През последните десет години страната, която вече се нарича Северна

...
През последните десет години страната, която вече се нарича Северна
Коментари Харесай

Северна Македония - страната, която се стреми към членство в ЕС на всяка цена

През последните 10 години страната, която към този момент се назовава Северна Македония, се надява да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз (EС). Правителството в Скопие даже направи рисков компромис, като се съгласи да промени името на страната. Сега обаче Брюксел още веднъж отсрочи решението за установяване на дата за пускане на договарянията. Ситуацията тормози новоизбрания президент Стево Пендаровски, написа немският народен всекидневник Die Welt, представен от организация " Фокус ", в публикация, озаглавена " Страната, която се стреми към участие в Европейски Съюз непременно ".
" В продължение на две години Англия договаря интензивно за излизане от Европейски Съюз, а Северна Македония се пробва да откри своето място в Общността от 2003 година насам ", акцентират от редакцията. Всъщност възможностите сега са по-добри от всеки път за страната от Западните Балкани. Скопие чака 10 години за началото на присъединителните договаряния с Европейски Съюз - първата рекомендация от Европейската комисия в тази тенденция бе дадена още през 2009 година Но за използването ѝ се изискваше единогласие измежду страните членки.
Дълго време Гърция блокира началото на присъединителните договаряния и плануваното влизане в НАТО на Северна Македония поради разногласието за името. Но защото Скопие се съгласи на смяната му, най-големият препъни камък бе отхвърлен от пътя към Брюксел.
Решението за започване на присъединителните договаряния обаче още веднъж бе отсрочено през юни тази година, а измежду посочените аргументи бе забавянето на гласуването в немския парламент. Въпреки това северномакедонският президент Стево Пендаровски прояви самообладание по време на визитата си в Берлин - въпреки самият той да е под напън. В родината му от него и неговия СДСМ чакат реализиране на прогрес във връзка с присъединението.
Тримесечното закъснение би трябвало да бъде признато от македонците. Но с неприятно чувство в стомаха. „ Страхуваме се, че през есента други страни членки на Европейски Съюз внезапно ще заявят, че заради механически или други политически аргументи или вътрешна динамичност, те също желаят да разполагат още няколко месеца, с цел да вземат решение. Страхуваме от това ", призна Пендаровски.
Преди всичко, общите избори при започване на юли в Гърция го тревожат. " След изборите на 7 юли 2019 година в Атина може да пристигна ново държавно управление, което има други визии за съглашението със Северна Македония ".
Всъщност гръцкият министър председател Алексис Ципрас пое огромен политически риск с подписването на Преспанското съглашение, а болшинството от гърците изрично се опълчи на това, че прилежащата страна на север може да носи името " Северна Македония ".
" Президентът (на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер) и немският външен министър Хайко Маас ме увериха, че отлагането на решението за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз е единствено по механически аргументи, а не политически ", съобщи Пендаровски за изданието. Той чака от Бундестага зелена светлина за започване на договарянията в интервала сред 27 и 29 септември. " Изпълнихме всичко, което Европейски Съюз изиска от нас ", повтори за следващ път македонският президент.
Управляващата партия в Северна Македония също употребява огромен политическия капитал със съглашението. Не всички от двата милиона жители са съгласни с преименуването на страната им. Ако очакванията за бързи договаряния за присъединение не бъдат изпълнени, това ще се отрази на СДСМ. Зад " техническите аргументи " обаче има и други претекстове - терзанията към Албания. " Ако Европейски Съюз още веднъж отблъсне желанието на Северна Македония през есента, тогава това ще има съществени последствия за всички проевропейски политици в Северна Македония ", притеснява се Пендаровски. След това поддръжката за Европейски Съюз ще падне доста, предизвести президентът.
През 2017 година, когато социалдемократите пристигнаха на власт с поддръжката на две етнически албански партии, поддръжката на Европейски Съюз за Европейски Съюз бе на равнища от 72%. През август 2018 година утвърждението бе 82%.
Докато Скопие демонстрира прогрес, политическата обстановка в Тирана е безредна. Няколко страни от Европейски Съюз към този момент разискват разделянето на процеса на присъединение на Албания и Северна Македония. За президента Пендаровски това би било балансиращо деяние, в края на краищата, към 25% от популацията на неговата страна са етнически албанци, които поддържат държавното управление на социалдемократите. " В Западните Балкани не трябва да има обособяване, тъй като всички страни са свързани ", споделя той. Ако някои страни бъдат изоставени в района, те биха могли да търсят други благоприятни условия.
Той също по този начин подлага на критика, че страните от Европейски Съюз се интересуват единствено от Западните Балкани, в случай че техните ползи са наранени. Регионът е задоволително добър за Европа, " когато бежанците попаднат в него ". Освен за това в Брюксел и значимите столици на Европейски Съюз от друго не се интересуват.
Русия също участва в района и се пробва да разшири въздействието си на Балканите. Чувствате ли Скопие опасност от това? Не, споделя Пендаровски. Той приказва за недържавни участници, които се усещат застрашени. Северна Македония стана обект на подправени вести и политическа агитация, изключително по време на референдума за смяна на името. " Сами ние нямаме потенциала да се оправим с тези закани ", признава още Пендаровски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР