През последните няколко десетилетия разнообразието и популацията на животинските видове

...
През последните няколко десетилетия разнообразието и популацията на животинските видове
Коментари Харесай

Пчели роботи могат да поддържат кошерите в добро състояние

През последните няколко десетилетия разнообразието и популацията на животинските типове последователно понижават. Медоносните пчели също са измежду тези типове – те са едни от най-уязвимите, защото броят е все по-нисък в международен мащаб.

Концепцията за роботизирани пчели може да реши този голям проблем и да помогне за подобряването на популацията на пчелите, както и на опрашването. Тази футуристична идея може да наподобява сюрреалистична, само че концепцията към този момент е в развой на разработка и скоро може да стане действителност.

RoboRoyale, компания, която се занимава с научни проучвания, работи върху създаването на роботизирани пчели, които могат да оказват помощ на пчелите майки, като в същото време поддържат кошерите в положително положение.

Концепцията за пчелите роботи

За да поддържа и усъвършенства популацията на медоносните пчели, компанията комбинира микророботизирани биологични технологии за машинно образование.

Първият приоритет на RoboRoyale е развъждането на пчели майки, които са виновни за репродуктивния триумф на ятото.

Тази особено проектирана микророботизирана система ще работи в непосредствена непосредственост с пчелата майка. Например, роботът ще заеме мястото на придворните пчели, които събират нектар и прашец.

„ Чрез композиция от машинно образование, поведенческо моделиране и усъвършенствани способи за надзор, нашата система последователно ще се научи по какъв начин да оказва помощ на пчелата майка, с цел да контролира нейната активност по снасяне на яйца и да усъвършенства положението на кошера по теоретичен и екологичен метод “, написа в уеб страницата на RoboRoyale.

Този план към момента е в начален стадий. Според отчетите, откривателите евентуално ще стартират процеса на тестване през идващите няколко месеца. В този опит те ще слагат осем пчели роботи в кошер със стъклен похлупак, с цел да учат деликатно околната среда.

Други проучвателен институти, в това число Wyss Institute от Харвардския университет, също работят върху тази идея. Те създават RoboBees за подкрепяне на земеделието.

Светът без пчелите е неосъществим

С повишаването на екологичната рецесия е от изключителна значимост учените да се съсредоточат върху опазването на медоносните пчели и да открият способи за справяне с тяхната ниска популация.

Медоносните пчели са дребни създания, само че имат доста огромно значение. Това е единственото насекомо, което създава храна, употребявана от индивида. Пчелите имат 170 рецептора за аромат, до момента в който плодовите мушици имат единствено 62, а комарите – 79. Именно техните обонятелни качества им оказват помощ да се разпознават една друга, да имат добра връзка в кошера, както и да разграничават ароматите отвън него. Обонянието им е толкоз мощно, че те могат да разграничават един от различен стотици флорални типове и могат да дефинират от няколко метра разстояние дали в цветето има нектар.

Пчелите понижават с всеки минал ден вследствие на урбанизацията, паразитите, вредителите и пестицидите. Този внезапен спад в пчелните популации може да заплаши световното земеделие.

Ако планът на RoboRoyale е сполучлив, екипът се надява, че тази технология може да се употребява и за подобряването на други екосистеми и скотски типове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР