През тази седмица Уолстрийт се опитваше да приеме студената реалност,

...
През тази седмица Уолстрийт се опитваше да приеме студената реалност,
Коментари Харесай

Защо някои инвеститори са готови да изчакат Фед за намаляване на лихвите

През тази седмица Уолстрийт се опитваше да одобри студената действителност, че Федералният запас евентуално няма да понижи лихвените проценти в скоро време. Но на процедура по-високите лихвени проценти надалеч не са смъртоносна заплаха за акциите.    Публикуваните във вторник данни за инфлацията се оказаха тежко хапче, което трейдърите трябваше да преглътнат. И акциите, и облигациите бяха разпродадени, защото вложителите с тъга преизчислиха упованията си за пет до шест понижения на лихвените проценти през тази година, с цел да се съобразят проектите на Фед за до три такива. Според инструмента CME FedWatch Tool в този момент те чакат Фед да стартира да понижава лихвите през юни или юли, а не на срещата си през май.    Задържането на лихвените проценти на високо ниво задоволително дълго време, с цел да се понижи инфлацията, без да се провокира всеобща безработица, е внимателен баланс за Фед. През януари ръководителят Джером Пауъл съобщи, че въпреки данните за инфлацията да са окуражаващи, централната банка желае да види повече признаци за изстудяване на цените, преди да пристъпи към намаление на лихвените проценти.   

И въпреки всичко, в случай че инфлацията продължи да понижава, настоящето ниво на лихвените проценти може да се окаже прекомерно рестриктивно и да потисне стопанската система. Същевременно, в случай че длъжностните лица понижат лихвените проценти прекомерно рано, те могат несъзнателно да провокират нов растеж на инфлацията. 
Макар че Уолстрийт беше угрижен във вторник от опцията за закъснение на намаляването на лихвените проценти, някои вложители настояват, че волатилността е нещо всекидневно и че забавеното облекчение на паричната политика не е причина за безпокойствие.    Yardeni Research да вземем за пример се опълчва на тезата, че незабавното понижаване на лихвените проценти е належащо, с цел да се избегне забавянето на стопанската система. Изследователите на Фед настояват, че точно циклите на стягане на коланите провокират финансови рецесии, които се трансформират в кредитни, последвани от стопански спадове.    Казано по-просто, защото Фед, Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите и Министерството на финансите на Съединени американски щати се намесиха предходната година, с цел да овладеят евентуална финансова рецесия - сривовете на Silicon Valley Bank и Signature Bank, които провокираха районни банкови разтърсвания - настоящето равнище на стягане на Фед няма възможност да провокира криза и да раздруса Уолстрийт, споделят те, представени от CNN.   

" Нашето мнение е, че в случай че инфлацията към момента е с сдържан тренд и икономическият напредък остава мощен, за какво е този хъс за намаление на лихвените проценти? Защо да се бъркаме, когато нещата вървят? ", разяснява Ед Ярдени, президент на Yardeni Research. 
Според Bank of America акциите няма да се срутен, даже в случай че съкращенията са изцяло изключени през 2024 година, макар че загубите от вторник подсказват, че това може да се случи. Стратезите на банката акцентират, че към една трета от пазарната капитализация на S&P 500 са компании, които разполагат с пари в брой. Докато Фед не увеличи още веднъж лихвите (в момента няма публични индикации, че централната банка обмисля сходен ход), акциите към момента могат да реализират положителни резултати през тази година, споделят те:    " Липса на съкращения би могла да спъне пълноценното възобновяване в по-чувствителните към кредитиране области. Но подсещаме на вложителите, че чакахме мощна възвръщаемост през тази година не поради това, което Фед ще направи през 2024 година, а поради това, което Фед към този момент е постигнал от март 2022 година до момента. "     Централната банка реализира незабравим прогрес в понижаването на уклончивата инфлация, откогато стартира да покачва нападателно лихвените проценти преди близо две години. Потребителските цени в Съединени американски щати се покачиха с 3,1% за 12-те месеца до януари тази година. Макар че това е над упованията на икономистите, интервюирани от FactSet, за растеж от 2,9%, то към момента е надалеч от скока от 9,1%, който инфлацията направи към юни 2022 г.   

Разбира се, това не значи, че вложителите няма да се сблъскват с проблеми.  
Две от тези по-чувствителни към заемите области са закъсалите районни банки и секторът на комерсиалните недвижими парцели. Някои вложители се тормозят, че районните кредитори стоят на разтърсена основа, откакто рапортуваха неубедителни тримесечни резултати, и че комерсиалните парцели могат да бъдат идващият проблематичен бранш, защото офис постройките остават празни.    През януари Фед съобщи, че приключва своята Програма за срочно финансиране на банките, основана след районните банкови разтърсвания през предходната година, с цел да помогне на кредиторите да посрещнат потребностите си от ликвидност. Това значи, че районните заемодатели към този момент няма да разполагат с тази патерица, в случай че изпаднат в усложнение след приключването на периода на програмата на 11 март.    Икономисти и вложители също по този начин предизвестяват, че понижаването на инфлацията от 3% до мъчно постижимата цел на Фед от 2% евентуално ще бъде най-трудният стадий от акцията за стабилизиране на цените. Това е по този начин, тъй като най-прилепчивите съставни елементи на инфлацията, или области като услугите и стоките, които са най-устойчиви на изменящите се пазарни условия, в този момент би трябвало да се свият.    " Пътят към 2% инфлация няма да бъде права линия. В този смисъл единственото, на което можем да разчитаме, е волатилност по пътя ", счита Марк Дизърд, основен капиталов пълководец в PNC Asset Management Group. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР