През септември индийският бизнесмен Гуатам Адани стана най-богатия азиатец, нареждайки

...
През септември индийският бизнесмен Гуатам Адани стана най-богатия азиатец, нареждайки
Коментари Харесай

Азия настъпателно върви към върха на класацията на най-богатите хора

През септември индийският предприемач Гуатам Адани стана най-богатия азиатец, нареждайки се на второ място в класацията на най-състоятелните хора на планетата. Това е индикативен образец за възходящото положение на азиатците, написа Nikkei.

Макар към момента най-вече богати хора да има в Съединени американски щати, данни от разнообразни източници удостоверяват, че хората в Азия настъпателно вървят към върха на международната стълбица на благосъстоянието.

Адани е първият азиатец, който влиза в топ 3 на класацията Bloomberg Billionaires Index. Това негово достижение бе доказано по-късно и от бизнес изданието Forbes.

Топ 10 на най-богатите хора дълго време бе доминиран от американски бизнесмени и предприемачи, създавайки усещането, че милиардерите като цяло са американски феномен. Опровержение на това може да открите, когато разгледате деликатно цифрите.

Анализ по райони на активите на над 2400 души, включени в листата на милиардерите на Forbes, демонстрира 4,7 трлн. $ в Северна Америка, 3,5 трлн. $ в Азия и 2,4 трлн. $ в Европа.

Милиардерите в Азия са 951, в Северна Америка - 777, а в Европа - 536.

Трябва да имате поради, че в Азия живеят 60% от популацията на планетата, в Съединени американски щати - малко над 4%, а в Европа - малко под 10%.



Разбивката по страни отрежда на Съединени американски щати първо място по брой милиардери - 719. Следват Китай - 440 и Индия - 161.

Десетте страни членки на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия имат общо 114 милиардери, до момента в който Тайван има 45, Южна Корея - 28 и Япония - 27.



Анализ на данните демонстрира още, че с помощта на напредъка в информационните технологии и глобализацията, сега разрастващите се страни генерират повече милиардери, в сравнение с Европа и Съединени американски щати са съумели да основат през XIX и XX в.

Днес скоростта на струпване на активи от богатите хора е по-бърза в разрастващите се страни.



Ще се настанят ли азиатските милиардери на върха на класацията на най-богатите хора?

Соичиро Мацумото, основен капиталов шеф в Credit Suisse Wealth Management в Япония, споделя, че главният мотор на натрупването на благосъстояние от азиатците е покачването на цените на недвижимите парцели.

Според него, на тях ще им е нужно време, с цел да настигнат американците, защото азиатците на челните позиции в класацията на най-богатите са най-вече притежатели на бизнеси с огромен брой акции в световни компании.



Междувременно, отбелязва изданието Nikkei, някои страни подхващат репресии против богатите.

Властите в Китай да вземем за пример желаеха от Джак Ма, създателя на Alibaba Group, и други богати хора в страната да понижат активите си посредством доброволни дарения и други средства.

Това, наред със стягането на паричната политика, изправя азиатските милиардери пред някои неподходящи резултати като спад на цените на акциите и повишаване на $.

Само за шест месеца описът на милиардерите на Forbes се лиши от 245 души. Азиатците съставляват 126 от тях, до момента в който северноамериканците са 27.



Според прогноза на “Креди Сюис ” броят на милионерите с активи от 1 милион $ или повече ще се удвои в Китай и Индия до 2026 година спрямо 2021 година Макар да е едва евентуално скоро най-богатите азиатци да заемат местата в челото на класацията по благосъстояние, техният брой ще продължава да пораства.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР