През последните няколко часа и дни редица неспециализирани издания (в

...
През последните няколко часа и дни редица неспециализирани издания (в
Коментари Харесай

Дълго търсеният бозон Хигс не бе открит и през 2011 година, но учените са близо до отговор!

През последните няколко часа и дни редица неспециализирани издания (в това число и редица “жълти медии ”) разгласиха бомбастични публикации, че дълго търсеният бозон Хигс е най-накрая открит. Истината обаче се оказа по-различна – съгласно последната обява на уеб страницата на ЦЕРН – т.е. единственият формален източник, 2011 година няма да ни донесе за Коледен подарък дълго чаканото изобретение на частицата… Учените настояват, че в търсенето им има прогрес  и фактически някои от резултатите загатват за такава парченце – само че за жалост тези данни към момента не могат да се поясняват като задоволително мощни доказателства, с цел да могат учените да се произнесат изрично за нейното битие.

Хипотетичният бозон Хигс е извънредно известен в необятната общност заради това, че е кръстен “частица на Бог ” – въпреки че това наименование е много подвеждащо, а и мнозина от учените го ненавиждат – включително и самият Питър Хигс, който е безбожник и е предположил за неговото съществуване. Кратка историческа информация демонстрира от кое място идва названието – от книгата на Нобеловия лауреат Леон Ледерман – “Частицата Бог: Ако Вселената е отговорът, какъв е въпросът? ” Интересното е, че даже самият Ледерман не е желал да го кръсти така- той е възнамерявал да кръсти бозона “Богопрокълнатата парченце ” (англ. goddamn particle) – само че издателят на книгата не му е разрешил и е настоял названието да бъде “частица на Бог ” (справка – тук). А названието “богопрокълната парченце ” е надалеч по-подходящо, тъй като до момента постоянно е убягвала на опитите на учените да потвърдят нейното битие на процедура.

 Higgs boson

Така бозонът Хигс добива нечувана известност измежду обществото, само че мнозина смятат, че с това наименование се нанася сериозна щета както върху науката, по този начин и върху религията. Ако науката фактически покаже, че бозонът Хигс съществува, това би имало голямо значение за развиването на модерната физика и за изясняването на главен въпрос – каква е повода за това веществата да имат маса. До този миг има теоретични модели, които се базират на съществуването на такава парченце, само че има и други модели, които изключват съществуването на бозон Хигс – така наречен “Безхигсови модели ”…

Но както сами виждате от горното разяснение, търсенето на бозона Хигс няма нищо общо с търсенето на Бог. Не се заблуждавайте! Ако бозонът Хигс бъде открит, това няма да е доказателство, че Бог съществува, нито в случай че бъде отхвърлено неговото съществуване, това ще бъде доказателство, че Бог не съществува… Много хора в нашето общество имат неправилна визия за учените като Франкенщайновци, които се вършат на богове и се мешат там, където не им е работа. Но не се заблуждавайте – учените нямат нищо общо с този неприятен имидж, който им е основан. Просто издателите на книги преднамерено задължават създателите на научно-популярна литература да намесват думата “Бог ” в книгите си, тъй като това автоматизирано подвига рейтинга на книгата и на продажбите. Това е същата причина, заради която в книгите на Стивън Хокинг се загатва за съзнанието на Бог – без самият Хокинг да е набожен.

Но да си дойдем на думата – какво е реализирано през 2011 и какво не е. Физикът Фил Плейт е разгласил много детайлно и тъкмо пояснение на това какво демонстрират актуалните резултати от Големия адронен колайдър. Плейт разяснява – учените не търсят бозона Хигс по следния метод: като сблъскват частици, оглеждат в близост с лупите и викат въсторжено “АХА! ”, когато се натъкнат на нещо. За анализирането на данните се изисква сериозна статистическа обработка. Затова съгласно последна информация дефинитивно удостоверение или отменяне на съществуването на бозон Хигс се чака не по-рано от втората половина на 2012 година, когато учените ще прегледат извършените резултати от опитите и ще им създадат сериозна статистическа обработка.

С най елементарни думи – учените, които работят по Големия адронен колайдър, форсират протони до скорост близка до тази на светлината, след което ги сблъскват. При тази скорост протоните имат големи сили и при конфликта тази сила се трансформира в материя – т.е. други частици. Другите частици се разпръскват (както при експлозия) от мястото на конфликта. По принцип е значимо да се упомене, че всички частички просъществуват дълго – някои, като протоните и електроните, са извънредно постоянни за дълъг интервал от време. Но неутроните са краткоживущи – те се трансформират в протон, в електрон и в една парченце, която се назовава антинеутрино.

При Големия адронен колайдър има два детектора на частици – ATLAS и CMS. Те мерят силата на частиците, които се сблъскват с тях. И ето тук е огромното търсене. Ние знаем за съществуването на много частици, по тази причина ние можем да имаме някакво очакване за това каква сила се чака при конфликтите. Ако обаче бъде открит остатък на сила, това би могло да значи съществуването на някаква нова парченце.

Това, което както ATLAS и CMS демонстрират по едно и също време – има остатък на сила, която демонстрира съществуването на парченце с сила към 125 пъти от тази на протона – тъкмо в интервала, където се чака да бъде открит бозонът Хигс. Това е превъзходно! Но учените към момента проучват тази информация статистически – тъй че те не могат да бъдат сигурни 100%-ово.

Доколкото запознат съм физика Фил Плейт, съгласно обработените до този миг резултати учените са уверени на 94%, че фактически има бозон Хигс. Но има към момента 6% късмет да бъркат. И въпреки че резултатите от опитите са положителни, те не са велики. Физиците са такива – те се развълнуват при увереност 99.99% и честват при увереност 99.9999%!

И така – през идващите месеци предстоят още опити и още по-добра статистическа обработка на резултатите. С течение на времето учените може би ще добиват още по-голяма увереност. Но това ще отнеме време и най-рано през 2012 година ще можем да имаме увереност дали има бозон Хигс или не.

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР