През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от

...
През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от
Коментари Харесай

Драстично увеличение на възпаленията на средното ухо при децата

През последните няколко седмици има фрапантно увеличение на заболеваемостта от остро гнойно инфектиране на междинното ухо при децата, което е извънредно за това време на годината. Някои от малчуганите се лекуват амбулаторно, само че има и много дечица, за които се постанова да бъдат признати в болница. За това сигнализира доктор Иглика Станчева от Детското УНГ поделение на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя прецизира, че сега всички места в него са запълнени.

Според доктор Станчева, две са главните аргументи:

Цялостното отпадане на противоепидемични ограничения, което е обикновено да докара до повишение на възпалителните болести на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.

Продължителната приложимост на една и съща защитна маска и неправилното ѝ предпазване, което води до развиване на патогенни бактерии.

“Децата се върнаха към естествения си темп на образование – посещават детски ясли, градини, учебни заведения. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, разяснява експертът.

Тя обръща внимание и върху друга, доста по-тревожна наклонност: зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на обичайна антибиотична терапия. “В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, несъмнено, се е случвало и преди, само че доста рядко, до момента в който в този момент е съвсем ежедневие”, прецизира доктор Станчева.

УНГ експертът поучава родителите, в случай че виждат че детето има хрема, която не минава, болежка в ушите, нараснала температура (не е задължителна), да потърсят лекарска помощ. По-мъничките, които към момента мъчно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отхвърлят да се хранят, по време на сън се разсънват с рев, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, от време на време е допустимо да имат и повръщане. Усложненията от отитите, въпреки и не доста чести, могат да доведат до съществени проблеми, измежду които и нужда от продупчване на тъпанчето, както и хирургична интервенция, предизвестяват лекарите в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР