При едно стандартно плащане с банкова карта където и да

...
При едно стандартно плащане с банкова карта където и да
Коментари Харесай

Как онлайн плащанията стават по-лесни и с по-ниски такси

При едно общоприетоо заплащане с банкова карта където и да е по света, парите на платеца минават през няколко равнища на ходатайство. Пътят стартира от персоналната му банка. Тя комуникира с Visa или Mastercard. Те на собствен ред може да работят с различен интегратор за заплащания, да вземем за пример Stripe. Едва след него парите доближават банката на търговеца. Цената на този многопластов преход е към 2-3%, че и повече, комисиона върху платената сума, която се поема от търговеца. Често даже продавачите калкулират тези разноски в крайната цена на продукта или услугата. Което пък може да дискриминира и натовари финансово с този % тези, които заплащат в брой.

Така преди няколко месеца в софийската квартира на двама млади програмисти се ражда концепцията за напълно друга идея за заплащания, която да заобиколи медиаторите . Без ненужни прехвърляния, с под 1% комисиона за превод. Така основават финтех услугата Enbank, която е допустима с помощта на регламента за отворено банкиране на Европейски Съюз. Open banking дава достъп на трета страна към банковите данни, а в тази ситуация свързва непосредствено двете банки или снабдители на платежна услуга - на платеца и на получателя. Платформата дебютира в България през октомври тази година, а проектът е до февруари 2023 година да навлезе в пазара на Англия.
Университетско другарство
Николай Господинов и Александър Бонин се срещат, до момента в който учат " Информационно инженерство " в King`s College London. Участват дружно в няколко надпревари по програмиране и когато се връщат в България през 2021 година като фри лансъри, им се постанова да основат компании, с цел да се осчетоводяват. Бюрокрацията не им подхожда, по тази причина в границите на една вечер основават приложение за персонално прилагане, с цел да улеснят процеса. А счетоводителят им остава толкоз удовлетворен от автоматизираното фактуриране, че пита дали има по какъв начин да получава всичките си фактури онлайн.

Господинов, който от 15-годишен повтаря на родителите си, че ще стане CEO на огромна софтуерна компания, незабавно вижда ниша за сходен вид решение. Попада на опциите, които дава отвореното банкиране, и бързо поема по пътя, който го води до Enbank.
Реклама
На Александър и Николай им се коства явно - за какво да заплащат 2-3% комисиона на безчет междинни лица при заплащане онлайн, когато могат да свържат банките една с друга посредством отвореното банкиране. През август 2022 година стартират да работят по плана и основават Enbank.

С услугата при заплащане в онлайн магазин, който употребява услугата на финтеха, клиентът избира своята банка и непосредствено е пренасочен от платформата към приложението си за мобилно банкиране, където може да приключи своя превод. Търговецът получава дължимата сума незабавно или в случай че работи с друга банка от тази на платеца, най-късно в границите на работния ден.

В момента услугата се предлага в България, където обслужва всички банки, само че и в Румъния и Гърция. Там работи с локални подизпълнители, които водят договаряния с локалните банки. Най-високата комисиона, която платформата взима от търговци, е 0.7%. B2B2C - услуга за всички Моделът на Enbank таргетира бизнес клиенти и самостоятелни купувачи, споделя Господинов. " Искаме да автоматизираме онлайн заплащанията напълно. За търговците сме атрактивни, тъй като взимаме под 1% комисиона за услугата си, а преводът се реализира изцяло гратис през отвореното банкиране, с което минимализираме разноските им. За крайните клиенти пък удобството е още по-голямо - вършат безвредни заплащания с едвам един клик ", изяснява той.

Платформата дебютира преди месец, по време на продажбите на билети за концерт на българската група " Молец ", като там Enbank е единственият метод за заплащане. " Целта беше да срещнем допустимо най-голяма публика с нас ", изяснява Господинов. А запитванията за покупка се оказват толкоз доста, че системата за отворено банкиране на цяла България блокира за няколко часа поради трафика. В деня на продажбите се означават общо 10 хиляди опита за транзакции през платформата, с над 1200 сполучливо осъществени покупки. До през днешния ден на платформата са направени преводи на обща стойност над 150 хиляди лв..
Реклама
" Фокусът ни до момента е главно върху промотирането на Enbank измежду крайните клиенти, които на по-късен стадий ще я разпознават при онлайн заплащания и ще се насочват към нея ", прибавя той. " Да видиш марката онлайн в някой магазин е последната стъпка, би трябвало да е различим, преди да се появи там. "

За реклама и маркетинг старания по плана с " Молец " Enbank си партнира с българската Anomaly, като по думи на Господинов акцията за дебютните продажби излиза близо 10 хиляди лева, а до края на годината, без да включва средствата за заплати, разходът за бизнеса сумарно ще бъде към 25 хиляди лв..

Enbank работи с 12 търговеца, измежду които и уеб сайтът за електронна търговия mit.bg, и е в развой на договаряния с още 6 онлайн магазина. Отскоро услугата спомага на неправителствената организация " Заедно в час " като портал за дарения. Планът е в близкия месец да навлезе и в столични заведения като способ за заплащане на сметки с QR кодове. Първото такова ще бъде Bamboo Urban в Студентски град. " Усилията ни са значително ориентирани към млади консуматори на възраст сред 18 и 25 години, които употребяват онлайн банкиране ", споделя Господинов, което и диктува местата, в които навлиза услугата. Скоростен растеж през 2023 година Към екипа от двама неотдавна се причислява програмист, а през януари 2023 година ще стартират да набират още по отношение на темпа на растеж на бизнеса. В началото на идната година ще започват подготовка за набиране на инвестиция, като, изяснява Господинов, досега отсрочват хода, с цел да потвърдят на евентуални вложители, че бизнес моделът на Enbank, като се изключи че работи, има клиенти и изкарва облага. А напълно скоро, по-малко от 5 месеца след дебюта на платформата в България, приключва Господинов, се чака услугата да започва и във Англия.
Как става заплащането
Услугата е подобаваща по-скоро за консуматори на платежни услуги като Revolut, Monzo и други сходни, които по този начин или другояче не постановат такси при заплащане и превод. Когато консуматор влезе в уебсайт на онлайн търговец с логото на Enbank и избере този способ на заплащане, след вкарване на своя IBAN уеб страницата го препраща към онлайн банкирането (в случая на българска банка), в което би трябвало да удостовери заплащането. Това съставлява банков превод с такса за платеца, сподели пробата на " Капитал ". По-удобно се оказа заплащането през мобилното банково приложение, където в действителност става единствено с пръстова нотификация и автоматизиран смс код, в тази ситуация с Revolut. В самото приложение това е посочено и като най-бързия вероятен метод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР