През тази година се навършват 500 години от смъртта на

...
През тази година се навършват 500 години от смъртта на
Коментари Харесай

Вече може да видите отпечатък от пръста на Леонардо да Винчи

През тази година се навършват 500 години от гибелта на Леонардо да Винчи, може би най-големият ренесансов талант. Той е съчетавал в себе си необикновено доста гении и ползите му се простират в доста области. Всичко, до което се е докоснал, е трансформирал в изобретение или шедьовър.

Какво знаем през днешния ден за гения Леонардо?

Леонардо да Винчи е първообразът на ренесансовия мъдрец и създател и безспорен талант. Става фамозен с картините си, само че е прочут и с редица изобретения, които изпреварват времето си и тъкмо по тази причина не са осъществени в практиката. Приносът му е огромен и в постижения на науки като анатомия, астрономия, инженерни науки, химия и други.

Макар че не получава положително обучение, а единствено съществени знания по математика, четене и писане, геният му личи от рано. След като минава образование като чирак, на 20 години към този момент се причислява към художник от школата на Флоренция. Няколко години по-късно към този момент работи като инженер.

Умението му да работи в изцяло разнообразни области на знанието - военно инженерство, архитектура, статуя, изобразяване приказва за необикновен разсъдък, гений и любознание към света.

 Леонардо да Винчи

Леонардо не е делял науката от изкуството, считал е, че научните му занимания го вършат по-добър създател. Смятал е, че човек се учи, наблюдавайки света. Това, несъмнено, е правилно, само че наблюдението на света е значимо да става през окото на гения, с цел да се получи шедьовър - такива, каквито е оставил Леонардо да Винчи.

Изложбата в Бъкингамския замък по случай 200 години от гибелта на гения

В изложбата в двореца на британската кралица са включени над 200 рисунки на Леонардо, които са станали благосъстоятелност на британската корона по времето на Чарлз ІІ. Всички експонати, свързани с италианския талант, са впечатляващи, само че необикновен интерес будят единствените два портрета на Леонардо, които са му правени приживе.

Също по този начин се запомня и отпечатъкът от пръста на създателя, както и етюди на някои от най-ярките му художествени произведения. Тази галерия е най-голямата от 65 години насам с произведения на Леонардо. Ще бъдат показани и проучванията му по анатомия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР