През последните седмици екоактивисти атакуваха няколко произведения на изкуството. Те

...
През последните седмици екоактивисти атакуваха няколко произведения на изкуството. Те
Коментари Харесай

Милиардерите, които финансират вандалските прояви срещу картини

През последните седмици екоактивисти нападнаха няколко творби на изкуството. Те влязоха необезпокоявано в разнообразни музеи по света, в това число в Националната изложба в Лондон, Музея на изкуствата във Ватикана, “Келвингроув ” в Глазгоу, “Барберини ” в Потсдам и музей в Хага, и показаха по вандалски метод своя митинг. Действията им предизвикаха както рецензии, по този начин и поддръжка, написа английското издание Why Now, което си е сложило задачата да разкрие кои са спонсорите зад офанзивите.

Водеща роля в провокативните акции има организацията Just Stop Oil, която твърди, че е „ коалиция от групи, работещи дружно, с цел да подсигуряват, че държавното управление се ангажира да приключи всички нови лицензи и единодушия за изследване, създаване и произвеждане на изкопаеми горива в Обединеното кралство “.

Според следствие Just Stop Oil и обвързваните с нея организации Extinction Rebellion, Insulate Britain и други са подкрепяни от милиардери, освободени от налози благотворителни организации и интернационалните корпорации.

Just Stop Oil декларира, че е отчасти финансирана от Climate Emergency Fund (CEF) - фонд, учреден от Ейлийн Гети, внучка на петролния магнат Джон Пол Гети. Семейството има общо към 3,9 милиарда паунда. То е вложило 900 000 паунда в CEF, като организацията работи като разпределителна станция - тя подава средства към групи от екоактивисти по целия свят. Освен това е освободена от федерален налог върху приходите. Тръстове, фондации и благотворителни организации употребяват този статус за нестопански цели. Въпреки че CEF съдържа лист с дребни самостоятелни донори, множеството от парите идват от огромни дарения. Неин изпълнителен шеф е Маргарет Клайн Саламон.



Проследяването на средствата на CEF е мъчно. Сметките демонстрират, че парите на организацията идват посредством фиктивни компании. Нейните най-големи донори са Marin Community Foundation, Earthsense Foundation и Schwab Charitable Fund – неразбираемо дефинирани организации, ангажирани с екологични дейности, които не генерират парите, които изплащат.

Проследяването на пари назад посредством тези фондации и фондове се трансформира в безкрайна верига, която (съзнателно или по различен начин) замъглява крайния генезис на парите, които поддържат екоактивизма.

И въпреки всичко някои от донори може да се открият.

В изследване на Алекзандър Адамс за книгата му Artivism той открива, че сестринската организация на Just Stop Oil Extinction Rebellion е финансирана от Гети, Кенеди и други милиардерски фамилии. Рори Кенеди (дъщеря на Робърт Ф. Кенеди) е в борда на CEF. Въпреки че е записана в Делауеър, CEF е основана в Бевърли Хилс, Калифорния - дом на холивудски магнати и кино звезди. Висши фигури в организацията са членове на филмовия и издателския хайлайф.



Богати донори на Extinction Rebellion включват организации като Lush Cosmetics и Children’s Investment Fund.

Каквото и да споделят Just Stop Oil, явно е, че те се финансират от милиардери, милионери, квази-благотворителни организации и сенчести фондации, а не от елементарен активизъм, означават от Why Now.

В изявление за Euronews от Just Stop Oil изясняват, че активността им има потребност от пари, защото се изправят против промишленост за милиарди долари.

Имаме потребност от хора, които да ни финансират, другояче няма да стигнем до средата. Не се интересуваме от предишното на хората – интересуваме се единствено от това, което ще се случи сега, споделят от организация в отговор на въпрос за произхода на финансирането им.

Един от хората, с които работя, е някогашен основен академик за Shell. Той е един от нашите представители и е необикновен човек. Осъзна грешките си, осъзна къде е сбъркал и в този момент се пробва да направи всичко допустимо. Същото важи и за Ейлийн Гети и всички тези огромни имена, които се пробват да ни финансират – те знаят каква е обстановката и вършат всичко допустимо, с цел да реализиран смяна, споделя Алекс Де Конинг, представител на Just Stop Oil.

За екоактивистите от организацията постоянно ще има място за просвета, само че те виждат дисбаланс в оценките на хората.

Изкуството има огромна мощ и всички велики художници в предишното са били радикални и далновидни, само че в този момент живеем във време на климатична рецесия, означават те.



Все още има хора, които са доста по-възмутени от излятата чорба върху творба на Ван Гог, която беше предпазена със стъклен заслон, в сравнение с от 33-те милиона души в Пакистан, изселени поради наводнения. Аз съм от Шотландия – това е шест пъти повече от популацията на родината ми. Тези хора са изгубили домовете и препитанието си. Наистина е тъжно, когато виждаш, че повече хора се възмущават от хвърлянето на чорба върху стъкло, добавя Алекс Де Конинг.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР