През първата половина на 20 век Корея е японска колония.

...
През първата половина на 20 век Корея е японска колония.
Коментари Харесай

Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея

През първата половина на 20 век Корея е японска колония. С капитулацията на Япония в края на втората Световна война това господство завършва, само че полуостровът е разграничен на две елементи по известния от този момент 38-и паралел. Северната е заета от руски войски, а южната - от американски. Така през 1948 година на юг се образува демократична страна със столица Сеул, а на север - комунистически режим от сталинистки вид със столица Пхенян, предава Българска национална телевизия.

Две години по-късно войските на Севера внезапно атакуват Южна Корея. Корейската война продължава три години. На страната на Пхенян се включват китайски войски. Нападнатата страна е подкрепена от сили на Организация на обединените нации с присъединяване на 21 страни, като главната тежест поемат Съединени американски щати. Жертвите от войната са над 1 200 000 души. Макар Съюз на съветските социалистически републики да не взе участие директно, Корейската война е наричана първият парещ спор на Студената война. Тя приключва с помирение на 27 юли 1953 година, само че не и с кротичък контракт. Така двете Кореи до през днешния ден механически са във война.

В Северна Корея властта се предава по завещание. Основателят Ким Ир-сен ръководи близо половин век до гибелта си. Той основава своя комунистическа идеология, наречена чучхе.
Синът му Ким Чен-ир ускорява въоръжаването и изолацията от света. Страната е изумена от апетит, при който умират стотици хиляди хора. Помощ идва от Южна Корея. По времето на Ким Чен-ир става първият нуклеарен опит и стартират интернационалните наказания. През 2011 година властта поема третият от династията - Ким Чен-ун.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР