През тази седмица Международният валутен фонд ще оцени колко добре

...
През тази седмица Международният валутен фонд ще оцени колко добре
Коментари Харесай

Войната в Украйна стимулира или вреди на руската икономика?

През тази седмица Международният валутен фонд ще оцени какъв брой добре се е запазила стопанската система на Русия по време на войнатав Украйнаи се чака да оцени, че е имала лек спад предходната година, изправенапред непретенциозно възобновяване тази година и ще се радва на здравословно равнище на напредък през 2024 г, написа The Guardian.

Това наподобява опонира на предизвестието от малко след нашествието, че странатае изправена пред стесняване на стопанската система до 15%и прогнозата от предишния месец на олигарха Олег Дерипаска, че интернационалните наказания щеизтощят финансите на Кремъл до идната година.

Някои специалисти обаче подлагаха на критика фокуса на МВФ върху обичайните стопански ограничения като брутния вътрешен артикул (БВП) като несъответствуващ, като се има поради, че има война, което значи, че цифрата е повишена от възходящите военни разноски.Анализ на мрежата от учени на Центъра за политически проучвания (CEPR) откри, че когато това се отстрани, миналогодишната криза е била два пъти по-лоша, в сравнение с допускат формалните данни.

Какво споделят формалните данни?

Брутният вътрешен продукт на Русия спадна през 2022 година, само че не толкоз, колкото мнозина чакаха.През февруари Международният валутен фонд съобщи, че чака окончателните данни да покажат лек спад от 2% на Брутният вътрешен продукт през 2022 година, последван от растеж от 0,3% през 2023 година преди възобновяване до съвсем 2% през 2024 година, изпращайки обръщение, че стопанската система от 145 милиона хората са здрави и способни да устоят на спомагателните разноски на войната.

Тази оценка обаче включва военните разноски,които скочиха от началото на нашествието, изключително след въвеждането на военна тегоба за 120 000 цивилни предходната година.Икономистът Михаил Мамонов, специалист по глобите в Принстън и член на CEPR, предизвестява да не се употребява Брутният вътрешен продукт като ориентир за която и да е страна, директно забъркана във война, и изключително за Русия, където формалните данни евентуално ще бъдат масирани.Разходите в магазините са паднали с 10%, сподели той, което демонстрира, че действителната стопанска система е претърпяла трагично стесняване.

Какво да кажем за други елементи на стопанската система?

Проучване на CEPR от икономистите Адриан Шмит от Европейската централна банка и Хана Сахно от университета в Гронинген надвиши потребителските разноски, с цел да сътвори „ следене на вътрешното търсене “ за премерване на активността на частния бранш.Теизползваха 15 обособени източника, в това число търсения в Гугъл, покупки на самолетни билети и данни за цените на жилищата.

Те стигнаха до заключението, че рецесията в Русия предходната година е била по-широка и по-дълбока от формалните данни. Отчетоха, че частното ползване е спаднало с 4%, а не с 1,8% в формалните данни, макар че е невъзможна дефинитивна оценка, премахваща всички аспекти на военните разноски.

Дори формалните ограничения дават визия за вредите, нанесени на невоенната стопанска система.Общият импорт на артикули в Русия през декември 2022 година е намалял с към 20% на годишна база, до момента в който вносът на технологии е намалял с 30%.Миналата година производството на коли е намаляло с 67%, на изкопните машини с 53%, а на телевизионните приемници с 36%, като евентуално намаляването на производството няма край, докатосанкциите за жизненоважни компонентиостават в действие.

Хората пазарят ликакто нормално?

Спадът в продажбите на дребно разкрива въздействието на войната върху логиката на психиката на междинния покупател.Блокирането на доста нужни и мечтани продукти за закупуване също изигра роля в спада на разноските от предишния март, който се чака да продължи и тази година.

Влошавайки нещата, фамилиите, страхуващи се от стопански колапс, са пренасочили разполагаемите приходи към спестовни сметки, оставяйки Русия с един от най-високите проценти на депозитни спестявания в развития свят от 32%.За разлика от това процентът на спестявания в Обединеното кралство е 9%.

Влияят ли спомагателните разноски на войната?

„ Не знаем какъв брой пари са останали на Москва, само че е рационално да се счита, че не са доста “, споделя Олег Ицхоки, съветски бежанец и специалист по глобите в Калифорнийския университет.Сметката за заплати за набиране на наборни бойци и спомагателната военна техника, нужна за подмяна на унищожени танкове и употребявани ракети, ще покачат разноските за защита от 4,1% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година до 7% предходната година, прибавя той.

Социалните заплащания на фамилии, които са изгубили близки в спора, прибавят към сметката, до момента в който изплащането на обществени помощи за тези с деца в допълнение изпразни хазната на Русия.Влиянието върху общите държавни разноски се оказа трагично.През януари тоскочи с 59%, заяви държавната статистическа работа.

Значи парите свършват?

Не единствено разноските се усилват, държавните доходи понижават и спадат бързо.Руските служащи имат ниски междинни приходи, заплащат доста малко налози и са малцина спрямо пенсионерите.

Ставката на налога върху приходите на съветските служащи е равна на 13%, с смяна през 2021 година, като се ползва ставка от 15% за тези, които печелят повече от 5 милиона рубли годишно (60538 долара).

Тази взаимозависимост изплати дивиденти по време на пандемията Ковид-19 и предходната година, когато цените на изкопаемите горива бяха на исторически върхове, нопоследните спадовелишават Русия от опцията да попълни средствата, изразходвани за войната.През януари тази година данъчните доходи от петрол и газ се сринаха с 46% по отношение на година по-рано, съгласно държавната статистическа работа.

Комбинацията от по-високи разноски и намаляващи доходи значи, че дефицитът на обществените разноски на Русия доближи 25 милиарда $ през януари, съгласно финансовото министерство.Това значи, че годишният недостиг евентуално ще скочи от настоящето равнище от 2,5%, до момента в който остатъкът по настоящата сметка от 250 милиарда $ в края на 2022 година е изложен на риск да бъде премахнат до края на 2023 година

Какви дейности подхваща Путин, с цел да укрепи стопанската система си?

Путин реагира, като сподели на съветските петролни компании, че ще ги таксува с налози, като че ли продават петрола си на високата цена, плащана за недопечен нефт Brent, а не на по-евтината цена, плащана за суровия Urals.

Проучване на група икономисти, в това число Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за интернационалните финанси, откри, че продажната цена на барел, реализирана от някои съветски петролни компании, е по-добра от референтната стойност на Urals, само че не доста.„ Ембаргото на Европейски Съюз върху петролни артикули, което влезе в действие на 5 февруари 2023 година, ще се окаже мощен спомагателен инструмент за в допълнение ограничение на съветския експорт и фискалните доходи “, се споделя в отчета.

Продажбите на газ са възпрепятствани от неналичието на газопроводи на изток и юг, което принуждава промишлеността да държи огромна част от него в земята.Разбираемо е, че минните компании, които са създали непредвидени облаги от скок в международните цени на суровините през последните две години, са платили еднократни спомагателни налози.

Други премисляни ограничения включват по-нататъшно повишение на налога върху приходите и налог върху спестяванията.Армения и Турция постоянно се цитират като канали за съветски средства за заобикаляне наблокирането на потреблението на платежната система Swiftза интернационално прекачване на пари, само че Европейски Съюз и Съединени американски щати се стремят да затворят този маршрут.

Заеми, банки?

Путин желае Руската централна банка да понижи лихвените проценти през февруари, с цел да улесни семействата и бизнеса да харчат, употребявайки заеми, и да облекчи болната стопанска система, заяви Bloomberg, само че този проект беше осуетен.Управителят на банката Елвира Набиулина сподели, че намаляването на лихвата на заемите ще провокира нарастване на инфлацията, която към този момент е близо 12%, а главният лихвен % беше непокътнат на 7,5% на последното съвещание на централната банка предишния месец.

Високата инфлация и високите лихвени проценти евентуално ще останат, защото повече от работната мощ и запаси на Русия са отдадени на военните старания, лишавайки други елементи от стопанската система от потенциал за напредък.В отговор рублата, която скочи предходната година на фона на огромните доходи от нефт и газ, се срина.Миналата седмица валутата доближи дъна, невиждани от април 2022 година, а в понеделник продължи този спад.

Анализатори като Мамонов и Ицхоки допускат, че тази композиция от падащи доходи от нефт, лутащасе рубла, ограничавания за взимане на заеми от задгранични банки и уплашена съветска общност основава финансов недостиг тази година, който ще бъде мъчно да се попълни, подкрепяйки прогнозата на Дерипаска, че до 2024 година средствата за война към този момент ще бъдат изразходвани.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР