През топлите сезони и особено през лятото вероятността да срещнете

...
През топлите сезони и особено през лятото вероятността да срещнете
Коментари Харесай

Таралежите носят смъртоносна опасност за хората

През топлите сезони и изключително през лятото вероятността да срещнете таралеж освен по време на разходка в планината или гората, само че и в града се усилва доста. Малките очарователни животни провокират интерес у хората, само че в действителност срещата с тях е рискова за човешкото здраве и живот. Това сподели Екатерина Кашух, претендент на медицинските науки, доктор - специалист от лабораторията Gemotest, осведоми zdrave.to.

Според нея опитът да се погали таралеж може да докара до захапване от кърлежи, които живеят в иглите на животното. Тези инсекти са носители на такива рискови инфекции като енцефалит, пренасян от кърлежи, борелиоза и ерлихиоза. При захапване е най-добре незабавно да се консултирате с доктор, означи Кашух.

Тя добави още, че срещата с таралеж може да докара до заразяване и непосредствено от самото животно. За това е задоволително убождане с игла. Например, съществува риск от заразяване с гъбична зараза, наречена трихофития. Това заболяване може да се прояви като пръстеновидни червени петна по кожата, които предизвикват сърбеж.

Друга рискова зараза е салмонелозата. Тя визира човешката храносмилателна система и е съпроводена от висока температура, болки в корема, диария и гадене. Факт е, че бактериите могат да се разпространят от изпражненията на животните в техните тела и местообитания. Всички са основателни аргументи да не пипате таралежите, да ги носите вкъщи и да ги отглеждате като домашни любимци.

В допълнение към горните аргументи съществува риск от заразяване с кримска хеморагична тресчица. Тази зараза се предава посредством захапване от кърлежи, както и от диви животни, в това число таралежи. Основните признаци на тази тресчица са висока температура, световъртеж, мускулни болки и главоболие.

" Таралежите също са носители на гибелен бяс. Тоест, те не се разграничават в този случай от гневните лисици. Обикновено ветеринарите предизвестяват, че инфектираните таралежи не се опасяват от хората и сами контактуват ", изясни лекарят.

Можете да се болестите с бяс освен от захапване от животно, само че и при контакт със слюнката му. Вирусът може да аргументи тежки неврологични увреждания при хората, както и гибел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР