От началото на годината има поскъпване, което продължава и през

...
От началото на годината има поскъпване, което продължава и през
Коментари Харесай

Банковите такси продължават да се повишават

От началото на годината има повишаване, което продължава и през летните месеци Заради растежа на лихвите може да се чака закъснение в покачването на таксите По-еврините други възможности са приложенията за банкиране и финтех платформите
Повишението на таксите не е от обичаните вести нито за банките, нито за клиентите им. То естествено би трябвало да се заяви, само че това нормално е част от непрестанно изменящите се цени на институциите. И разбираемо нормално става безшумно и без фанфари. Макар че банките са длъжни да разгласят всички нови моменти на уеб страниците си даже авансово, с цел да може всеки да ги прочете, множеството клиенти схващат за някоя спомагателна или покачена такса едвам когато я платят.

През тази година наклонността продължава, като от началото на август също имаше възходяща промяна при таксите в банковия бранш, най-много при услугите на място в клон. Повишението не е кампанийно и синхронно, само че рано или късно всяка банка прибягва до смяна.

През първото полугодие да вземем за пример приходите от такси на банките са нарастнали с по-голям ритъм от този при лихвения приход. Към края на юни покачването на годишна база е с 20% до 700 млн. лева, само че тук с изключение на покачването на таксите има отражение и нарасналата бизнес интензивност, ново кредитиране и повишеното ползване, което се отразява и допълнително банкови интервенции.
Реклама
Политиката на покачването има няколко пояснения - високите административни разноски за поддръжка на клонова мрежа вършат услугите на място скъпи. За сметка на това банките развиват мобилните си приложения, където разноските по интервенциите са доста по-ниски, което си проличава и от таблиците. Има и още една неизбежна причина за покачване на банковите такси - инфлацията.

Все отново, в случай че през последните години таксите растяха, с цел да компенсират спадащите приходи от лихви, в този момент може да се чака превръщане на процеса. В миг, в който се чака покачване на лихвите, трендът при таксите може и да се забави.
Има тук и един %
Повечето банки трансформираха таксите си от началото на август, а някои и от септември. При една от най-масовите интервенции, каквато е преводът, към този момент всекидневно тя в клон коства 4-5 лева, а няколко банки начисляват 6 лева В обособени институции към момента може да се откри и за 2 лева, само че като цяло наклонността за повишаване е отчетлива от началото на годината.

От известно време има и нова наклонност - таксите при изтегляне на пари от банкомат с дебитна карта да са % от изтеглената сума с закрепена минимална ставка - няколко банки към този момент са с такава политика. Теглене от АТМ с кредитна карта пък е още по-скъпа услуга, като някои банки поставят до 4 лева + % от изтеглената сума. Освен това би трябвало да се знае, че при тази интервенция и лихвата по изтеглената сума е по-висока.
Реклама
Високите такси са и тласък за прекосяване към онлайн банкиране, както и потреблението на по-малко кеш - поддържането и ръководството на свободните средства е скъпа услуга за банките. Затова и таксите за изтегляне на банкомат също се покачват доста през последните години. Това е и част от устрема им да лимитират потреблението на заплащане в брой и поощряване на потреблението на карти. По тази причина от ден на ден банки вършат и томболи с награди - участниците са тези клиенти, създали транзакции за над избрана сума за избран интервал.

С развиването на платежни услуги като Гугъл Pay (вече е Wallet) и Apple Wаllet съвсем няма банка, която да не предлага съгласуемост с тях. Тоест не е нужно да се носят картите в портфейла - те са в телефона. За да се заплаща безконтактно, за някои банки даже не е нужно да има мобилното им приложение, а картите просто се цифровизират. Освен това банковите апове от ден на ден се трансформират във финансови супермаркети, или най-малко се пробват, с което непосредствено дават отговор на предизвикването от финтех фирмите (виж карето). Например автозастраховки, покупка на винетки (ОББ), капиталови проекти (Уникредит Булбанк, ОББ), заплащане на паркинги и градски превоз (Банка ДСК) и други.
Вдигни, с цел да намалиш
Освен потреблението на интернет банкиране вид за понижаване на таксите е посредством покачване на месечната такса за поддръжка на сметка (офертите на банките са разнообразни, само че е с към 2 лева за физически лица на месец), което би свалило таксите за изтегляне от банкомат, както и някои други. Повечето огромни банки оферират разнообразни месечни пакети, ориентирани към друг вид клиенти, които може да включват и друга численост безвъзмездни тегления, преводи и така нататък Това са благоприятни условия за хора, които употребяват по-активно банкови интервенции.

Опция е и промяна на банка с по-добри условия. Тя обаче може да се окаже по-сложна, защото доста клиенти са обвързани по-сериозно с дадена банка - заеми, изискващи превод на работна заплата по сметка в банката, и други връзки, които може и да обезсмислят или създадат по-трудна промяната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР