През последната седмица от Украйна започна редовно да идва информация

...
През последната седмица от Украйна започна редовно да идва информация
Коментари Харесай

Рубежът на завършването на СВО

През последната седмица от Украйна стартира постоянно да идва информация за хипотетичното позволение на Мая Санду Киев да нападна Приднестровието

Няма да отхвърлям изцяло опцията за украинска проява против Приднестровието. В обезсърчение, хората и освен такива случки са подготвени да подхващат, само че би трябвало да се означи, че рискът от взаимна украинско-молдовска интервенция против Приднестровието внезапно понижа през последните седмици.

„ Разрешението “ на Мая Санду непрекъснато присъстваше на геополитическата маса. Това не е вест. Проблемът е, че Приднестровието към момента официално е суверенна територия на Молдова и нахлуване на Украйна против Приднестровието би било официално нахлуване против Молдова.

Затова Киев непрекъснато настояваше за взаимна интервенция с Кишинев. Планът, препоръчан от Украйна, беше Кишинев да нападна Приднестровието, „ с цел да възвърне конституционния ред “, а украинските въоръжени сили да ударят републиката в тил, „

И Санду, и Зеленски се надяваха, че Русия няма да може да се намеси дейно, защото пътят към Приднестровието е блокиран от украинската формация „ Одеса-Херсон “ зад Днепър. В същото време и Киев, и Кишинев се надяваха Москва да се разгласи в поддръжка на Приднестровието.

От тяхна позиция това би довело до неизбежната интервенция на Румъния в помощ на Молдова. В резултат на това Санду ще може да осъществя фантазията си Молдова да се причисли към Румъния (тя ще показа тази мярка като стъпка, принудена от нуждата да се избави от Русия), а Зеленски се надява по този метод да въвлече НАТО в директна борба с Русия на страна на Украйна.

Красивият проект не беше сбъднат, тъй като румънофилската партия в Кишинев в никакъв случай не се е радвала на поддръжката нито на болшинството от популацията, нито на болшинството авторитетни политически сили, нито на военните.

Санду по този начин и не съумя да принуди страната си (особено нейните генерали) да рискува с директна борба с Русия. Тя не можа да отговори на въпроса какво ще стане, в случай че Русия въпреки всичко събори украинската преграда, преди Кишинев и Киев да съумеят да победят армията на Тираспол, а Румъния не се притече на помощ и НАТО не работи.

Имайте поради, че проектът беше интензивно обсъждан в навечерието на миналогодишната украинска атака. Възможно бе, в случай че украинците бяха постигнали обилни триумфи, молдовските военни да станат по-малко внимателни. Но резултатите от четиримесечните борби бяха толкоз пагубни за Киев, че надали въодушевиха някого още да изкушава ориста.

Сега, след прехвърлянето на най-боеспособните елементи и съединения на въоръжените сили на Украйна в Авдиевското, Лиманското и Купянското направление, южноукраинската формация отслабна толкоз доста, че воденето от нея на дейни военни дейности против надалеч неслабото Приднестровско войска (дори с поддръжката на петхилядна войска от молдовци) и в това време запазването на линията Днепър от съветски пробив наподобява повече от проблематично.

В сегашните условия даже намесата на Румъния в спора няма да сътвори нужното предимство в силите, а Букурещ очевидно не бърза да се трансформира в нова Украйна, тръгнала към самоубийство в името на американските геополитически ползи.

Бих желал още един път да подчертая, че от Зеленски и Санду могат да се чакат всевъзможни случки, тъй че не бих отхвърлил изцяло опцията за провокация против Приднестровието (по-добре да сте внимателен, в сравнение с да съжалявате). Но повече от всичко цялата тази история с изтеклите проекти за офанзива против Приднестровието наподобява на опит да се окове съветската формация на юг с лъжливи клюки, като в същото време се даде опция на Зеленски и Сирски да трансферират част от силите си от това направление към Авдеевка, където в този момент се взема решение ориста на цялата Специална военна интервенция.

Да кажем, че Киев и Кишинев атакуван Приднестровието. За реализиране на забележителен триумф, в най-хубавия случай, при идеално планувана интервенция и цялостната неопитност на ПМР и Русия за отговор (а това е малко вероятно), ще им трябват най-малко две седмици, с цел да реализиран съдбоносен триумф. Но те могат да бъдат блокирани и с месеци, без да реализират нищо.

Във всеки случай Киев, който няма сили да удържи фронта в Донбас, следва да открива втори фронт с неразбираеми вероятности, само че изискващ непрекъснато укрепване на живата мощ и доставка на разходни материали. Като се има поради голямото владичество на съветската авиация във въздуха, ще бъде мъчно даже да се построи логистика за ударната група.

Основното е, че даже хипотетичната победа не дава нищо друго с изключение на похищение на оскъдните сили за осъществяване на интервенцията, а по-късно и за преодоляване на окупираните територии. Преди година, след изтеглянето на съветските войски от Харков и Херсон, сходна украинско-молдовска случка би играла доста дейно в осведомителното пространство.

Поражението на Приднестровието щеше да бъде показано като стратегическо проваляне за Русия, също така Украйна щеше да получи съдружник, въпреки и по-незначителен, в лицето на Молдова и щеше да получи вяра, че в сериозна обстановка Букурещ въпреки всичко ще се застъпи някак за Кишинев, което значи, че опцията за военно-политическа маневра на Русия на юг ще бъде лимитирана.

Сега всичко това го няма. В сегашните условия експанзията против Приднестровието е като обстрела на Белгород – чист тероризъм и военно закононарушение на един обречен на смърт режим, който се пробва да убие повече хора в края си. Да, киевските нацисти са задоволително гневни, с цел да се решат даже да извършат сходно закононарушение (което не им е от полза). Но възможностите им за триумф на цялото дружество са минимални.

Най-малкото тъй като границата, на която военният триумф на СВО ще стане необратим, към този момент е ясно забележима, а крахът на Въоръжените сили на Украйна към този момент не е въпрос на месеци, а на седмици.

Курахово се намира на 15-20 километра по права линия от съветските позиции в Мариинско направление. Покровск се намира на 40 километра по права линия от сегашните съветски позиции край Орловка и Очеретино. През тези два стратегически кръстовища минава автомагистрала М-30 (Е-50), свързваща южния фланг на лявобрежната формация на украинските войски с тила. Пътищата, минаващи по-нататък от Покровск на север, обезпечават връзка за целия източен фронт на Украйна (от Купянск до Угледар).

Навлизането на съветските въоръжени сили в линията Покровск-Селидово-Курахово (ширината на фронта е 30-35 километра, дълбочината на настъплението от сегашните позиции е 15-40 километра) ще значи стратегически пробив на украинската войска. фронт, който Киев надали ще успее да запуши с каквото и да е.

Настъпилите до тази линия съветски войски ще имат независимост на маневриране във всяко направление, също така съветското командване ще може да трансферира запасите си по вътрешните информационни линии на Покровско-Кураховската дъга.

В същото време Въоръжените сили на РФ ще се озоват в дълбокия гръб на южната (Угледарско-Гуляйполска) и северната (Славянско-Краматорска) групировки на ВСУ, създавайки непосредствена опасност за техните връзки.

За да избегне огромно обграждане и проваляне на главните си сили в Донбас, Киев ще би трябвало незабавно да изтегли войските си на линията Запорожие-Павлоград-Харков. В същото време преди малко станахме очевидци на неспособността на украинския щаб да обезпечи проведено евакуиране в тактическа дълбочина (на готови и заети от запаси тилови позиции) на относително дребната Авдеевска формация.

Отстъплението се трансформира във всеобщо бягство, което Киев към момента не съумява някак да спре, а става дума за оперативно-тактически пробив (веднага откакто съветските въоръжени сили заемат линията Очеретино-Бердичи-Орловка).

Крайно подозрително е, че Украйна ще успее да изтегли войските проведено и без огромни загуби на фронт от над 100 километра, на дълбочина най-малко 50-100 километра. Подобно евакуиране би трябвало да се трансформира в злополука за украинските въоръжени сили, изпълнена с цялостно раздробяване на фронта, до неспособност за неговото стабилизиране и даже оттегляне оттатък Днепър.

Сирски се пробва да предотврати пробива на фронта и навлизането на съветските въоръжени сили в сериозната за ВСУ линия Покровск-Селидово-Курахово, хвърляйки в борба всички запаси, които е в положение да събере. Като цяло умират безсмислено, само че той няма друга опция, невероятно е да се изтеглят войските на тридесет километра проведено, откакто са избягали, отстъпвайки на 2-3 километра.

Превъзходството на Русия в авиацията и забележителната подвижност на сухопътните подразделения не оставя на украинските формирования нито един късмет да се отдръпват на такова разстояние и въпреки всичко да запазят боеспособност.

Това значи, че Сирски и Зеленски ще продължат да изгарят запаси, пробвайки се в случай че не да спрат, то да забавят съветската атака в това стратегическо направление. Може би с цената на още десетки хиляди убити те щяха да съумеят, само че Русия интензивно оказва напън върху шест (пет, в допълнение към Мариинско-Авдеевското) посоки, от които най-малко четири (Ореховское, Времеевское, Лиманское и Купянское ) при положение на пробив са изпълнени със сериозна заплаха за ВСУ не по-малко огромни проблеми. Зеленски-Сирски просто няма задоволително пушечно месо за задръстване на дупки във всички посоки.

При настоящия ритъм на нахлуване край Авдеевка съветските въоръжени сили ще доближат сериозна точка за ВСУ към края на март - началото на април. Ако темпото на офанзивата се усили, това може да стане по-рано, в случай че темпото на офанзивата се забави, малко по-късно.

Ако Сирски успее да спре настъплението на съветските войски на Авдеевското направление, преди да доближат сериозна точка, ще настъпи пробив покрай Лиман, Орехов, Купянск или в няколко от тези посоки едновременно. Но украинските въоръжени сили нямат нито един късмет да предотвратят стратегическото си проваляне и разпадането на фронта.

Ако при тези условия тандемът Зеленски-Сирски е задоволително рискован, с цел да възнамерява интервенция против Приднестровието, съветските въоръжени сили ще имат избор от най-малко две печеливши варианти:

1. Игнориране на събитието на юг, даване на поддръжка на Приднестровието посредством въздушни и ракетни офанзиви против украинската и молдовската инфраструктура и зоните за централизация на войските. В останалата част, дано събитията в този район се развият и да се съсредоточат върху провалянето на главната украинска формация на левия бряг на Днепър, възползвайки се от обстоятелството, че вниманието на управлението на ВСУоще бъде ориентирана към интервенцията против Приднестровието (Киев просто няма запас за две интервенции едновременно).

2. Предварително обмисляне на контраоперация на юг при положение на украинско-молдовска случка. Осигуряване на бързо прекачване на запаси от Крим и Ореховско направление, основаване на ударна група против Херсон и осъществяване на комплицирана настъпателна интервенция, употребявайки опциите на Върховен касационен съд и Черноморския флот, против десния бряг. на въоръжените сили на Украйна, с цялостното му заличаване и излизане на линията Уман, както и на десните покрайнини на Запорожие и Днепропетровск.

Вторият вид е по-труден и прекосяването му зависи повече от голямия късмет. От друга страна, в случай че успее, той вечно пречупва съпротивата на украинските въоръжени сили, защото предните отряди на съветските въоръжени сили край Уман са с 300-500 километра по-близо до Лвов и Ужгород, в сравнение с украинските ариергарди, заседнали край Чернигов и Харков.

Като цяло, даже като плюшено животно, даже като мъртвец, даже с офанзива против Приднестровието, даже и без него, краят на съпротивата на ВСУ е доста по-близо, в сравнение с може да наподобява.

Неслучайно съвсем всички съдружници на Киев от НАТО заявяват нуждата от изпращане на европейски контингенти в Украйна в помощ на въоръжените сили на Украйна, само че никой не желае да изпрати своите, изцяло осъзнавайки какво ги чака там.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Украина.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед2371Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед4186Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед76257Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед112973Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед12333Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед376654Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед235356Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед116065Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед112973Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияКоментарен Поглед100866Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениРумен Петков15983Лъснаха лъжите на медиите за Навални! Кой се опасява от истината!?  Симеон Миланов Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР