През последното десетилетие възраждащата се Русия на Владимир Путин служи

...
През последното десетилетие възраждащата се Русия на Владимир Путин служи
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Възраждащата се Русия на Путин е постоянен източник на безпокойство за Запада

През последното десетилетие възраждащата се Русия на Владимир Путин служи като непрекъснат източник на безпокойствие за мнозина на Запад.

И тези терзания са изцяло оправдани. Не може да се отхвърли, че през този интервал увереността на Путин и представителите на най-близкото му обграждане в техните пълномощия се е нараснало. Независимо дали става дума за анексиране на територии, принадлежащи на друга страна, поддръжка на деспот във война на територията на друга страна или отравяне на дисиденти на съветска земя, Путинският Кремъл наподобява към този момент не търси утвърждение от Запада, което разреши на агресивността на Москва да пораства без да може да се окаже въздействие върху нейното държание.

От няколко седмици целият свят следи прояви на нараснало самочувствие на Русия. Във време, когато цените на газа се повишават в цяла Европа заради намаляващите доставки от Русия и когато Путин прекъсва така и така слабите дипломатически връзки с НАТО, си коства да проучим по какъв начин западните политици поясниха неправилно дейностите на Путин и до каква степен подцениха неговата подготвеност да употребява това оръжие, което е на негово разположение.

Енергийната рецесия, която обхвана цяла Европа, ясно показва извънредно мощното оръжие, което дава на Русия съществено преимущество в връзките й с Европа – газовите ресурси.

Не е загадка, че доста европейски страни, в това число Германия, зависят от доставките на съветски природен газ. И зародилият дефицит на тези доставки ясно показва освен стопански, само че и геополитически опасности от сходна взаимозависимост.

Макар Русия да извършва всичките си договорни отговорности за доставяне на европейските страни, анализатори споделят, че тя е в положение да усили износа, тъй че Европа да може да попълни запасите си преди студената зима - т.е. да понижи разноските за европейците и да успокои нервите им.

Междувременно съветската страна задава въпроса: за какво би трябвало да вършим това? Москва към момента чака немският регулатор да утвърди стартирането на „ Северен поток 2 “, противоречив газопровод, който ще свърже Русия с Германия и ще разреши доставките на огромни количества природен газ за Западна Европа. „ Ако на следващия ден немският регулатор даде позволение за доставката, вдругиден доставката ще стартира – 17,5 милиарда кубически метра “, сподели Путин по време на конгрес на 21 октомври, като добави, че повода за газовата рецесия и високите цени на природният газ е.

Руският газопровод провокира толкоз доста несъгласия, тъй като мнозина го виждат като план, който ще разреши на Москва да усили своето геополитическо въздействие. Тези опасения се ускориха, когато по-рано през октомври съветският вицепремиер Александър Новак сподели, че „ ранното довеждане докрай на узаконяването “ на газопровода „ Северен поток 2 “ ще помогне за „ изстудяване на обстановката “ на газовия пазар.

В допълнение към финансовите и геополитически преимущества, които зависимостта на Европа от съветския газ носи на Москва, тя също по този начин оказва помощ за подхранването на политическия разказ, който се е развил с течение на времето в Русия: Западът непрекъснато бърка.

„ Същността на този разказ е, че Европа и Западът би трябвало да преразгледат своята неефективна политика, без значение дали става въпрос за енергийни въпроси, интервенция във вътрешните работи на други страни или държавно създаване “, сподели Олег Игнатов, старши анализатор в Кризисната група в Русия. 

„ Преди 10 години този мотив беше значително защитителен, тъй като Кремъл искаше да се отбрани от рецензии от западни държавни управления и неправителствени организации. Но в този момент Русия може решително да твърди, че политиката на Запада в Либия, Сирия и Афганистан се оказа подобен неуспех, че методът на Русия в действителност беше верен през цялото време “, добави Игнатов.

Неуспехите на Запада и триумфите на Русия, несъмнено, се правят оценка по отношение на целите на всяка страна. Путин един път сподели, че разпадането на Съветския съюз е " най-голямата геополитическа покруса " на XX век.

Ако вземем поради този фактор, когато проучваме държанието на Путин през последните 10 години – анексирането на Крим, психологическия напън върху Запада по отношение на военните дейности в Сирия посредством отказване на присъединяване на Русия, подбудителство на напрежение в връзките сред НАТО и Турция – по натурален метод се построява имиджът на водач, който се пробва да възвърне достолепието на страната си и драговолно се възползва от всевъзможни благоприятни условия, които му дават наивните му задгранични сътрудници.

„ От края на Студената война мнозина от поколението Путин не престават да имат вяра, че страната им към момента е в политическа война със Запада “, сподели Марк Галеоти, почетен професор в University College London, който сега живее в Москва.

„ Тази наклонност се изостри след анексията на Крим през 2014 година и точно тя изяснява за какво в този момент, както виждаме, Русия е доста по-свободна да разполага войските си по интернационалните граници, да популяризира дезинформация и да преследва политически дисиденти. Що се отнася до Русия, тя се намира в положение на бойна подготвеност “, продължи Галеоти, добавяйки, че „ за Запада Русия, несъмнено, е извънредно провокиращ фактор, само че надали е чак такава опасност “.

Според някои анализатори релативно лимитираният темперамент на опасността, произлизаща от страна на Путин, е предиздвикала Запада да свикне да демонстрира много ленив отговор на съветската експанзия. От своя страна от това се получи, че в този момент Путин може да обърне дейностите си на експанзия, без да има съществени последици от това.

Логиката наподобява по този начин. Руските сътрудници, направили отравянето на някогашен разузнавач на съветското разузнаване в Обединеното кралство, несъмнено, са работили злокобно и ужасно. В реалност обаче това съставлява дребна или никаква опасност за самото Обединено кралство, тъй че опитът да се продължи с налагането на наказания против няколко членове от най-близкото обграждане на Путин може да докара до повече проблеми, в сравнение с си коства.

Това евентуално е от изгода за Путин, тъй като разрешава на съветския президент да показа сходни събития като доказателство, че той е невредим мощен водач, който основава проблеми на Запада. Путин засегна тематиката в речта си на годишната среща на Международния спорен клуб " Валдай " в Сочи на 21 октомври, когато разкритикува Съединените щати за бъркотията, която предизвикаха в Афганистан.

„ Дългогодишен проблем за Запада е, че той преглежда всеки неприятелски акт на Русия като изолиран случай, вместо да вижда цялата картина на Русия, която не се стреми да играе по разпоредбите на Запада “, сподели Кийр Джайлс, старши теоретичен помощник в Кралския институт за интернационалните връзки (Chatham House) и създател на идната да излезе книга „ Как Русия получава своето “.

За Джайлс това е в основата на протичащото се в този момент.

„ Русия става все по-отворена и праволинейна. Когато Русия употребява европейската газова рецесия, с цел да обезпечи узаконяване на своя газопровод „ Северен поток 2 “, или когато прекъсне всички останали връзки с НАТО, това се прави намерено и Москва към този момент не се преструва, че търси положителни връзки със Запада. Наблюдаваме същата наклонност вътре в Русия: повишаването на интензивността на репресиите в този момент е явно, а темпът им се форсира, тъй като на Кремъл в този момент му е все едно. “
 Путин поздрави талибаните за битката им с ИДИЛ Путин поздрави талибаните за битката им с ИДИЛ
Президентът на Русия Владимир Путин изрази поддръжката си по основното искане на талибаните, които упорстват западните страни да размра...

Ограничените последствия за Запада, несъмнено, не носят разтуха за тези, които се опълчват на Путин в и отвън Русия.

„ Путин е опортюнист. Разединението на НАТО е най-големият подарък, който може да получи “, сподели Рихо Терас, някогашен командващ естонските въоръжени сили. „ Зависимостта на Германия от съветския газ е проблем за тези от нас, които споделят общи граници, тъй като подкопава единството. Брекзит може да е добър за Обединеното кралство, само че повдига въпроса за европейска войска, която явно ще бъде по-слаба от НАТО. “

Някои настояват, че най-голямата стойност на Путин е нервността и преувеличаването на опасността, която той съставлява за елементи от Запада, в комбиниране с вялата ответна реакция от мощни сили, в това число Съединените щати, на неговите искрено враждебни дейности.

„ Всеки път, когато възникне опция, той ще я употребява. Това се случи в Украйна, случи се в Грузия. Той схваща единствено силата и в случай че продължим да демонстрираме разцепление, той ще реагира надлежно. Той е махленски разбойник. Западът се пробва да надиграе Русия, като разказва към нея кръгове на кънки за фигурно пързаляне, до момента в който Путин играе хокей “, сподели Терас.

Опозиционерите в Русия са откровено уверени, че Западът е в положение да предприеме дейности, с цел да отслаби позицията на Путин.
 Путин подреди едноседмична платена отмора в Русия поради ковид Путин подреди едноседмична платена отмора в Русия поради ковид
Руският президент Владимир Путин подреди едноседмична платена отмора в цялата страна, с цел да ограничи заразяването с ковид, и приз...

„ Въвеждането на персонални наказания против хора, близки до Путин и отговорни за корупция и нарушавания на правата на индивида, в забележителна степен ще способства за постигането на тази цел “, сподели Владимир Ашурков, опозиционен политик и изпълнителен шеф на Фонда за битка с корупцията на Алексей Навални.

Обаче митът, който беше подхранван от объркването и бездействието на Запада, митът за това кой е Путин и какво желае, до известна степен оказва помощ за основаването на колос, който работи с възходяща безотговорност, с цел да подхранва мита за себе си в Русия.

Въпреки цялата нервност към Русия през последното десетилетие, евентуално нежеланието на Запада да разбере в действителност Путин е помогнало за основаването на най-опасната от всички вероятни версия на този човек.

……………

Анализът е на Люк Магий, Си Ен Ен
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР