През последните години консумацията на конско месо значително нараства. То

...
През последните години консумацията на конско месо значително нараства. То
Коментари Харесай

Мариноване и готвене на конско месо

През последните години потреблението на конско месо доста нараства. То е високо ценено в Азия и Европа, а италианците са най-големите консуматори на конско месо измежду европейците. Дори международно известния италиански салам „ Мортадела “ може да се откри, създаден от конско месо.

Конското месо е едно от най-чистите меса. То е с доста ниско наличие на мазнини и високо наличие на протеини. Богато е на фолиева киселина, креатин, цинк и витамин В12. В него се съдържа даже повече желязо, в сравнение с в спанака. Редица лекари го предлагат на хора, които би трябвало да съблюдават диети, да заобикалят мазни храни или страдат от анемия. Конското месо може да се подготви под друга форма – на пържоли, кайма за кюфтета, луканки.

Мариноване и готвене на конско месо

Тъй като конското месо е малко по-сухо, се предлага преди да се подготви, то да се накисне в марината, с помощта на която да стане още по-крехко, сочно и апетитно.

Марината I тип - Първата марината за конско съдържа бяло вино, мед, сол и 2 с.л. бира. Преди слагането в маринатата, месото се обработва с чукче, с цел да се получи по-тънко филе и се осолява двустранно. Престоява по този начин допустимо повече време.

Марината II тип – смесват се 1 ч.ч. балсамов оцет, 1-2 ч.ч. зехтин и разнообразни подправки по 1 ч.л. /мащерка, култивиран чай, индийско орехче, хвойна, черен и червен пипер, розмарин/.

Измитото и подсушено конско месо се нарязва и се облива с маринатата. Колкото повече време престои, толкоз по-ароматно става, само че като цяло от 12 до 24 часа са изцяло задоволителни.

След това се подготвя на скара, а най-сетне се завива с фолио за към 10 минути, с цел да се отпусне изцяло.

 Марината на конско месо

Марината III тип – тя е доста лесна. Месото се маринова с уместно количество соев сос и престоява няколко часа.

Следващата марината, която ще предложим на вашето внимание, е е предизвикателство за баш-майсторите, само че за сметка на това резултатът е превъзходен.

Необходими артикули: към 1, 500 г конско месо, сол, черен пипер, 1 домат, 1 връзка магданоз, дафинови листа, няколко скилидки чесън, 1 морков, мащерка, карамфил, олио, няколко глави лук, 1, 5 л алено вино и 1 чаша бяло изсъхнало вино. Месото се поръсва със сол и черен пипер, престоява два часа в ледник. Маринатата се подготвя по следния метод – нарязват се чесъна, лука, моркова и доматите. Добавят се подправките и най-после месото се залива с виновността. Престоява по този начин три дни в хладилника.

Друга доста подобаваща марината за конското съдържа горчица. Месото се нарязва, посипва се с пипер и сол, намазва се с горчица и се оставя да престои към час в хладилника.

Конското месо се подготвя доста елементарно в плик. Конските пържоли се намазват щедро с олио и се слагат в плик за печене. Слагат се разнообразни подправки – кимион, мащерка, черен пипер. В плика се налива вода и се пече към 60 минути. За този метод на подготвяне не е нужна марината.

Пастърма от конско месо

Оказва се, че конското месо е употребявано и в едни от най-вкусните пастърми. Месото би трябвало да бъде изцяло изчистено – без хрущяли, сухожилия и кости. В подобаващ съд се подреждат ред месо, ред морска сол и се продължава по този начин до привършване на количествата. Накрая се приключва със солта. Престоява по този начин сред 5 дни и 1 седмица. След това месото се изважда от солта и се изкисва със студена вода за към 6 часа, само че водата се сменя на всеки час. Месото се подсушава доста добре и се натрива със примес от бяло вино и разнообразни подправки. Следва интервала на сушене, който трае няколко седмици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР