През септември стопанската конюнктура в страната се влошава за втори

...
През септември стопанската конюнктура в страната се влошава за втори
Коментари Харесай

НСИ отчита влошаване на бизнес климата и през септември

През септември стопанската обстановка в страната се утежнява за втори следващ месец вследствие на намаляване на позитивните настройки в множеството следени браншове - индустрия, строителство и търговия на дребно, до момента в който в областта на услугите има известна стабилизация по отношение на предходния месец. Мениджърите във всички икономически сфери предвиждат повишаване на цените. Това демонстрират резултатите от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ), съобщи БНР.

Общият индикатор на бизнес климата се намалява през септември с 2,4 пункта по отношение на август, когато означи спад с 2,3 пункта.

По този метод индикаторът на стопанската обстановка продължава да отстъпва от върховете, достигнати в края на пролетта и началото на лятото, когато показателят съумя да се възвърне от рекордните дъна през март и април 2020 година (по време на първия пандемичен локдаун).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
37 милиарда евро са изтекли от България през последните години,...

Въпреки новото намаляване на стопанската обстановка през септември, съответният индикатор към момента остава малко над неговото дълготрайно осреднено равнище.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, понижава през септември с 0,9 пункта след спад с 1,5 пункта през август, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира по-резервирани оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Според тях актуалната индустриална интензивност е леко понижена, като и упованията им за идващите три месеца са неподходящи.

Основен фактор, затрудняващи развиването на този бранш, продължава да бъдат обвързван с несигурната икономическа среда, следван от дефицита на работна мощ и незадоволителното търсене от страната, посочени надлежно от 51,3$, 24,9% и 24,0% от предприятията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През август 2020 година общият индикатор на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предход...

По отношение на продажните цени в индустрията, 15,6% от мениджърите не престават да чакат те да се покачат през идващите три месеца.

През септември 2021 година индикаторът " бизнес климат в строителството " спад със 7,3 пункта след покачване с 0,7 пункта през август, като утежняването е вследствие на по-песимистичните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата на Национален статистически институт записва и отрицателни отзиви по отношение на получените нови строителни поръчки през последния месец, което е съпроводено и с леко влошени упования за активността през идващите три месеца.

Основният проблем за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и цените на материалите.

По отношение на продажните цени нараства делът на строителни бизнесмени, които чакат те да се покачат през идващите три месеца.

През септември съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " понижава с 2,6 пункта след спад с 5,7 през предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Последната анкета на Национален статистически институт записва и по-песимистични отзиви както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца.

Според търговците на дребно главната спънка за развиването на активността в бранша е обвързвана с несигурната икономическа среда, като през септември се следи повишаване на отрицателното ѝ въздействие. Следват незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора.

Нараства делът на търговците на дребно, които регистрират увеличение на цените през настоящия месец, като 23,4% от мениджърите плануват те да продължат да се покачват и през идващите три месеца.

Относно продажните цени търговците на дребно плануват леко покачване, макар че по-голямата част от тях чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " пък резервира почти равнището си от август, когато се намали с 3,7 пункта. Оценките на мениджърите за актуалното търсене на услуги се изместват към по-умерените отзиви, като упованията им за идващите три месеца са неподходящи.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора не престават да лимитират в най-голяма степен развиването на бизнеса.

Относно продажните цени в бранша на услугите анкетата регистрира известни упования за покачване през идващите три месеца.

Трябва да се има поради, че утежняването на стопанската обстановка в нашата страна през септември е в миг, когато продължава да има политическа рецесия, изразена в идни следващи предварителни парламентарни избори. Влошаването е реалност и при започване на нова вълна на коронавирусната пандемия и идва на фона на растяща инфлация освен у нас, само че и в световен проект, дължащата се в най-голяма степен на мощен растеж на енергийните цени (електричество, природен газ и недопечен петрол) и на дефицит на първични материали и материали за производството.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР