През септември ни очакват вълнуващи събития, свързани с любимата ни

...
През септември ни очакват вълнуващи събития, свързани с любимата ни
Коментари Харесай

Три изложби в София ни доближават до света на Кристо и Жан-Клод

През септември ни чакат вълнуващи събития, свързани с обичаната ни двойка създатели -. Изложби, лекции, филми и просветителна стратегия в чест на живота и творчеството на огромния тандем в изкуството. Паралелно с реализацията на последния им дълго желан проект-опаковането на Триумфалната арка в сърцето на Париж, у нас ще имаме опция да се срещнем от близко с творбите им.
               

Проектът стартира с две в галериите навън на Столична община. От 2 до 15 септември в Градската градина и от 7 до 24 септември в градина “Кристал ”. Откритите изложения в градското пространство показват два обособени описа за творчеството на Кристо и Жан-Клод.

Експозицията в Градската градина наблюдава хронологично израстването на Кристо като независим създател, посредством показване на фотографии на неговите първи опити в областта на пакетажа. Там ще можем да се насладим и на първите му взаимни планове с Жан-Клод - " Опакован бряг ", " Завеса в долината ", " Опакована римска стена ", " Опакованите алеи ", " Обградените острови ", " Опакованият мост " и " Чадърите ".

Изложбата в градината " Кристал " е с фотографии на осъществените на по-късен стадий планове на Кристо и Жан-Клод като " Опакованият Райхстаг ", " Опаковани дървета ", " Стената - 13000 петролни варела " и " Портите ".
               

Третата галерия, наречена „ Кристо и Жан-Клод. Живот = произведения = планове ", дава опция за нова среща с другите планове на артистите през десетилетията и взор към ателието, където тече креативният развой по основаването. Впечатляващите кадри са на вещия фотограф Волфганг Фолц, който през годините неразделно следва с камерата си артистичното семейство.

Включени са 47 цветни и черно-бели широкоформатни фотографии. В тях ще открием най-ценното в креативния развой – вдъхновението, зараждането на концепциите, трудът и поривът към красивото, които се извисяват над всичко останало. От далечната 1971 година Фолц е непрекъснат сателит и фотограф на творбите на известното по целия свят дуо.

Изложбата ще бъде открита в Софийската градска художествена изложба на 8 септември и ще може да бъде прегледана до 7 ноември.
               

Изложбата е опция да надникнем оттатък познатото и да надминем упованията си. За техния 50-годишен креативен път, двамата съумяват да осъществят 24 свои плана, които повлияват доста върху визиите за актуалното изкуство. До този миг у нас не сме имали шанса да се насладим на по-мащабна галерия на тандема. През 2015 година в Софийска градска изложба се осъществя първата им експозиция: “Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 година до 2014 година “, тогава сбирката е формирана персонално от Кристо по случай неговата 80-годишнина. 

Тази поредност от изложения обаче цели да съкрати допустимо още повече дистанцията с публиката и да показа на наличен език творчеството на Кристо и Жан-Клод, както и и връзката им с България.

През 2020 година Кристо напусна този свят. Последният план, с който неговият екип ще реализира неговата фантазия посмъртно, е опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята се заражда от 1961 година и се реализира през 2021 година - за 16 дни, от 18 септември до 3 октомври.

 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР