През по-голямата част от историята Хетската империя, могъщо древно царство

...
През по-голямата част от историята Хетската империя, могъщо древно царство
Коментари Харесай

Най-голямата битка с колесници в историята

През по-голямата част от историята Хетската империя, могъщо антично царство в Мала Азия, основано от хетите, се счита по-скоро за мит, в сравнение с за истина. Това продължава, до момента в който град Хатуша, столицата на Хетската империя, не е открита някъде при започване на 20 век.

Днес към този момент градът, който се намира покрай днешното населено място Боязкале, по крайбрежията на река Къзълърмак, е известна туристическа атракция. В предишното обаче Хатуша е бил център на мощната Хетска империя, която се е простирала през Анадола чак до Северна Сирия.

 Рамзес II в Битката при Кадеш

Хетският крал Муватали II (1295-1272 година прочие н. е.) става бодил в очите на фараона Рамзес II, като нахлува постоянно на египетска територия и укрепва град Кадеш, северно от границата сред двете страни.

Хетите от Анадола развиват мощностите си още от 2000 прочие н. е. Около 1530 година прочие н. е. те заменят Вавилония като районна мощ и стартират да гледат към своя всесилен комшия Египет, като пробиват към неговите граници. През по-голямата част от историята си Египет счита хетите за дребни по значимост или мощ.

Това продължава, до момента в който египетският водач Ехнатон не заповядва на своя военачалник да ги нападне – една в последна сметка несполучлива акция. По времето на Тутанкамон опасността, която съставляват хетите, нараства задоволително и към този момент включва укрепени позиции по краищата на египетските граници.

През 1320 година прочие н. е. Хоремхеб става фараон и стартира нападателна политика във връзка с хетите. Той подсигурява границите на Египет, само че към момента не може да сдържи опасността от нахлуването им. Сети I (1290-1279 година прочие н. е.) съумява да обезпечи Палестина и Кадеш за Египет, само че не планува да резервира града дълго.

Това не е доста в услуга на Рамзес II, правоприемник на Сети. Поради небрежността на Сети той в този момент би трябвало да се оправя с по-големия проблем – хетската инвазия. През 1274 година прочие н. е. той събра силите си в Пер-Рамзес, с цел да ги изтласка от Кадеш и да разбие военната им мощ.

 Сфинксове на една от портите в Хатуша

Сред останките от хетейската цивилизация, открити в Хатуша, са десетки хиляди глинени плочи, на които е документирана огромна част от живота на империята. Глинените плочи не дават всички детайлности, само че дават въпреки всичко известна информация.

Войната като цяло дава подтик на софтуерното развиване може би повече от всичко друго – и войната сред египтяните и хетите не е по никакъв начин по-различна.

За да се оправят със опасността, която съставляват египтяните, хетите създават най-леките и бързи колесници в света. Технически те са категоризирани като цивилизация от бронзовата ера, само че все пак употребяват стомана както в оръжията си, по този начин и в инструментите си.

Когато Рамзес II води силите си на север, с цел да нападне хетите, силите му са сюрпризирани от нападението на хетски колесници, които съумяват да разпилян напредналите бойци. А по-късно хетите се насочват и към египетския лагер.

Амунската дивизия сформира по-голямата част от лагера и надлежно тя влиза в пердах с хетите, като ги изтласква назад и ги принуждаваха да се отдръпват през реката.

С огромните загуби от първата си офанзива, Муватали подрежда на аварийните си колесници да нападат, с цел да прикрият отстъпващите си елементи. Той обаче не осъзнава, че дивизията Птах се доближава от юг. Новото му нахлуване против египтяните също е отблъснато и, страхувайки се от нахлуване откъм гърба, той подрежда оттегляне оттатък реката. Много от ездачите му са принудени да изоставят колесниците си и да плуват по реката.

В последна сметка борбата при Кадеш приключва с тъждество, макар че и двамата бойци претендират за победа – наподобява има няколко дребни, само че нерешителни победи за всяка група. За египтяните Рамзес II не съумява да завладее града, само че съумява да разбие хетската войска. Муватали II пък резервира града, само че не смазва египтяните. Превъзходната технология е основното нещо за египтяните, като ги защищава от тежка загуба, защото по-пъргавата египетска каляска от двама души прелита много по-добре към своя хетейски сътрудник, който носи трима мъже и тежи доста повече.

Когато Муватали II умира, Хатусили III се възкачва на трона на Империята. Той подписва първия в света кротичък контракт – през 1258 година прочие н. е., с което поставя завършек на войната с Египет.

В съпоставяне с бюрократичния темперамент на днешния кротичък контракт, този, подписан от Хатусили III и египетския фараон, е първичен. Той просто декларира, че Египет няма да нападна Империята на хетите, и надлежно хетите няма да атакуван Египет.

Този контракт е началото на връзки на мир, търговия и обмяна на опит. Хетите минават в историята към 1200 година прочие н. е. заради набези от морските нации, асирийците и племе, наречено Каска.

Населението на града във върха на империята е сред 40 000 и 50 000 души. Археологическите разкопки демонстрират, че градът е бил опустошен най-вече от пожари след евакуацията на жителите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР