето въздействие, само че се отразява основно в ограничавания в доставката на електрическа енергия към крайните консуматори. В реалност Китай прави планувано усъвършенстване на потреблението на електрическа енергия. Чрез мрежа от тръбопроводи азиатската страна затвори върху себе си съвсем всички районни газови потоци. Фокусирани върху реализиране на стопанска система без въглеродни излъчвания, китайците не са се отказали от нито един различен източник на сила. В този смисъл надали си коства да приказваме за енергийна рецесия в Китай. Изглежда, че управляващите в страната просто са решили да се съсредоточат върху задачите на дълготрайната икономическа промяна за сметка на краткосрочния напредък.

Трябва да се има поради, че развиването на стопанската система на Китай се реализира въз основата на дълготрайни проекти. Възстановяването на международната икономическа система, което се показва в непрестанно възходящо търсене на създадени в Китай артикули, основава основата за стабилната динамичност на китайската промишленост и търговия. Затова съгласно прогнозите на анализатори, до началото на идната година ще станем очевидци на спомагателен растеж на китайския експорт, с който световната логистика може би просто няма да е в положение да се оправи.
 Отмъщението на Китай: Хиляди компании ще спрат работа в Европа Отмъщението на Китай: Хиляди компании ще спрат работа в Европа
Група от европейски компании от разнообразни браншове, свързани с производството и оползотворяването на метали, излезе с предизвестие за к...

Затягането на стопанската система в Китай през днешния ден се случва както планувано, по този начин и в отговор на естествени фактори. Китайските управляващи явно употребяват обстановката, с цел да се намесят самодейно в стопанската система. Сложният темперамент на китайската политика, съчетаваща парични способи и политически лостове, наподобява, ще обезпечи средносрочни и дълготрайни вероятности за резистентен стопански напредък. Но до каква степен дейностите на Китай ще бъдат сполучливи, ще зависи от доста променливи, не всички от които са под надзор. Затова не е учудващо, в случай че китайският змей, който добре се е натъпкал с евтини енергийни запаси, в този момент да го чака прочут зъбобол.

По материали на Анна Королева, expert.ru

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР