През март 2020 г. времето за авиоиндустрията спира. Значително намаляват

...
През март 2020 г. времето за авиоиндустрията спира. Значително намаляват
Коментари Харесай

Ако искаш да полетиш

През март 2020 година времето за авиоиндустрията стопира. Значително понижават работните дни и за Емил Аврамов, участник в клас 2021 на селекцията ни „ 30 под 30 “, който е водач в ирландския авиопревозвач Ryanair. От над 20 работни дни на месец внезапно Аврамов лети 1–2 дни месечно и все пак е измежду щастливците, тъй като доста негови сътрудници остават без работа или са принудени за месеци да излязат в неплатен отпуск, написа " Форбс България ".

Настъпилата рецесия обаче освен не го шокира, а му дава опцията да реализира своя проект за деяние, който се заражда в главата му преди години за времето, в което неизбежно се случи някакъв трус във въздухоплаването.

„ Индустрията ни е циклична. Знаех, че в случай че има сходна преживелица в историята, тя ще се повтори под някаква форма. 11 септември 2001 година повлиява по същия метод на промишлеността – ненадейно и тежко, само че не толкоз дълготрайно. Аз бях сигурен, че в един миг нещо ще се случи и бях подготвен за това. Имах подготвени проекти какво ще направя с времето си. Бях сюрпризиран от продължителността, само че не и че нещо се случва “, споделя 26-годишният Аврамов.

Идеята му е да сътвори образователен център за теоретично образование на водачи, в който те могат да учат на британски език и отдалечено. Получаването на документ за приключен научен курс е първата наложителна стъпка за всеки предстоящ водач. Следва приемане на лиценз за водач люби­тел или за професионален водач, като към тях могат да се получат и спомагателни квалификации, като това да се лети на оп­ределен вид аероплан или в неприятни метеоро­логични условия да вземем за пример.

Аврамов притегля за начинанието собствен прочут от университета – University of Leeds, Ангел Абаджиев, за съосновател и двамата приготвят и подават необходи­мата документи пред Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна админи­страция “. Аврамов към този момент има своя компания – „ Пийк Авиейшън “ ЕООД. Дружеството е учредено през есента на 2019 година, с цел да може Аврамов да предлага услуги като инструк­тор, по тази причина след задвижването на проекта за образователния център взема решение да употребява към този момент съ­ществуващото сдружение. „ Не споделих на никого в промишлеността, изключително в България, защото желаех да последвам фантазията си, а не да слушам за какво нещо не може да се случи или по какъв начин аз няма да съумея “, споделя той.

През декември 2020 година Аврамов и Абаджи­ев получават зелена светлина от регулато­ра и по този начин се ражда Peak Aviation Academy. Още в границите на същия месец са факт и първите трима клиенти – българин, който желае да стане професионален авиатор, и двама израелски предприемачи, които имат предста­вителства в цялата страна и желаят да дос­тигат по-лесно до разнообразни точки на Бъл­гария. От самото начало двамата съосно­ватели си разделят дилемите според от свободното си време. „ Много е значимо да има човек, на който разчиташ, на който можеш да делегираш, да му имаш доверие и в не толкоз мощни моменти да ти каже „ ще го създадем “, споделя Аврамов.

След първите трима се зареждат още клиенти. Досега към 30 души са преми­нали през курса или сега го карат, с което по думите на Аврамов Peak Aviation Academy единствено за година съумява да настигне главния си съперник – Частен транспор­тен лицей – образователен център на близо 20 го­дини. „ Догодина ще го задминем съществено, като усилваме задачата си десетократно “, пресмята Емил Аврамов.

Центърът на Аврамов съумява да постиг­не този триумф с помощта на другия метод, на който залага. Традиционно тео­ретичните курсове за водачи се организират два пъти в годината, с цел да се събере група, уроците са на български език, присъст­вени, по четири часа дневно, което е неу­добно за интензивно работещите. Вместо да следва отъпкания път, Емил Аврамов залага на образование на британски език. Платформа­та предлага образование по девет дисциплини – въздушно право, аеродинамика, устройство на самолета, метеорология, навигация и други, в границите на 100 образователни часа, които могат да се вземат за 7 седмици, в случай че се от­деля време всеки ден, само че компанията позво­лява те да се вземат за интервал до 12 ме­сеца, в случай че клиентът не може да отделя непрекъснато време за проучване на дисциплини­те. „ Системата на образование е интерактив­на, в нея има голям брой видеоуроци, запи­сани от нас, употребявани са най-модерните технологии, налични на пазара, нямаме единствено виртуална действителност, само че и това следва “, изяснява Емил Аврамов.

Първоначално екипът на Peak Aviation Academy, сега от четирима души, стартира с непознати материали, само че сега основава и свои, които следва да бъдат оповестени.

В края на курса клиентът получават сер­тификат. „ Регулираме непрекъснато неговото познание – дали реализира равнището, което иска­ме “, показва Аврамов, като добавя, че си слагат по-строги условия за познания от законовите.

Въпреки нежната му възраст това, което дава на Аврамов увереността, че може да се оправи, е опитът, който има като инструктор на екипажи в Ryanair. Той постъпва на работа в компа­нията незабавно откакто получава бакала­върската си степен по авиационна техника и мениджмънт от University of Leeds. Пара­лелно с образованието си в университета полу­чава и всички нужни документи за професионален водач, като това включва най-малко 200 летателни часа и 23 теоре­тични изпита, като подготовката за бъде­щата си специалност стартира още в 12 клас.

Още преди завършването на универси­тета стартира да кандидатства за работа. Пуска документи в над 60 компании по целия свят и на 21 години е назначен на рабо­та в Ryanair. Първите шест месеца пре­карва в образование – всяка самолетна компания има отдел за профилирано образование на водачи за пилотиране на избран модел самоле­ти или за возене на пасажери. Аврамов пре­минава образование да ръководи аероплан „ Бо­инг 737 “. След това стартира да извършва полети из Европа като втори водач. През 2017 година, към година след постъпването си в компанията, се трансферира в София и по този начин всичките му полети стартират и приключват в българската столица.

Едва две години откакто постъпва на работа в самолетната компания, му разпореждат да образова водачите, които постъпват в компанията. „ Обучавах хора като мен, обу­чавах и такива с огромен опит – които сме­нят компанията или може би са летели на различен вид аероплан – изяснява Аврамов. – Обучавах капитани на 40–50–60 години. От­там получих увереността, че мога да върша това, което желая да върша. “

Обучението включва теоретични познания и извършения в симулатор за реагиране при спешни обстановки като спешно кацане, кацане при неприятни метеорологични условия, пожар и други. „ Аз бях най-младият. Бяхме група от петима души, като междинната въз­раст без мен би била 55–56 години. Това бяха опитни водачи, станали инструктори. Аз смъкнах междинната възраст фрапантно “, каз­ва с усмивка Аврамов.

Получава този късмет с помощта на под­хода на Ryanair. В компанията кариерното израстване не е основано на години опит, а на познания и умения, упоритост и предпочитание, изяснява младият водач.

Въпреки това първоначално му се постанова да се пребори с недоверието на по-възрастни­те водачи, които би трябвало да образова. „ Раз­читах повече на самообладание, в сравнение с убеденост и самочувствие. До момента, в който разбрах, че подложен в тази съответна обстановка, аз имам повече познания и умения и мога да допринеса за развиването на другите хора и те ми се доверяват, то­гава се пречупвах и имах увереността, че мога да продължа сесията. “

Да не бяга от провокациите, а в противен случай – да ги тър­си, е методът на Емил Авра­мов от дребен. Първата му работа е като уиндсърф ин­структор в Турция. През летата, до момента в който е в гимназията, стартира да се занимава със спорта. „ Станах доста добър и всяко лято прекарвах в Турция, където образовах хора да карат уиндсърф “, спомня си той.

Но едно от най-големите му персонални предиз­викателства идва, когато е едвам на 15 – из­качва връх Монблан (височина 4809 м). „ Тър­сех метод, по който да осъществявам себе си и капацитета си. Попаднах в интернет на една експедиция до Монблан и си споделих „ аз съм деен, спортувам, за какво да не опи­там да изкача Монблан “, споделя Аврамов.

Свързва се с организация, която прави планински преходи, и една година прекарва в образование в планините в България. Когато идва времето за изкачването на Монблан, групата – останалите на възраст 35–50 го­дини, отпътува с бус за Франция. Изкачване­то стартира от градчето Шамони, като гру­пата изчаква четири дни за хубаво време. Самото нанагорнище продължава пет дни. Из­браният маршрут е по този начин нареченият Крал­ски траверс. Това е най-трудният и най-дъл­гият, само че и най-красив маршрут, който пре­минава през два върха с височина над 4000 метра – Mont Blanc du Tacul (4248 м) и Mont Maudit (4465 м).

„ Баща ми не ме пусна. Не искаше да чува за това, майка ми не знаеше какво ми пред­стои. По този метод аз се озовах там и го направих. Те схванаха какво са позволили сега, в който аз им демонстрирах фотоси, защото по маршрута, по който минахме, имаше доста рискове “, споделя в този момент с ус­мивка Аврамов.

Със същата пристрастеност Емил Аврамов се впуска и в предизвикването Peak Aviation Academy, като през цялото време мисли в по-голям мащаб. Целта на компа­нията е европейският пазар, а българският е единствено първата стъпка, на която екипът тества продукта. От законова гледна точ­ка няма спънка – въздухоплаването в Евро­па е стандартизирано и покриването на не­обходимите условия дава опция да оферират образование на всички места в Европейски Съюз.

„ В България е доста огромен ползата, само че за момента не сме похарчили една сто­тинка за реклама – всичко идва от нашите връзки, нашето име в промишлеността, особе­но в страната “, изяснява Аврамов.

Екипът има доста ясно разчетен проект за идната година. В момента огромна част от напъните отиват за подготовка и пуб­ликуване на образователни материали. Предстои стартиране и на мобилно приложение, което ще разреши на клиентите да учат на всички места и когато и да е. Когато всичко е готово, през второто тримесечие на 2022 година Peak Aviation ще се отвори за европейския пазар, като младата компания чака да посрещ­не десетки и даже стотици нови клиенти.

Междувременно Емил Аврамов продължа­ва да прави полети като втори водач сред 10 и 15 дни в месеца. Двугодишният му контракт за инструктор е изминал през тази година и през зимата му следва по­вишение – има доказана опция да стане капитан, а до една-две години плани­ра да стане и капитан инструктор.

Като своя персонална задача вижда и популяри­зирането на леката авиация. „ На Запад има огромна общественост, стотици хиляди, които ле­тят сами на своите самолети, както ние караме кола за наслаждение. В Англия лека­та авиация е много известна – като да иг­раеш голф през уикенда “, споделя той.

Продължава развиването и на Peak Aviation. „ Теоретичното образование е първа­та наложителна стъпка, през която всеки предстоящ водач би трябвало да премине, и ние ис­каме да бъдем водачът – всеки водач в Ев­ропа да мине през нас “, показва Аврамов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР