През същия период е отбелязано и понижаване на дела на

...
През същия период е отбелязано и понижаване на дела на
Коментари Харесай

Отчитат ръст на банковите депозити за периода юли - септември 2022 година

През същия интервал е маркирано и намаление на каузи на необслужваните заеми

През третото тримесечие на 2022 година (юли - септември) активите на банковата система набъбнаха с 6,8 милиарда лева (4,8 процента) до 148,9 милиарда лева в края на септември, като с максимален размер се усили кредитният портфейл. Това се показва в тримесечното издание " Банките в България ", което се приготвя от ръководство " Банков контрол " на Българска народна банка, оповестено на уеб страницата на централната банка.

То съдържа изчерпателен преглед за положението на банковата система през миналото тримесечие, надзорни регулации и салда и доклади за приходите по групи банки и за обособените банки в страната.

В интервала юли - септември м.г. нарастване се следи и при най-ликвидната балансова позиция " пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане ", както и при дълговите скъпи бумаги. Привлечените депозити в банковата система означават по-високо тримесечно повишаване по отношение на предходните две тримесечия на предходната година, показват в разбора от Българска народна банка, представен от Българска телеграфна агенция.

Петте значими банкови институции (съгласно критериите на Европейската централна банка) в края на септември 2022 година образуват 66,7 % от активите на банковата система, а по-малко значимите – 29,8 % (при 66,4 % и 30,3 % в края на юни), се отбелязва в разбора.

Спрямо края на юни 2022 година общият размер на брутните заеми и задатъци се усили с 3,2 милиарда лева (3,6 процента) до 93 милиарда лева в края на септември, демонстрира анализът. Вземанията от кредитни институции през тримесечието се покачиха с 2,2 % (198 млн. лева.) до 9 милиарда лева в края на интервала.

Посочва се още, че кредитната интензивност се резервира висока както при семействата, по този начин и в сегмента на нефинансовите предприятия. Търсенето на заеми от семействата е повлияно от мощно негативните стойности на действителните лихвени проценти, до момента в който при нефинансовите предприятия определяща роля имат потребностите от оборотен капитал и нуждата от акумулиране на ресурси в изискванията на висока неустановеност и покачване на индустриалните разноски, се отбелязва в разбора.

От страна на предлагането на заеми за високата кредитна интензивност способстват повишаването на депозитната маса и стабилната ликвидна позиция на банковата система.

И през третото тримесечие на 2022 година продължава да се намалява делът на необслужваните заеми, като тази динамичност е обусловена напълно от повишаването на кредитния портфейл, се отбелязва в разбора от Българска народна банка.

В кратковременен проект нарастването на кредитните размери се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш, само че продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за акумулиране на кредитен риск в балансите на банките и усилват вероятността за негова бъдеща материализация при утежняване на икономическите условия или внезапно покачване на лихвените проценти по заемите, предизвестяват от Българска народна банка. Значително покачване на цените на енергоносителите, евентуални усложнения във веригите за доставки и закъснение на външното търсене са фактори, които могат да се отразят отрицателно върху икономическата интензивност и финансовото положение на предприятията и семействата.

Протичащият в световен мащаб развой на бързо повишаване на лихвените проценти през идващите месеци ще се придвижи върху равнищата им в страната, показват още от Българска народна банка и прибавят, че е належащо кредитните институции да преценяват политиката си във връзка с кредитната активност и провизирането с рисковете в икономическата среда.

През интервала юли – септември депозитите в банковата система се усилиха с 6,4 милиарда лева (5,2 процента) до 128,2 милиарда лева, се показва още в разбора. Най-съществено нарастват депозитите на нефинансови предприятия - с 10,5 % или 4,0 милиарда лева Растеж се регистрира и при депозитите на семейства - с 2,5 % или 1,7 милиарда лева, на кредитни институции (със 7,0 %, 482 млн. лева.), на бранш " Държавно ръководство " (с 3,6 %, 128 млн. лева.), както и на други финансови предприятия (с 0,8 %, 32 млн. лева.).

В края на септември делът на депозитите на резиденти е 90,8 %, а на нерезиденти - 9,2 %. Делът в левове е 59,2 %, а на деноминираните в евро – 33 %. Делът на средствата в други валути нараства от 7,5 % до 7,7 %, се отбелязва в разбора.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР