През настоящата 2022 година брутният вътрешен продукт на страната ни

...
През настоящата 2022 година брутният вътрешен продукт на страната ни
Коментари Харесай

Проектобюджет 2022: 4,3 млрд. нов дълг, 4,8% ръст на икономиката и спад на безработицата

През актуалната 2022 година брутният вътрешен артикул на страната ни ще нарасне с 4,8% , което е нарастване с 0,9% по отношение на 2021 година. Безработицата пък ще спадне с близо половин %. Инфлацията обаче се усилва на годишна база 5,6% спрямо 2,9% за предходната година.

Това гласи прогнозата на Министерството на финансите, показана от вицепремиера Асен Василев . В петък той показа планът за бюджет за 2022 година, който следва да влезе в действие от 1 април, откакто към този момент стана ясно, че през първите три месеца от годината ще се работи по остарялата бюджетна рамка, призната още от държавното управление на Борисов.

" В бюджета има три съществени акцента - повишаване на финансовите вложения на страната, което ще става освен с пари от Европейския съюз, а и със средства от държавния бюджет . Нарастват вложенията в хора, което е ключът към развиване. На трето място - вложенията в обществена правдивост, с цел да могат всички българи да имат заслужен живот ", сподели Василев.

Общо малко над 126 милиарда ще е брутният вътрешен артикул на страната ни през новата година. Държавата ще продължи също по този начин и с тегленето на нов дълг. " 3 милиарда е остарелият дълг, който би трябвало да се финансира. Предвидено е осъществяване на скъпи бумаги на стойност 4,3 милиарда лв., както на вътрешния, по този начин и на интернационалните пазари ", посочи финансист номер едно. И уточни - като % от Брутният вътрешен продукт задлъжнялостта е 26,7%, което били " много ниски равнища ".

Увеличава се минималната работна заплата - на 710 лв., колкото и компенсациите за майчинство. Скача и оптималният застрахователен предел - 3400 лв..
 Асен Василев показва на следващия ден Бюджет 2022
Асен Василев показва на следващия ден Бюджет 2022

За пръв път страната ни влезе в годината без признат бюджет

Данъци няма да се покачват , безапелационен бе Василев. Няма и да се понижават обаче, като се изключи отпадането на налога върху лихвите. " Нееднократно съм изразявал мнение, че да се употребява Данък добавена стойност за обществена политика е извънредно неправилно. "

Василев остава безапелационен в желанието си да редуцира държавната администрация , отговори той на въпрос на News.bg. Не посочи обаче какъв брой тъкмо хора ще бъдат съкратени, тъй като това щяло да бъде предмет на спомагателни оценки. Предвидени са обаче 200 милиона лв. за обезщетения на уволнените чиновници.

Сред по-сериозните финансови вложения на страната са следните. В обществената политика - 280,2 милиона за хората с увреждания, 112,2 милиона за фамилни помощи и компенсации, 410 милиона за мярката 60/40, 825 милиона за пенсии и други

В опазването на здравето - 500 милиона за ваксини, проби и персонални защитни средства, 470 милиона за медиците на първа линия, 100 милиона за добавките от 75 лв. за имунизираните пенсионери, 581 милиона в допълнение за Здравната каса и така нататък

В образованието - 315 милиона за делегирани действия, включително заплати за учителите, 100 милиона за извънкласни действия, 84,8 за безвъзмездни детски градини, 70 милиона за градеж на нови градини и ясли. " Учителските заплати остават на равнища от 125% от междинната работна заплата, тъй като без учители не може да има качествено обучение ", разяснява Василев.

В бранш енергетика се отделят в допълнение над 900 милиона за обезщетения поради цената на тока за ЕРП-тата и бизнеса.

В бранш защита се дават 187 милиона за патрулен транспортен съд за Военноморски сили, 100 милиона за създаване на батальонни групи от състава на механизирана бригада, 126 милиона за нова техника и поддръжка на МиГ-29, 50 милиона за учения и 77 милиона за превъзмогване на недокомплекта.

Бюджетът на АПИ пък се усилва на над 2 милиарда , с цел да не се стига до обстановка като тази през 2021, когато цената на подписаните договорите неведнъж превишаване отпуснатите за пътната организация средства.

Допълнителни средства се плануват и съвсем във всички останали браншове - вътрешна сигурност, просвета, правораздаване, околната среда, младежта и спорта, електронното ръководство, земеделието и други Документът с плановите разноски е обществен на интернет страницата на финансовото министерство.

" С този бюджет се надявам да сложим началото на политика, в която страната не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а влага в планове с съответна възвращаемост - в хората на България и в по този начин нужната ни инфраструктура ", заключи Василев.

А в дълготраен проект - през идващите 2023 и 2024 се планува в растежа на стопанската система да има известно закъснение - надлежно 3,7% за следващата година и 3,4% след две години. Ще спада обаче и безработицата, предвиждат от финансовото ведомство - надлежно на 4,6% и 4,3%. Ще има и намаляване на инфлационните процеси - 2,7% през 2023 и 2,2% през 2024.
 Готова е проекторамката на Бюджет 2022
Готова е проекторамката на Бюджет 2022

Финансовият запас за компенсиране на пенсиите е разполагаем, твърди Асен Василев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР