През май, в София ще се състои за първи път

...
През май, в София ще се състои за първи път
Коментари Харесай

За първи път в България творец наив от международен ранг ще води майсторски клас

През май, в София ще се състои за първи път в страната майсторски клас на художник наивист от интернационална големина. Ян Глозик, един от най-изявените представители на Ковачичката наив школа в Сърбия, ще събере 15 настоящи и начинаещи създатели за едноседмично събитие пленерен вид.

Създадените творби ще бъдат изложени за необятната аудитория по време на Втори Международен Салон НАИВ от 1 до 12 юни в София, Нова Арт Спейс, ул.Съборна 3. Проектът е подсилен от Национален Фонд Култура.
За контакти:
Даниела Осиковска - уредник
0888577217
[email protected]

 Ян Глозик, Рибар Ян Глозик, Рибар
Допълнителна информация:Водещ: Ян Глозик е един от най-известните живи представители на наивистичната школа Ковачица – водещият център за наивизъм в Сърбия и един от най-добре позиционираните в Европа. Ведно с Хлебинската школа в Хърватия, Ковачица е сборен фокус на наива и основополагащо начало на втория златен интервал на това изкуство във втората половина на предишния век. Понастоящем четирите международно приети музеи наив в нашия район – Ягодина, Ковачица, Хлебине и Требние – притеглят десетки хиляди фенове на година, като единствено Ковачица има посетителски поток от над 12 000 индивида годишно. Създадена като организация през петдесетте години на предишния век, с сбирка от близо 1000 произведения, сега музеят-галерия е обект с народен приоритет и интернационално значение. Ян Глозик е един от 26-те сегашни членове на музея в Ковачица и измежду създателите с най-вече опит и интернационалните изяви. Неговото творчество е най-широко застъпено в музейната колекциа.

За наивистичното изкуство: Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, активен феномен в световната художествена просвета през днешния ден. Наричат го още „ изкуство на святото сърце “, „ изкуство на инстинкта “, “необработено “, „ съвременен неопримитивизъм “, „ свободно от догми “. Тези избрания акцентират неговата емоционалност и спонтанност. В огромната си част създателите са без академично обучение, самоуки и нешлифовани. В днешното време, когато наивизмът в живота е необичайност, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема особено място. Това се дължи на неповторимата дарба на художниците да потопят човек в свят на равнодушие, доверчивост и духовна непорочност. Произведенията са изпълнени с това, което от време на време липсва в множеството други области: въодушевление. Без да се въздействат от традициите на изкуството, тези художници разчитат на персоналния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и фантазиите си. Темите, които те избират, постоянно са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични мотиви, само че също по този начин обгръщат политически, исторически и обществени проблеми, да не приказваме за фантастични утопични светове. По този метод наивните художници се отличават с истинска и неповторима стилистична самостоятелност.
Интересен материал за арт наив тук.

 Ян Глозик, Старата мелница Ян Глозик, Старата мелницаКонтекст: Ясно откроена наклонност в последните години, която се ускори доста с коронавирус рецесията, е обръщането като изкуството на все по-разширяваща се публика,  в частност към произведения, които носят сияен заряд и въодушевление. Следвайки отчетливия интерес към този вид изкуство на международната сцена, в България в границите на година и половина бяха проведени няколко събития с фокус наивизъм. След откриването на единствената музейна експозиция наивизъм в общинската изложба в Белоградчик, Биенале НАИВ България 2021, което се организира при започване на годината, постави страната ни за първи път на картата на наивистичните събития. Изложбата беше виртуална и събра над 500 произведения на актьори от 47 страни от всички континенти. Произведенията бяха оценени от интернационално жури, ръководено от доцент Ружа Маринска. Първи Международен Салон НАИВ през лятото на 2021 беше първата действителна, физическа галерия на това изкуство в България. По време на неговото разкриване бяха връчени премиите на предшестващото Биенале. Освен модерни създатели, в залата бяха и редки творби на български художници като Георги Кононец и Коста Форев.

През юни 2022 в София, благодарение на Национален Фонд Култура, ще се състои Втори Международен Салон НАИВ, който ще покаже на българската аудитория над 250 картини на 77 художника от три континента. Подготвя се за щемпел и издание, фокусирано върху българската сцена арт наив, което ще показа творчеството на 20 актьора. Сайт на музейната експозиция.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР