Ако доскоро бързите преводи 24 часа в денонощието и 365

...
Ако доскоро бързите преводи 24 часа в денонощието и 365
Коментари Харесай

Светкавичният банков превод в България става мейнстрийм

Ако до неотдавна бързите преводи 24 часа в денонощието и 365 дни в годината бяха непокътната територия за финтех фирмите, то през днешния ден обстановката бързо се трансформира. В България към този момент няколко банки и финансови институции оферират светкавични преводи в левове, като броят им се усилва. През тази седмица и ОББ разгласи, че се включва в инфраструктурата Blink. Тя е основана от " Национална картова и платежна скица ", която е част от БОРИКА.
До 30 хиляди за 10 секунди
През нея се реализират преводи в границите на до 10 секунди и до 30 хиляди лева, като това се случва непрекъснато през цялата година без значение от празници и почивни дни. С включването на ОББ банките в системата стават пет - дружно с Пощенска банка и TBI bank, които бяха първите, а по-късно се включиха и Банка ДСК (към момента единствено за физически лица) и ПИБ. Освен това в системата са и още два платежни оператора - MyFin (собственост на ПИБ) и trans.card.

Услугата се предлага както за физически лица, по този начин и за бизнеса. Добрата вест е, че таксите не се разграничават от тези за общоприет превод или са малко над него. Което е прогрес, защото преди няколко месеца в някои банки цените бяха много над тези за общоприетия превод, което обезсмисляше интервенцията и я правеше неконкурентна на фона на безплатните преводи през финтех платформи, като Revolut и Wise да вземем за пример.

В " Капитал " тествахме мълниеносен превод от мобилното приложение на ОББ в работно време и той фактически доближи до получателя в Пощенска банка за по-малко от 20 - 30 секунди. Толкова време лиши и преводът от Пощенска до ОББ в извънработно време. Разликата сред двете банки е само в таксите - ОББ начислява 0.9 лева за превода, а при Пощенска е 2 лева (виж таблицата).
Реклама
Светкавични преводи могат да се вършат единствено сред тези платежни оператори, които са се присъединили в системата, т.е. все още на писане на текста не може да се преведе от ОББ до Уникредит Булбанк да вземем за пример. В този случай ще се изчакат общоприетите няколко часа, а в случай че преводът е изработен малко преди края на работния ден, той ще дойде на идващия ден. Крайният период за по този начин наречената достижимост на услугата за незабавни заплащания през Blink е 1 април 2023 година, което значи, че до тогава всички снабдители на платежни услуги би трябвало да имат подготвеност да получават незабавни заплащания. Едва ли някоя банка би решила да се лиши от това конкурентно преимущество.
Полезно за дребния бизнес
Трансферите през Blink са добър вид за преводи за хора, които употребяват по-активно банкови услуги и имат да вземем за пример месечни такси с преференциални условия, както и до контрагенти, които да вземем за пример нямат акаунт в някоя от финтех платформите.

Подобна услуга би била изключително потребна за дребни компании, които имат потребност от бърз оборотен капитал. Чрез Blink да вземем за пример заплащания през ПОС терминал ще постъпват неотложно по сметките на търговеца, до момента в който в този момент постоянно някои банки забавят приемането на средствата с дни.

Засега финтех платформите имат преимуществото и с това, че оферират светкавични преводи във всички валути, до момента в който при Blink са единствено в левове. Положителното на системата обаче е това, че тя разрешава да се вършат светкавични преводи сред разнообразни банки и финансови оператори, до момента в който при финтех платформите те остават в границите на техните консуматори, а в случай че би трябвало да се подреди превод към банка, то ще се чака часове или най-малко ден.
Реклама Свързани публикации Revolut ще предлага карта за покупка на артикули и услуги с отсрочено заплащане 24 юни 2022, 16:20 Мигни и парите са при теб 25 март 2022, 15:20 Има ли живот, самостоятелен от банка 23 март 2022, 11:02 Бързай постепенно: незабавният банков превод към този момент е в България 3 декември 2021, 06:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР