През последните 20-30 години успяхме да оставим собствена следа в

...
През последните 20-30 години успяхме да оставим собствена следа в
Коментари Харесай

За шумните инициативи на един вицепремиер

През последните 20-30 години успяхме да оставим лична диря в актуалната история на света с неповторими политически творения. Най-известното от тях, несъмнено, е завръщането на царя, който стана министър председател по разпоредбите на актуалната парламентарна република.

Но последните дейности на Валери Симеонов също са неповторим принос в актуалната политология. Той забележително добре съумява да „ ребрандира “ своя шовинизъм, като го трансформира в инструмент за справяне с конкуренцията или унищожаване на огромни играчи в няколко бранша на стопанската система. Така всеки проблем от стопанския живот на страната, с който Валери Симеонов се занимае, се трансформира в патриотична задача, натоварена със социалистическа носталгия.

Нужно е доста въображение, с цел да откри човек връзката на акциите на вицепремиера с патриотизма и национализма. Въпреки това те съумяват да привлекат вниманието на обществото, което в множеството случаи даже му симпатизира.

Например най-актуалната му тематика през днешния ден е походът към Слънчев бряг. Тя върви с внушението, че желае да превземе последния останал бастион на мутрите, крепостта Какао бийч. Първо акцентира, че не се опасява с гола гръд да се изправи против „ групировките “, по-късно декларира, че желае да върне образа на курорта от времето на паметната лента „ Оркестър без име “. Беквокалите на господин Симеонов незабавно подгряват за времената на отминалия и останал в историята „ Златен Орфей “.

Другата настояща идея е връщането на свободното пушене в заведенията и други публични места под претекст, че бизнесът страдал и търпял загуби. Патриотичната му цел е да помогне на родните бизнесмени. Същите тези притежатели на заведения най-малко два пъти бяха принудени да вършат съществени вложения, с цел да отговорят на наложените от страната условия за ограничение на тютюнопушенето. Веднъж трябваше да разделят заведенията си за пушачи и непушачи със съответните условия за вентилационни системи и други условия и повторно се съобразиха с цялостната възбрана за пушене. Тогава те вложиха, освен това значително, в построяването на външни пространства за пушачи, които да се употребяват и през зимния сезон. Сега вицепремиерът им споделя да пернат водата на тоалетната, та да изтекат тези пари в канализацията. Разбира се, любопитно е да се разбере по какъв начин се връзва концепцията още веднъж да се пуши на всички места с децата, които също са част от клиентите на заведенията. Още повече, че в ресора на господин Симеонов е Агенцията за протекция на детето и Министерство на здравеопазването, а в последна сметка ограничения като възбраната за пушене на публични места са част от политиките за предварителна защита, които пък на собствен ред целят да понижат броя на болните и респективно евентуалните разноски за лекуване.

Любим рефрен в последно време е и оповестената битка с хазарта, представян като „ пандемия “, за пазаруване на билети и талони за държавни и частни лотарии. По света не е по този начин, твърди вицепремиерът. Това изказване, несъмнено, се нуждае от доказване. Лотариите са известни игри със съществени обичаи и в Съединени американски щати, и Европа, само че сравнителна статистика до момента не сме видели от Валери Симеонов. Заслужава си да се проучва и въпросът, дали резултатът от тотото и лотариите у нас не е толкоз огромен поради ниските заплати и пенсии. Доходите на популацията не престават да са мизерни и това продължава да е по този начин и след идването на Валери Симеонов на власт. А бедният човек е най-уязвим и предразположен на всевъзможни игри на шанса с вярата, че има късмет, въпреки и най-малък, против малко пари да оправи финансовите си несгоди. И тук още веднъж се крие подигравка, тъй като в ресора на Валери Симеонов е Министерството на труда и обществената политика. Вместо да се крие по храстите на „ Слънчака “ да мери шума, точно той трябваше да седи до министър Бисер Петков и да се черви дружно с него пред протестиращите майки. Но това очевидно не е рейтингова тематика.

Интересно щеше да бъде вицепремиерът да доразвие концепцията си страната да стане акционер в трите телекома, опериращи на нейна територия. Така и не успяхме да разберем аргументацията за сходно предложение, тъй като Симеонов се усети, че би трябвало да спре. В съответния случай доста ясно прозират персоналните и бизнес ползи, които той няма да успее да замаскира зад патриотизма, защото самият той развива частен бизнес в областта на доставка на цифрови услуги. А и е забавно а проследим дали самият вицепремиер няма бъдещи проекти в телекомуникациите, както интензивно се приказва.

Ако „ изтръскаме “ от популистки лозунги и натоварени със прочувственост към отминали времена послания шумните акции на вицето, ще установим, че зад всяка има някой, който ще завоюва доста. Не и народът. Пита се в задачата, в чия мелница по този начин настойчиво налива вода вицепремиерът? По отношение на Какао бийч може би разковничето е в това, кой ще вземе следващата година концесията на този плаж. За
лотарията съмненията са сред бизнес рекет и пренареждане на играчите. За пушенето също има обвинени – огромни вериги заведения и нощни клубове, вносители, производители и разпространители на цигари.

И до момента в който Валери Симеонов се занимава с тези неща, по този начин и не стана ясно какво мисли той за БДЖ, да вземем за пример, и за влаковете, които към този момент не се молим да не закъсняват, а се надяваме да не пламнат в придвижване, както към този момент няколко пъти се случва. Все отново и превозът е в неговия сектор. Но може би вероятността да оглушееш в дискотеката е доста по-голяма, в сравнение с да изгориш на път за Бургас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР