През първото полугодие на 2022 г. с Paysera България са

...
През първото полугодие на 2022 г. с Paysera България са
Коментари Харесай

За по-малко от три години българските потребители на Paysera са се удвоили

През първото полугодие на 2022 година с Paysera България са осъществени над 104 хиляди преводи на обща стойност 533.9 млн. лева Ръстът на годишна база е 44%Две трети от преводите са интернационалните преводи. Най-голям е растежът в щатски долари и английски лири. В топ 5 на валутите са също български лев, евро и румънска проливам.За интервал българските консуматори на платформата са закупили злато на стойност 491 хиляди лева като това е с 65% повече на годишна база.
Българските частни и бизнес консуматори от ден на ден се насочват към финтех фирмите като опция на банковите услуги. Например, последните данни, предоставени на " Капитал " от платформата за разплащания Paysera демонстрират, че за по-малко от три години клиентите й са се удвоили и към този момент са близо 50 хиляди, а от тях 7 хиляди са компании. Глобално потребителите й са 1.07 млн., като 70 хиляди са бизнес клиенти.

Литовската компания е една от дребното, които дава български IBAN, което разрешава заплащания към бюджета, битови сметки или такси за образования. Заедно с Revolut (с над 200 хиляди консуматори в страната) двете платформи са може би най-големите и известни тук. И макар, че няма систематизирани данни за заплащанията на всички българи през различните компании в страната, то статистиката, която разгласяват обособените играчи на този пазар са добра насочна точка за трендовете.

Реклама
Според данните на Paysera България за първото полугодие на 2022 година цифровите разплащания в страната се усилват с съвсем 44% по отношение на същия интервал на миналата година - осъществени са над 104 хиляди преводи на обща стойност от 533.9 млн. лева, което е връх за разплащателната онлайн платформа от стъпването ѝ в страната през 2016 година, показват в пресрелийз от компанията. Средната сума на превод е 5200 лева

Междуфирмените заплащания доближават 65% от всички осъществени такива, 12% са изплатените трудови хонорари, 9.8% са заплащанията за образование. На този декор съгласно данни на Българска национална банка (БНБ) ПОС терминалите в страната се усилват, а АТМ устройствата понижават трайно, което също е показателно за трендовете.

, развивайки свои мобилни приложения с по-ниски такси и бързи разплащания - да вземем за пример към този момент няколко банки оферират светкавични преводи в системата Blink. В този смисъл конкуренцията в цифровата сфера сред финтех фирмите и банките става все по-сериозна. Дигитални разплащания и вложения Засега финтех фирмите се избират поради ниските или нулеви такси и бързите интернационалните преводи. Например данните на Paysera демонстрират, че от общо 104 хиляди преводи през първите шест месеца на 2022 година две-трети от тях са интернационалните преводи, а петте най-използвани валути са предстоящо български лев, евро, щатски $, английска лира и румънска проливам. От тях с най-голямо нарастване на размерите на преводите са на тези в щатски долари (74%) и в английски лири (69%).

" Обемът на осъществените транзакции от български клиенти е рекорден за платформата от стъпването ѝ в България ", споделя в прессъобщение до медиите Мартин Богданов, изпълнителен шеф на Paysera България, като прибавя, че " в подтекста на растящите банкови такси, финтех услугите поддържат доста по-достъпни цени - значим тласък за бизнесите, които желаят да усъвършенстват разноските си за разплащания. "
Реклама
Според предназначението на осъществените преводи главен дял са междуфирмените (65%) като биват следвани от от трудовите хонорари (12%) и таксите за образование (9.8%). От платформата споделят, че през тази година набират известност тези за вложения (7%) и заплащанията към бюджета (1.8%).

" Увеличаването на безкасовите заплащания има директно отражение върху по-добрата отчетност и растежа на бизнесите. Това е и един от механизмите за изсветляването на стопанската система - основен приоритет както за нас, по този начин и за целия финтех бранш. В дълготраен проект упованията са този вид заплащания да порастват освен в частния бизнес, само че и в държавната и общинска администрация. Пример за това е приемането на банкови карти, издадени в чужбина, за заплащане на административни услуги. Отскоро това към този момент е допустимо в няколко държавни институции ", споделя Мартин Богданов.

От компанията чакат отсега нататък в страната да се усили ползата към новаторските способи за разплащане като отвореното банкиране, при което потребителите имат опция " да заплащат непосредствено от бaнĸoвaтa cи cмeтĸa пpи пaзapyвaнe в интepнeт бeз да употребяват карта или пocpeдниĸ. " Инфлация при златото няма От Paysera България изясняват, че заради непрекъснато увеличаващата се инфлация и ниските (а в не малко от случаите и отрицателни) лихви по депозитите потребителите избират да влагат спестяванията си в скъпи метали. От януари до юни тази година българските консуматори на платформата са закупили злато на стойност 491 хиляди лева като това е с 65% повече от същия интервал на 2021 година " Клиентите най-често купуват злато на стойност сред 130 лв. и 2600 лв. ", разяснява Филип Мутафис, вложител в Paysera България, като прибавя, че " в интервал на икономическа и геополитическа неустановеност, хората търсят надеждни и потвърдени принадлежности за предпазване на средствата си. Инвестиционното злато е с висока ликвидност и дава опция за диверсификация на портфейла от активи. "
Свързани публикации Има ли живот, самостоятелен от банка 23 март 2022, 11:02 Финтех ускорител 13 март 2021, 14:41 Финансовите технологии оттатък COVID-19 2 март 2021, 09:18 Paysera вкара български виртуални IBAN номера за клиентите си 25 септември 2019, 13:45 Плащане в чужбина: с карта или в брой 28 юни 2019, 12:42 Все по-тежкият живот на финансовите динозаври 22 март 2019, 13:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР